Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026

Yhdenvertainen Euroopan kulttuuripääkaupunki – check-list kulttuurialan toimijoille

Jaa

Sadat pohjoisen Suomen kulttuurialan toimijat ovat saaneet koulutusta yhdenvertaisten kulttuuripalveluiden merkityksestä ja toteuttamisesta. Tavoitteena on tarjota Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 mahdollisimman yhdenvertaista ja saavutettavaa ohjelmaa koko Oulu2026-alueella eli laajalla 40 kunnan alueella.

Lapsi spraymaalaa värikästä seinää
Topi Paananen

Koulutusten aiheina ovat olleet muun muassa selkokielinen viestintä, häirintäyhdyshenkilökoulutus, yhdenvertaisuus- ja moninaisuuskoulutus, turvallisemman tilan periaatteiden luominen, saavutettavat kulttuuripalvelut ja viestintä, autismiystävälliset kulttuuripalvelut ja antirasismikoulutus. Nyt materiaali on koottu oppaaksi, joka sisältää tuoretta tietoa ja käytännön esimerkkejä moninaisuuden ja saavutettavuuden edistämiseen.

”Osallisuus lisää ihmisten hyvinvointia ja luottamusta toisia ihmisiä kohtaan, kiinnittymistä yhteiskuntaan sekä ehkäisee syrjäytymistä. Osallisuuden puute on yleistä ja yhteisöissä on tehtävä töitä tosiallisen yhdenvertaisuuden toteutumiseksi”, toteaa projektipäällikkö Anna Litewka-Anttolainen Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeesta.

Opas on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa edistää kulttuuritoiminnassaan moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Se sopii hyvin kenelle tahansa, joka haluaa tunnistaa ja purkaa syrjiviä rakenteita, vahvistaa moninaisuusosaamistaan, puolustaa moniäänisyyttä ja luoda turvallisia osallistumisen mahdollisuuksia kaikille. Asiat on koottu käytännöllisesti kulttuuripalvelujen ja viestinnän saavutettavuuden check-listaksi.

”Ohjeita moninaisuuden ja osallisuuden edistämiseen on tuotettu runsaasti. Tämä opas täydentää olemassa olevia materiaaleja. Se sisältää käytännöllisiä vinkkejä ja onnistuneita esimerkkejä”, sanoo projektipäällikkö Anna Litewka-Anttolainen Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeesta.

Opas on tuotettu Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeessa, jonka tavoitteena oli moninaisuuden edistäminen ja vähemmistöjen osallisuuden vahvistaminen Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Opas on luettavissa verkkosivulla Oulun kaupungin verkkosivuilla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lapsi spraymaalaa värikästä seinää
Topi Paananen
Lataa

Linkit

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Pohjoinen Suomi nousee maailmankartalle ennennäkemättömällä tavalla, kun suomalaiset ja kansainväliset kulttuuriosaajat luovat uutta kaupungeissa, maalla ja luonnossa. Kyseessä on usean vuoden matka, joka huipentuu vuoteen 2026. Kulttuuripääkaupunkivuonna kaupunki ja koko pohjoinen Suomi täyttyvät kulttuurista, taiteesta ja tapahtumista.

Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke tukee kuntien ja kolmannen sektorin kulttuuritoimijoita toteuttamaan kulttuuripalveluja yhdenvertaisesti sekä vähemmistöryhmiä osallistumaan vahvemmin suunnitteluun ja toteutukseen. Hankeaika on 1.4.2023 – 31.3.2025. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026

Yhteistyö yritysten kanssa vahvistaa Euroopan kulttuuripääkaupungin vaikuttavuutta27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Useat paikalliset ja kansalliset yritykset ovat lähteneet tukemaan Euroopan kulttuuripääkaupungin toteutusta. Yritykset haluavat korostaa alueen yhteisöllisyyttä ja sitoutumista kulttuuripääkaupunkivuoden onnistumiseen. Yrityskumppanit osallistuvat hankkeeseen monin eri tavoin, kuten markkinoinnin, teknologian ja tapahtumayhteistyön kautta. Yhteistyön avulla varmistetaan, että Oulu2026 jättää pysyvän jäljen niin paikalliseen elinkeinoelämään kuin kulttuurikenttään.

Kahdeksan kansainvälisesti arvostettua taiteilijaa Oulu2026 Climate Clock -taidereitin tekijöiksi13.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Kesäkuussa 2026 Oulussa julkaistava Climate Clock on pysyvä julkinen taidereitti, joka yhdistää taiteen, tieteen ja luonnon vahvistamaan ympäristötietoisuutta ja syventämään yhteyttä luonnon aikaan. Taidereitti on yksi merkittävimmistä Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026-ohjelmista. 6 pysyvää taideteosta sijoittuu Haukiputaalle, Kiiminkiin, Oulun kaupungin keskustaan, Oulunsaloon, Yli-Iihin, ja Ylikiiminkiin. Taidereittiä tukee Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Maailman arvokkain kello -teos, joka luodaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye