Suomen kunnille merkittävää säästöä kasviproteiinien laajemmalla käytöllä – lihan puolittaminen toisi suurille kaupungeille miljoonaluokan säästöt ja pienemmille kunnille satojatuhansia vuodessa
Kuntien julkisissa ruokailuissa käyttämän lihan puolittaminen toisi kaikille Suomen kunnille ja kaupungeille säästöjä, selviää tänään julkaistusta Kasvisruoka kannattaa 2025 -selvityksestä. Ruoka-alan kestävyyssiirtymään ja julkisiin ruokapalveluihin erikoistuneen Ruokailon tekemän selvityksen mukaan esimerkiksi Suomen viisi suurinta kaupunkia voisivat kukin saavuttaa jopa yli miljoonan euron säästöt korvaamalla puolet lihasta kotimaisella kasviproteiinilla. Selvityksen rinnalla julkaistiin kuntatalouslaskuri, joka sisältää arvion lihan puolittamisesta syntyvistä säästöistä kaikille Suomen 309:lle kunnalle.

Kasvisruoka kannattaa selvityksen luvut osoittavat, että lihan vähentäminen toisi taloushyötyjä etenkin kuntataloutensa kanssa kamppaileville pienemmille ja keskikokoisille kunnille. Esimerkiksi kuntataloutensa ongelmien kanssa mediassa esillä ollut Nurmijärven kunta Uudellamaalla säästäisi vuodessa yli 271 000 euroa. Summa vastaa noin neljän luokanopettajan vuosipalkkaa sivukuluineen.
Selvityksen laskelmat perustuvat kuntien väestörakennedataan, julkisissa hankinnoissa käytetyn lihan sekä kasviproteiinien tukkuhintoihin ja kuntien julkisista ruokailuista saatavilla oleviin ruokalistojen keskiarvoihin.
“Ajatus, että kasviperäiset proteiinit julkisissa ruokailuissa olisivat kalliimpia kuin liha, on edelleen melko yleinen. Laskelmat ja tutkimusnäyttö kuitenkin osoittavat, että kuntien olisi järkevää hankkia enemmän monipuolista kasviproteiinia. Samalla se vauhdittaisi ruoantuotannon kestävyysmurrosta ja tukisi uusien kotimaisten tuotteiden tuotekehitystä ja kysyntää. Kannustamme kaikkia kuntia käyttämään säästyneet rahat kasvisruoan reseptiikan ja proteiinitarjonnan kehittämiseen. Se lisäisi myös julkisten ruokailujen piirissä olevien ihmisten halukkuutta kokeilla ravitsemussuositusten mukaista, kasvikuntapainotteisempaa ruokaa”, Ruokailon joukkoruokailuasiantuntija, ravitsemustieteilijä Charlotta Hyttinen toteaa.
Selvityksen tilasi ympäristö- ja eläinoikeusjärjestöjen Puolet parempaa -kampanja, joka kannustaa kuntapäättäjiä ja kuntavaaliehdokkaita vähentämään puolet julkisten ruokailujen eläinperäisistä tuotteista vuoteen 2030 mennessä, ja korvaamaan ne kasviproteiinilla ja kotimaisilla vihanneksilla.
“Kuntavaaleissa jokaisen kuntalaisen kannattaa kysyä ehdokkailta, haluavatko he edistää ravitsemussuositusten ja ilmaston kannalta kestävämpää ruokailua. Kunnat käyttävät vuosittain yli 350 miljoonaa euroa ruoan hankintoihin, joten ne voisivat hyvin jyvittää isomman summan Suomen hiilineutraaliustavoitteen, kuntalaisten terveyden ja palvelujen kannalta hyödylliseen kasvisruokaan”, kommentoi selvityksen tuloksia Greenpeacen ilmastoasiantuntija Oona Poranen.
Lataa koko selvitys täältä
Kaikki Suomen kunnat sisältävä laskuri
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Charlotta Hyttinen, ravitsemustieteilijä ETM, Ruokailo
040 769 0366
charlotta@ruokailo.fi
Juuso JanhunenTiedottaja
Puh:040 482 55 41juuso.janhunen@greenpeace.orgOona Poranen
Puh:044 7347837oona.poranen@greenpeace.orgLiitteet
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
MUISTA: Puolet parempaa ruokaa, satojen tuhansien säästöt –Miksi ruokamurroksella on kuntavaaleissa väliä? -aamiaistilaisuus Oodissa torstaina10.3.2025 08:14:00 EET | Kutsu
Paikka: Keskustakirjasto Oodi, Maijansali Aika: Torstaina 13.3. Klo 9–10.30 Voiko lihan ja maidon korvaaminen kasvisruoalla olla hyväksi myös kunnan taloudelle? Miten julkiset hankinnat vaikuttavat lapsiin ja nuoriin sekä ruoantuottajiin? Miksi kasvisruoka puhuttaa kuntavaaleissa? Tervetuloa aamiaiselle keskustakirjasto Oodiin kuulemaan kuntien ruokapalvelujen ja ruoantuotannon asiantuntijoita, jotka kertovat, kuinka kuntien talous ja ilmastotoimet voivat yhtäaikaisesti hyötyä ruokamurroksesta.
Kutsu medialle: Puolet parempaa ruokaa – Miksi ruokamurroksella on kuntavaaleissa väliä? -aamiaistilaisuus Oodissa 13.3.3.3.2025 14:27:18 EET | Kutsu
Paikka: Keskustakirjasto Oodi, Maijansali Aika: Torstaina 13.3. Klo 9–10.30 Voiko lihan ja maidon korvaaminen kasvisruoalla olla hyväksi myös kunnan taloudelle? Miten julkiset hankinnat vaikuttavat lapsiin ja nuoriin sekä ruoantuottajiin? Miksi kasvisruoka puhuttaa kuntavaaleissa? Tervetuloa aamiaiselle keskustakirjasto Oodiin kuulemaan kuntien ruokapalvelujen ja ruoantuotannon asiantuntijoita, jotka kertovat, kuinka kuntien talous ja ilmastotoimet voivat yhtäaikaisesti hyötyä ruokamurroksesta.
Greenpeace torjuu metsäteollisuuden aikeet haudata ilmastotavoite3.3.2025 12:53:49 EET | Tiedote
Suomen metsät ovat muuttuneet nielusta päästölähteeksi. Tilanteen korjaamisen sijaan metsäteollisuus esittää ilmastolain avaamista Suomen hiilineutraliuustavoitteesta luopumiseksi. Greenpeace painottaa, että ilmastolain tavoitteista on nyt entistäkin tärkeämpää pitää kiinni. Hiilinielu voidaan palauttaa vahvaksi korjaamalla poliittista ohjausta ja sen puutteita.
Yhdysvalloissa alkaa merkittävä sananvapausoikeudenkäynti – Greenpeace puolustaa kansalaisoikeuksia Energy Transferin SLAPP-kannetta vastaan24.2.2025 20:18:58 EET | Tiedote
24. helmikuuta 2025, Mandan, Pohjois-Dakota — Tänään, kymmenen vuotta sen jälkeen kun alkuperäiskansojen johtamat mielenosoitukset Dakota Access Pipeline -öljyputken rakentamista vastaan nousivat maailmalla otsikoihin, Greenpeace Internationalin (GPI) ja kahden Yhdysvaltojen Greenpeace-yhteisön edustajat saapuvat Yhdysvalloissa Mortonin piirikunnan tuomioistuimeen taistelemaan Energy Transferin (ET) nostamaa perusteetonta oikeusjuttua vastaan.
Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään Venäjän varjolaivastoa vastaan Itämerellä13.2.2025 09:45:15 EET | Tiedote
Viisitoista Greenpeacen aktivistia osoitti mieltään Itämerellä Rostockin edustalla Venäjän varjolaivaston öljynvientiä vastaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme