Suomalaiset korualan ammattilaiset yhdistävät voimansa edistääkseen timanttikorujen eettisyyttä ja läpinäkyvyyttä
Suomalaiset jalokivikorujen valmistajat ovat käynnistäneet vastuullisten luonnontimanttien ohjelman, mikä keskittyy timanttien eettisyyteen ja alan läpinäkyvyyteen. Ohjelma korostaa luotettavaa informaatiota ja noudattaa CIBJOn (World Jewellery Confederation) eettisiä ohjeita. Vastuullisen toiminnan perustana on korun kestävyys, muokattavuus sekä materiaalien kierrätettävyys jopa satojen vuosien kuluttua. Ohjelman ovat allekirjoittaneet: Kultaseppä Kulmala Oy, Atelier Torbjörn Tillander Oy, Tarkkanen Oy, Olli Johan Lindroos Jewellery ja Timanttiala Oy.

Aitojen luonnontimanttien vastuullisuus
Vastuullisten luonnontimanttien ohjelma sai alkunsa syyskuussa 2024, kun ryhmä arvostettuja, suomalaisia jalokivikorujen valmistajia kokoontui keskustelemaan timanttien eettisyydestä, alan kehittämisestä ja luottamuksesta. Timanttia hankkiessa kuluttaja on usein vajavaisen tiedon varassa, jolloin synteettisten laboratoriotimanttien sekä luonnontimanttien tarina voi poiketa todellisuudesta. Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet, alalla pitkään toimineet yritykset lupaavat edistää jalokivikorujen tulevaisuutta kestävällä pohjalla sekä antaa kuluttajalle luotettavaa, tutkittuihin faktoihin perustuvaa tietoa timanteista.
Arvokorujen laatu tulee korvaamaan määrän jatkossakin, perustuen korun pitkään käyttöikään. Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset kokevat velvollisuutenaan kehittää alaa, haastaa timanttitoimittajiaan ja vaikuttaa sitä kautta timanttikaupan eettisyyteen ja ekologisuuteen.
Luonnontimanttien merkitys ja viehätys
Timanttien lumous on kautta historian perustunut kauneuteen, aitouteen ja harvinaisuuteen. Timanttien arvo, kauneus sekä miljardien vuosien aikana luonnossa kehittynyt ainutlaatuinen kovuus on yhdistetty ikuisuuteen ja täydellisyyteen. Timantit ovat ylivoimaisia rakkauden ja vaurauden symboleja, joita vaalitaan ja jotka kulkevat perintönä jälkipolville. Timantit ovat kiistatta kestävimpiä jalokiviä, minkä vuoksi ne kimaltavat usein kihla- ja vihkisormuksissa, muodostaen vahvan tunnesiteen ja kruunun rakkaustarinalle.
Kertakäyttökulttuuria vältetään hankkimalla vähemmän, mutta laadukasta. Vastuullisen toiminnan perustana on korun kestävyys, muokattavuus sekä materiaalien kierrätettävyys jopa satojen vuosien kuluttua. Arvokoruissa käytettävien materiaalien arvo perustuu harvinaisuuteen. Korujen arvo perustuu myös tarkkaan, perinteitä kunnioittavaa käsityöhön ja ajattomaan muotoiluun. Arvokorusta voi puhua sijoituksena, joka samalla tukee käsityöperinteen jatkumista ja kotimaista työtä.
Laboratoriotimantteina tunnetut synteettiset timantit
Synteettisten timanttien valmistus aloitettiin alun perin työkaluteollisuutta varten 1950-luvulla. Sittemmin tekniikka on kehittynyt ja kiinnostus täydellisen puhdasta, mutta edullista synteettistä timanttia kohtaan on herännyt myös korukäytössä. Synteettiset jalokivet antavat mahdollisuuden pukeutua näyttävästi, ilman merkittävää taloudellista panosta. Synteettisiä timantteja voidaan myös valmistaa sellaisissa väreissä, joita ei luonnostaan timanteissa ole.
Synteettisten timanttien valmistus
Yleisesti puhutaan laboratoriotimanteista, mutta täsmällisempi nimitys on laboratoriokasvatettu synteettinen timantti. Timanttitehtaita rakentuu suuren kysynnän ohjaamana ympäri maailmaa, eniten Kiinaan ja Intiaan, missä synteettisten timanttien valmistamiseen käytettävä energia tuotetaan pääasiassa kivihiilellä.
Toistaiseksi vain pieni määrä tehtaita toimii uusiutuvan energian voimin. Lisäksi synteettisten timanttien tuotantolaitteiden valmistuksessa käytetään kaivosteollisuuden tuottamia metalleja. Tämän hetken tietoon nojaten, ei voida yleisesti sanoa synteettisen timantin olevan ympäristöystävällisempi kuin luonnontimantti. Eroja on niin tehtaissa kuin kaivoksissakin, joten mitä paremmin raakakiven alkuperä tai tuotantotapa on tiedossa, sitä paremmin voi seurata synteeettisen timantin ja luonnontimantin ympäristökuormitusta ja hiilijalanjälkeä.
Synteettisiä timantteja valmistetaan valtavia määriä, mikä on johtanut niiden rajuun arvonlaskuun. Esimerkkinä 1.5 karaatin synteettinen timantti, jonka arvo on laskenut alle kymmenessä vuodessa 83%, ja tulee edelleen laskemaan tuotannon kasvaessa.
Luonnontimanttien eettisyydestä, ekologisuudesta ja yhteiskunnallisesta vastuusta
Timantit ovat merkittävä elinkeino monelle Afrikan maalle, työllistäen ja vahvistaen maan ekonomista asemaa. Botswana, joka on tällä hetkellä yksi suurimmista luonnontimanttien tuottajamaista, on luonnonvarojensa ansiosta onnistunut kasvattamaan bruttokansantuotettaan ja siten kehittämään maan hyvinvointia. Luonnontimanttien markkinoita hallitsevat yritykset kehittävät jatkuvasti toimintatapojaan vastuullisemmaksi – niin ekologisesti kuin eettisesti. Toimijat, joilta vastuulliseen luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset hankkivat luonnontimanttinsa, tekevät jatkuvasti töitä hiilijalanjäljen minimoimiseksi, raakakivien tuottajavaltioiden infrastuktuurin kehittämiseksi ja työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.
“Our diamonds are not just gems; they are the foundation upon which the hope and promise of our economies have been built. They are the engine through which our aspirations for greater wealth, more diversified economies, the development of people and a more fair and equitable future can be realised.”
Hon Lefoko Maxwell Moagi | Minister of Minerals and Energy for the Government of the Republic of Botswana.
Kansainväliset organisaatiot, kuten Responsible Jewelry Council valvoo timanttikauppaa ja hyväksyy jäseneksi ainoastaan tiukat vaatimukset täyttävät toimijat. World Jewellery Confederation (CIBJO) on organisaatio, joka seuraa alaa, sekä tiedottaa ja antaa ohjeistuksia korualan toimijoille. Vastuullisten luonnontimanttien ohjelmaan sitoutuneet yritykset noudattavat CIBJOn laatimia eettisiä ohjeistuksia kaikessa toiminnassaan. Tänä päivänä on täysin mahdollista hankkia konfliktivapaa ja eettinen luonnontimantti, kun timantin hankkii luotettavalta ja vastuulliselta korualan ammattilaiselta.
Terminologia ja luotettavuus
Kultasepänala perustuu luottamukseen. Synteettiset jalokivet täytyy erottaa luonnonkivistä, minkä vuoksi termit eivät saa olla kaupallisia, vaan gemmologisia. Markkinoinnin tulisi pohjata oikeellisuuteen, mikä harmillisen usein unohtuu synteettisten jalokivien markkinoinnissa, kun puhutaan ekologisesta laboratoriotimantista. Täysin ekologisia timantteja ei ole olemassa, mutta koska ekologiset ja eettiset asiat koetaan tärkeiksi, kehittyy ala suurin harppauksin. Alalla tarvitaan keskustelua ja lupauksia, joiden avulla voi vaikuttaa niin korun valmistajana kuin kuluttajana.
Vastuullisten luonnontimanttien ohjelma
Alla olevat seitsemän lupausta luotiin muistuttamaan tärkeistä asioista osana yritystoimintaa. Allekirjoittaneet toivovat koko kultasepänalan miettivän lupauksia ja kehittävän toimintaansa lupausten mukaisesti.
Lupaus
- Edistää timanttikorujen tuotannon läpinäkyvyyttä.
- Seurata alan kehitystä ja vaatia kattavasti tietoa jalokiven alkuperästä jokaisen oston yhteydessä.
- Jakaa oikeellista timanttitietoa asiakkaille ja kollegoille sekä keskustella alaan liittyvistä aiheista rehellisesti, luotettavasti ja moniulotteisesti.
- Käyttää tuotteiden markkinoinnissa luotettavaa, tutkittuihin faktoihin perustuvaa tietoa.
- Kuulla ja kouluttaa asiakkaita sekä alalle suuntautuneita nuoria.
- Sitoutua noudattamaan CIBJOn laatimaa korualan eettistä ohjeistusta.
- Luoda yrityksen vastuullisuussuunnitelma vuoteen 2026 mennessä.
Lupauksen pohjalta yritykset seisovat valmistamiensa korujen takana niin muotoilun, käsityön kuin koruissa käytettävien materiaalien osalta.
Vastuullisten luonnontimanttien ohjelman ovat allekirjoittaneet:
Kultaseppä Kulmala Oy
Atelier Torbjörn Tillander Oy
Tarkkanen Oy
Olli Johan Lindroos Jewellery
Timanttiala Oy
Ohjelmaa tukee Suomen Kultaseppien Liitto, CIBJOn jäsen
Lähteet (myös linkeinä):
Responsible Jewellery Council
CIBJO, (World Jewellery Confederation)
Diamonds do Good
Natural Diamond Council
Rapaport Diamond podcasts
De Beers, vastuullisuusohjelma vuodelta 2023:
Inhorgenta-messujen luennot, München 2025, luennoitsijat:
Gaetano Cavalieri, President of World Jewellery Confederation (CIBJO)
Raluca Anghel, Global Head of External Affairs and Industry Relations, Natural Diamond Council
Paul Zimnisky, Independent Diamond analyst
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka KulmalaToimitusjohtaja, kultaseppämestariKultaseppä Kulmala Oy
Kultaseppämestari Pekka Kulmalan nimeä kantava liike ja verstas sijaitsevat Ullanlinnassa, Helsingissä. Klassisen kauniisti muotoillut ja laadukkaista materiaaleista valmistetut korut luodaan kestämään sukupolvelta toiselle.
Kuvat





Linkit
Vastuullisen luonnontimanttien ohjelman allekirjoittaneet yritykset
Kultaseppä Kulmala, www.kultaseppakulmala.fi
Atelier Torbjörn Tillander, www.tillander.com
Olli Johan Lindroos, www.ojl.fi
Tarkkanen, https://www.tarkkanen.fi
Timanttiala, www.timanttiala.fi
Lisätietoa:
Kultaseppä Kulmala, 040 505 2773, info@kultaseppakulmala.fi
Olli Johan Lindroos, 040 522 73 25, olli@ojl.fi
Torbjörn Tillander, 09 686 0980, jenny@tillander.fi
Tarkkanen, 0400 705 155, mika@tarkkanen.fi
Timanttiala, maiju@timanttiala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kultaseppä Kulmala Oy
Maryam Razavi x Kultaseppä Kulmala -korumallisto3.12.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Mitä tapahtuu, kun kultaseppämestarin ammattitaito ja arvokkaat materiaalit kohtaavat trendikkään ja tyylitietoisen suunnittelijan? Syntyy korvakorumallisto, joka viehättää klassisuudellaan tässä hetkessä ja vuosikymmenien päästä.
Hipun matka Lapin kultamailta koruksi26.9.2024 05:30:00 EEST | Tiedote
Kultaseppä Kulmala sai elokuussa 2024 Kultaa Lapista -sertifikaatin. Jokainen Lapin kullasta valmistettu koru kertoo tarinan suomalaisesta luonnosta, kovasta työstä, perinteisestä ammattitaidosta ja kullan lumoavasta kauneudesta. Sertifioidusta Lapin kullasta valmistettu koru ei ainoastaan tuo iloa sen omistajalle, vaan myös edesauttaa kullanhuuhdontaperinteen säilymistä tuleville sukupolville. Kullanhuuhdonnassa yhdistyy seikkailunhalu sekä ekologinen ja eettinen arvomaailma.
Kultaseppä Kulmala hakee kasvua mestarillisen käsityön, tarinallisuuden ja vastuullisten valintojen voimin.20.5.2024 15:20:48 EEST | Tiedote
Tinkimätön käsityö, laadukkaat jalokivet ja huippuunsa viilattu asiakaspalvelu ovat olleet kultaseppämestari Pekka Kulmalan yrityksen kulmakiviä jo yli kolmekymmenen vuoden ajan. Jokaisella korulla on tarina, joka alkaa asiakkaan toiveita kuunnellen ja jatkuu korun muodossa sukupolvelta toiselle. Korut on valmistettu kierrätetystä kullasta ja platinasta ja koruissa käytetyt materiaalit voidaan kierrättää edelleen. Kultaseppä Kulmala valmistaa koruja myös suomalaisista jalokivistä ja Lapista huuhdotusta kullasta. Aitojen jalokivien lumo on satumaista, etenkin yhdistettynä taitavasti muotoiltuun koruun. Kultaseppä Kulmalan liike sijaitsee Helsingin Ullanlinnassa.
Vastuullinen, aito ja täysin kotimainen jalokivikoru – lähempää, kuin olemme kuvitelleetkaan.23.3.2023 09:30:00 EET | Tiedote
Kultaseppä Kulmalan uusissa koruissa kimaltaa pientuottajien huuhtoma kulta Suomen Lapista, Luumäen beryllit Etelä-Karjalasta ja ametistit Luoston tunturilta. Kotimaista kultaa ja jalokiviä nähdään harvoin arvokoruissa, vaikka maaperämme tarjoaa mitä upeimpia ja harvinaisempia aarteita. Luonnonläheisyys on suomalaisessa korussa vahvasti läsnä, etenkin, kun materiaali, suunnittelu ja valmistus on kotimaista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme