METSO-ohjelman suojelutavoite lähes saavutettu – luonnonsuojelua toteutetaan monien eri ohjelmien rahoituksella
Etelä-Savon ELY-keskus toteutti vuonna 2024 luonnonsuojelualueita noin 561 hehtaaria. Valtiolle hankittiin luonnonsuojelutarkoituksiin 176 hehtaaria ja yksityismaan luonnonsuojelualueita perustettiin 385 hehtaaria. Maakauppoja ja sopimuksia ELY-keskus teki 67 maanomistajan kanssa. Maanomistajille maksettuihin kauppahintoihin ja korvauksiin valtio käytti yhteensä noin 4,3 miljoonaa euroa. Hankintojen määrään ja arvoon sisältyy noin 70 hehtaaria metsiä, jotka ovat suojelukäyttöön siirrettyjä valtionperintöjä.

Suojeltu pinta-ala jakautui eri ohjelmien mukaan seuraavasti: METSO-ohjelma 195 hehtaaria, Helmi-ohjelman suot 152 hehtaaria, vanhat luonnonsuojeluohjelmat ja Natura 2000-verkosto 214 hehtaaria.
ELY-keskus jatkaa vuonna 2025 luonnonsuojelualueiden toteuttamista samaan tapaan, mutta METSO-ohjelman osuus on pienempi kuin aiemmin. METSO-ohjelman 2008–2025 Etelä-Savon 6400 hehtaarin tavoitteesta puuttuu enää 100 hehtaaria, ja valtakunnallinen 96 000 hehtaarin kokonaistavoite on jo saavutettu.
Metsäluonnon köyhtyminen ei ole vielä pysähtynyt ja uutta METSO-ohjelmaa valmistellaan hallitusohjelman mukaisesti. Uusi METSO-ohjelma 2026–2030 alkaa vuoden 2026 alussa. Vapaaehtoinen suojelu kiinnostaa metsänomistajia ja hakemuksia on runsaasti vireillä. Vireillä olevat hakemukset siirtyvät uudelle METSO-kaudelle siltä osin, kuin tämän vuoden määrärahat eivät riitä niiden toteuttamiseen.
Soidensuojelu turvaa monimuotoisuutta ja edistää vesiensuojelua
Soidensuojelua toteutetaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Ohjelmassa suojellaan ensisijaisesti soidensuojelun täydennysehdotukseen (SSTE) sisältyviä kohteita, sekä yleiskaavojen ja maakuntakaavojen suojelusoita. Hyviä soidensuojelukohteita ovat ojittamattomat, luonnontilaiset suot reunametsineen.
Suot ovat vesitaloudellisia kokonaisuuksia, joten myös soidensuojelualueiden vieressä olevat ojitetut, ennallistamiskelpoiset suot ovat mahdollisia suojelukohteita. Rehevät korvet ja letot ovat uhanalaisia luontotyyppejä ja niitä toivotaan myös tarjottavan suojeluun. Suojelusta maksettava korvaus on yksityiselle maanomistajalle verovapaata tuloa. Helmi-ohjelmassa tehtävät toimet perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Helmi-ohjelma jatkuu vuoteen 2030 asti.
Aktiivisen metsäsektorin maakunnassa on tärkeää huolehtia luonnon monimuotoisuudesta —Suojelualueet ovat yksi keino
Etelä-Savon metsät ovat viimevuosina olleet tehokkaassa käytössä. Tärkeä keino huolehtia luonnon monimuotoisuudesta on suojelualueiden perustaminen. Suojelualueilla turvataan luontotyyppien ja lajiston monimuotoisuutta sekä huolehditaan maiseman, kulttuuriperinnön ja virkistysmahdollisuuksien säilymisestä. Etelä-Savon maakunnan metsistä noin 40 500 hehtaaria eli 3,5 % on luonnonsuojelualueita.
Yhteyshenkilöt
Markku Heikkinenluonnonsuojeluasiantuntija, METSO-ohjelma
Puh:0295 024 175markku.heikkinen@ely-keskus.fiTiina Hämäläinenluonnonsuojeluasiantuntija, soidensuojelu
Puh:0295 024 112tiina.hamalainen@ely-keskus.fiPasi Ryhänenluonnonsuojeluasiantuntija, Natura 2000 -verkosto
Puh:0295 024 229pasi.ryhanen@ely-keskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella ja koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Understöd kan sökas för hantering av skadliga ämnen i stadsvatten26.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) i Södra Savolax öppnar ansökan för projekt för hantering och minskning av skadliga ämnen i stadsvatten. Sammanlagt cirka 1,5 miljoner euro i understöd kan sökas nationellt. Ansökningstiden är 1.4.–19.6.2025 och understöd kan sökas av kommuner, samkommuner och bolag som ägs av dem, andra kommunägda aktörer, föreningar, företag och andra sammanslutningar. Understöd kan inte beviljas privatpersoner eller statliga ämbetsverk eller inrättningar.
Avustusta haettavana kaupunkivesien haitta-aineiden hallintaan26.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) avaa haun kaupunkivesien haitta-aineiden hallinnan ja vähentämisen hankkeille. Avustusta on haettavissa yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa valtakunnallisesti. Hakuaika on 1.4.–19.6.2025, ja avustusta voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja niiden omistamat yhtiöt, muut kuntaomisteiset toimijat, yhdistykset, yritykset sekä muut yhteisöt. Avustusta ei voida myöntää yksityishenkilöille eikä valtion virastoille tai laitoksille.
Etelä-Savossa helmikuun lopussa noin 7 200 työtöntä25.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Etelä-Savossa oli helmikuun lopussa 7 176 työtöntä, 639 henkilöä eli 10 % enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuja heistä oli 812. Työttömänä oli 12,9 % työvoimasta. Helmikuun aikana kokonaan työttömien määrä lisääntyi 43:lla eli 1 % ja lomautettujen määrä laski 36:lla (4 %). Lomautettujen miesten määrä laski joulukuusta 31:llä ja lomautettujen naisten määrä 5:llä.
För främjande av strukturförändringar i vattentjänster och utveckling av regionalt samarbete har beviljats 426 000 euro i understöd10.3.2025 09:00:19 EET | Pressmeddelande
De projekt som tilldelats understöd ska bidra till sammanslagning av vattentjänstverk och det driftsmässiga samarbetet mellan verken.
Vesihuollon rakennemuutoksen edistämiseen ja alueellisen yhteistyön kehittämiseen myönnettiin avustusta 426 000 euroa10.3.2025 09:00:19 EET | Tiedote
Avustuksen saaneet 18 hanketta edistävät vesihuoltolaitosten yhdistymisiä ja toiminnallista yhteistyötä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme