Akuissa piilee valtava paloriski – ”Suurimmat puutteet lataamisessa ja säilytyksessä”
Monet kodin sähkölaitteet ovat akkukäyttöisiä. Kodista saattaakin löytyä jopa toistakymmentä litiumioniakkua. Akkuja on muun muassa kännyköissä, tietokoneissa, kaiuttimissa, ruohonleikkureissa ja työkaluissa. Myös sähköpyörät ja sähköpotkulaudat ovat yleistyneet ja lisänneet kodin ladattavien sähkölaitteiden määrää.
Vaurioituneesta, ylikuumentuneesta tai käyttöohjeiden vastaisesti ladatusta akusta alun saanut tulipalo voi pahimmassa tapauksessa levitä koko asuntoon ja aiheuttaa omaisuus- ja henkilövahinkoja.
”Meidän asiakkaillemme sattuneita akkupaloja on onneksi ollut vielä suhteellisen vähän. Harmillista kuitenkin on, että osa sattuneista vahingoista olisi ollut mahdollista välttää”, Pohjantähden kiinteistövahinkojen korvausasiantuntija Suvi Santajärvi kertoo.
Jos akkupalo tekee tuhoja asunnolle tai omaisuudelle, korvausta on mahdollista hakea kotivakuutuksesta. Henkilövahinkojen osalta kuluja voi hakea henkilökohtaisesta tapaturmavakuutuksesta. Jos kyse on tuotteessa olevasta virheestä, korvausvastuu voi olla myös laitteen valmistajalla.
”On hyvä huomioida, että vakuutusehdoista löytyy myös akkujen osalta suojeluohjeita, joiden tarkoituksena on ehkäistä vahinkojen syntymistä ja rajoittaa niiden laajuutta”, Santajärvi muistuttaa. ”Jos suojeluohjeita ei ole noudatettu, korvauksen määrää saatetaan alentaa tai pahimmassa tapauksessa korvaus voidaan evätä kokonaan.”
Noudata käyttöohjeita ja hävitä käytöstä poistetut akut mahdollisimman pian
Akkupalojen suurimmat riskit liittyvät lataamiseen ja säilyttämiseen. Akut pitää aina ladata valvotusti ja niiden lähettyvillä ei saa olla palokuormaa. Lisäksi latausalustan pitää olla palamaton ja laitetta ei saa jättää laturiin, kun lataus on valmis. Myös latauspaikalla on merkitystä. Akkua ei koskaan saisi ladata poistumisreitillä, jotta asunnosta pääsee ulos vahingon sattuessa.
”Esimerkiksi puhelin laitetaan kuitenkin usein lataukseen nukkumaan mennessä ja vielä pahimmassa tapauksessa niin, että puhelin on sängyssä”, Santajärvi toteaa.
Sähköpyöriä ja -potkulautoja sekä akkukäyttöisiä työkaluja säilytetään usein autotallissa tai varastossa, jossa on paljon muutakin palokuormaa. Mitä suurempi akku, sitä enemmän energiaa se pystyy varastoimaan. Näin ollen isot akut ovat myös vaikeampia, kotikonstein jopa mahdottomia, sammuttaa, jos ne pääsevät syttymään.
”Tällaisessa tilanteessa on erityisen tärkeää, että kotoa löytyy sarjaan kytketyt tai puhelimessa hälyttävät palovaroittimet. Varoittimien toiminnasta ja uusimisesta on myös pidettävä huolta”, painottaa Santajärvi.
Jos akku on pullistunut, vaurioitunut tai siitä lähtee hajua, se on syytä hävittää heti. Vuotava tai vahingoittunut akku kannattaa pakata omaan tiiviiseen muovipussiinsa ja siirtää se esimerkiksi metalliastiassa turvalliseen paikkaan, jossa ei ole lähellä helposti syttyvää materiaalia. Älä palauta vahingoittunutta akkua keräysastiaan, vaan anna se keräyspisteen henkilökunnalle.
Kierrätyspisteet löydät esimerkiksi Suomen Kiertovoima ry:n ylläpitämästä verkkopalvelusta Kierrätys.info:sta.
Lisätiedot
Emmi Tammisto, vastuullisuus- ja viestintäsuunnittelija
040 455 2401, emmi-maaria.tammisto@pohjantahti.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjantähti Keskinäinen Vakuutusyhtiö
Matkavakuutus saattaa säästää satoja tuhansia euroja – moni suomalainen luottaa ennemmin tuuriin21.2.2025 14:44:15 EET | Tiedote
Talvilomakaudella moni suuntaa kulkunsa joko kotimaan tai ulkomaan reissulle. Usealta suomalaiselta puuttuu kuitenkin matkavakuutus. Monet luottavat eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin, jonka voi hakea Kelasta. Sairaanhoitokortilla tulisikin saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustaa tai oleskelee tilapäisesti toisessa EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kuitenkaan kata kuluja, jotka aiheutuvat esimerkiksi sairaankuljetuksesta ulkomailta kotimaahan, matkan peruuntumisesta tai matkan pitkittymisestä sairastumisen vuoksi. Kulut voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin.
Jäätyneet putket aiheuttivat vesivahingon – korvaako vakuutus?7.2.2025 12:17:16 EET | Tiedote
Vesiputkistot voivat jäätyä aina, kun lämpötila on pakkasen puolella. Sen sijaan putkien jäätymisestä aiheutuvat vesivahingot ilmenevät usein vasta säiden lauhtuessa. Haljennut putki saattaa aiheuttaa isonkin vesivahingon. Oikeilla toimenpiteillä voit välttää kelien vaihtelusta tai jäätymisestä johtuvat putkirikot.
Pihasauna ilman paperisotaa? – Uusi rakentamislaki voimaan 1.1.20255.12.2024 14:02:00 EET | Tiedote
Uusi rakentamislaki astuu voimaan 1.1.2025. Laki mahdollistaa alle 30-neliöisen pihasaunan, majoitustilan tai varaston rakentamisen ilman rakennuslupaa. Kyseisten piharakennusten rakentamisesta selviää siis ilman byrokratiaa ja viranomaismaksuissa voi säästää jopa satoja euroja.
Tuhka on tulipaloriski – nappaa vinkit, joilla vältät vahingot8.11.2024 14:09:00 EET | Tiedote
Kuuma tuhka aiheuttaa vuosittain yli 100 pelastustehtävää Pelastustoimen Pronto-tietojärjestelmän mukaan. Paloista reilu kolmannes tapahtuu rakennuksissa, yhtä usein palaa maastossa. Muissa paikoissa kuten roska-astioissa palaa tuhkan takia noin 30 kertaa vuodessa.
Vältä kesämyrskyjen tuhot näillä vinkeillä31.5.2024 14:20:00 EEST | Tiedote
Varautumalla kesämyrskyjen aiheuttamiin kovaan tuuleen ja sähkökatkoksiin on mahdollista vähentää merkittävästi myrskyn aiheuttamia tuhoja. Pahimmillaan kesämyrsky voi aiheuttaa paljonkin tuhoa kotona, mökillä ja pihapiirissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme