Hyvä hallinto nähdään Suomen menestystekijänä – supistaminen jakaa mielipiteet
Suomi ei menesty ilman hyvää julkista hallintoa, arvioi valtaenemmistö (84 %) suomalaisista. Hallinnon supistamiselle löytyy kuitenkin yhtä paljon kannattajia kuin vastustajiakin. Julkiselta hallinnolta suomalaiset edellyttävät ennen kaikkea osaamista ja lainmukaisuutta. Kyselyn toteutti tammikuussa 2025 tutkimuslaitos Verian Akavan Erityisalojen toimeksiannosta.

- On hienoa, että tässä myllerryksen ajassa läpi koko puoluekartan ymmärretään riippumattoman ja lainmukaisen julkisen hallinnon merkitys, kommentoi Akavan Erityisalojen johtava juristi Jenni Salonen tuoreen kansalaiskyselyn tuloksia.
Verianin tammikuussa toteuttamassa kyselyssä yhdeksän suomalaista kymmenestä (88 %) ajattelee, että ”hyvä julkinen hallinto on kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun edellytys”.
Valtaenemmistön (84 %) mielestä ”hyvä hallinto toimii ja viestii selkeästi sekä ymmärrettävästi”. Yhtä monen (84 %) mielestä ”Suomi ei menesty ilman hyvää julkista hallintoa”.
Kysymys julkisen hallinnon supistamisesta herättää tunteita puolesta ja vastaan. Kaksi viidestä (41 %) ei haluaisi supistaa julkista hallintoa. Käytännössä yhtä usealle (43 %) se kävisi. 16 prosenttia ei osaa sanoa, mitä ajattelisi hallinnon supistamisesta.
Lainmukaisuus ja asiantuntemus tärkeitä
Hyvän hallinnon tunnusmerkeistä vastaajajoukon enemmistö pitää erittäin merkittävinä seitsemää piirrettä. Ne ovat lainmukaisuus, asiantuntemus ja osaaminen, avoimuus ja kansalaisten kuuleminen, riippumattomuus, ymmärrettävyys, tarkoituksenmukaisuus sekä yhdenvertaisuus.
Suomalaisten näkemykset siitä, mikä tekee julkisesta hallinnosta hyvää, ovat säilyneet melko lailla samanlaisina koko kymmenen vuoden mittaushistorian ajan.
Huomionarvoista kuitenkin on, että verrattuna kahden vuoden takaiseen tulokseen hallinnon riippumattomuutta, ymmärrettävyyttä ja nopeutta kannatetaan nyt vielä vahvemmin.
Puoluekanta näkyy painotuksissa
Eri puoluetaustasta tulevien näkemyserot tulevat esiin, kun tarkastelee täysin samaa mieltä olevia. Perussuomalaiset ja kokoomuslaiset ovat vastauksissa kauttaaltaan vastakkaisella linjalla suhteessa etenkin Vasemmistoliittoa ja vihreitä kannattaviin.
Puoluekantaerot näkyvät erityisen selkeästi julkisen hallinnon supistamista koskevissa mielipiteissä. Supistamista puoltavat vahvimmin kokoomusta ja perussuomalaisia kannattavat.
Hyvän hallinnon piirteet sen sijaan nähdään hyvin samantyyppisinä puoluetaustasta riippumatta. Esimerkiksi lainmukaisuuden ja riippumattomuuden merkityksestä ei suurimpien puolueiden kannattajien välille synny paljon mielipide-eroja.
- Hallinnon supistaminen ei saisi olla millekään puolueelle itseisarvo. Hallitsematon hallintohenkilöston leikkaaminen horjuttaa lopulta hyvän hallinnon peruspilareita, kuten asiantuntemusta ja lainmukaisuutta, joiden toteutumista vaaditaan varsin yksimielisesti, Jenni Salonen pohtii.
Näin tutkimus tehtiin:
Tutkimusta varten haastateltiin yhteensä 1 026 henkilöä 17.-19.1.2025. Aineisto kerättiin Verianin käyttämän kotitalouspaneelin kautta.
Vastaajajoukko edustaa maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaan maakunnassa asuvia lukuun ottamatta. Tilastollinen virhemarginaali on koko aineiston tasolla enimmillään 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Hallintoa koskevia mielipiteitä selvitettiin näin ensimmäisen kerran vuonna 2015 ja nyt tehty kysely oli seitsemäs. Tutkimuksen on joka kerran toteuttanut Verian (ent. Kantar Public).
Lisätietoja:
Jenni Salonen, johtava juristi, Akavan Erityisalat, puh. 050 596 7963, jenni.salonen@akavanerityisalat.fi
Kansalaisten käsitykset kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluista sekä julkisesta hallinnosta 2025
Akavan Erityisalojen kuntavaaliteemat
Akavan Erityisalojen aluevaaliteemat
Liitteenä graafit:
- Mielipiteitä julkisen hallinnon merkityksestä
- Mielipiteitä julkisen hallinnon merkityksestä puoluekannatuksen mukaan (täysin samaa mieltä -osuudet)
- Hyvän julkisen hallinnon tunnusmerkit
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh 040 525 8582
Jenni SalonenJohtava juristi. Yksityissektorin edunvalvonta.
Puh:050 596 7963jenni.salonen@akavanerityisalat.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat
Kysely: Nuorisopalveluihin on panostettava12.3.2025 10:59:45 EET | Tiedote
Nuorison syrjäytymistä on ehkäistävä panostamalla nuorisopalveluihin. Lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on tätä mieltä. Mielipiteen vahvuus vaihtelee puoluekannan mukaan. Kyselyn toteutti tammikuussa tutkimuslaitos Verian Akavan Erityisalojen toimeksiannosta.
Akavan Erityisalat: Palkkatasa-arvoa kannattaa enemmistö suomalaisista5.3.2025 10:00:33 EET | Tiedote
Sukupuolten välistä palkkaeroa pitää saada kavennettua Suomessa. Jopa 78 prosenttia kansalaisista on tätä mieltä. Palkkatasa-arvoa koskevat näkemykset ovat voimistuneet kolmen vuoden takaisesta. Naiset ovat vahvemmin tasa-arvon kannalla kuin miehet. Myös puoluekanta jakaa jonkin verran käsityksiä. Verianin kysely toteutettiin tammikuussa 2025 Akavan Erityisalojen toimeksiannosta.
Akavan Erityisalat: Sivistysvirastojen jättiuudistukseen jäämässä valuvikoja11.2.2025 08:01:42 EET | Tiedote
Museovirasto, Kansallisarkisto, Taiteen edistämiskeskus…Suomen sivistyshallintoa aiotaan nyt myllätä uusiksi. – Vuoden 2026 alkuun kaavailtu virastouudistus luottaa liikaa keskittämisen voimaan. Mistä syntyvät tavoitellut säästöt, selkeys ja vaikuttavuus, kysyy Akavan Erityisalat, joka edustaa suurta osaa hallinnonalan akavalaisista.
Akavan Erityisalat ei hyväksy työtaisteluoikeuteen suunniteltuja heikennyksiä9.1.2025 08:01:21 EET | Tiedote
Suojelutyöhön esitetyillä muutoksilla rajattaisiin edelleen lakko-oikeutta. Akavan Erityisalat vastustaa jyrkästi maan hallituksen suojelutyötä koskevaa lakiesitystä, joka suosii työnantajapuolta yksipuolisesti ja polkee perusoikeuksia.
Akavan Erityisalat: Sovittelijan tasa-arvovelvoite vientimallin ainoa valopilkku18.12.2024 17:10:21 EET | Tiedote
Akavan Erityisalat on syvästi huolissaan eduskunnassa läpi menneen vientimallilain vaikutuksista naisvaltaisten ja alipalkattujen alojen palkkakehitykseen ja tasa-arvoon. – Valopilkkuna on valiokuntakäsittelyissä esiin noussut tasa-arvovelvoite. Valtakunnansovittelijan on viranomaisena otettava huomioon tasa-arvon edistämisvelvollisuus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme