Suomen ympäristökeskus

Ympäristötiedon hyödyntäminen kaupunkisuunnittelussa ja päätöksenteossa tukee kuntien elinvoimaisuutta

Jaa

Kunnat ovat avainroolissa tukemassa asukkaiden hyvinvointia, estämässä luontokatoa ja hillitsemässä kasvihuonekaasupäästöjä. Suomen ympäristökeskuksen kuntapäättäjille suunnatut Policy Brief -julkaisut kannustavat ympäristötiedon hyödyntämiseen ja lähiluonnon vaalimiseen.

Kuvassa kaupunkikosteikko.
Kaupunkiluonnon säilyttäminen tarjoaa monipuolisia hyötyjä aina luontokadon torjumisesta hiilensidontaan ja kaupunkitulvien hallintaan. Kuvassa kaupunkikosteikko. Riku Lumiaro, Syke

Kunnissa päätetään monista asukkaiden arkea lähellä olevista asioista, kuten virkistystä tarjoavista viheralueista sekä kaupunkitulvien ennakoinnista ja hallinnasta. Kevään 2025 alue- ja kuntavaaleissa valitaan päättäjät luotsaamaan Suomen alueiden ja kuntien tulevaisuutta.  

"Kunnilla on mahdollisuus tarjota asuinympäristö nykyisille ja tuleville asukkailleen. Kestävät ratkaisut yhdistävät talouden tasapainottamiseen ilmastonmuutoksen luontokadon ja saastumisen hallinnan. Tähän tarvitaan ympäristötietoa. Sen systemaattinen hyödyntäminen kaupunkisuunnittelussa ja päätöksenteossa tukee kuntien elinvoimaisuutta ja kuntalaisten hyvinvointia", sanoo Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja Eeva Primmer

Ympäristötiedolla rakennetaan kestäviä ja elinvoimaisia kuntia 

Ympäristön tilan muutos, kuten ilmastonmuutos, luontokato, saastuminen ja luonnonvarojen ehtyminen, vaikuttaa kuntiin konkreettisesti, väestön ikääntymisen ja tekoälyn kiihdyttämän digitalisaation rinnalla. Kuntien päätökset alueidenkäytöstä, liikenteestä ja palveluista vaikuttavat pitkäjänteisesti luonnonvarojen käyttöön, päästöihin ja luonnon monimuotoisuuteen. 

Ympäristöä koskevan tiedon johdonmukainen hyödyntäminen suunnittelussa ja päätöksenteossa tukee elinvoimaisten ja kestävien kuntien rakentamista. 

”Tietoa kunnioittava kuntademokratia, hyvä hallintotapa ja asukkaiden aktiivinen osallistaminen auttavat kestävyysmurroksen toteuttamisessa siten, että myös kunnan talous kukoistaa tänään ja huomenna”, kertoo johtava tutkija Jari Lyytimäki Suomen ympäristökeskuksesta. 

Lue ympäristötiedon hyödyistä kuntien päätöksenteossa: 

Kaupunkeja voidaan tiivistää luontoviisaasti  

Kaupunkien tiivistämistä on pidetty ratkaisuna, joka sekä hyödyttää taloutta että hillitsee liikkumisen ilmastopäästöjä. Tiivistämisen ei kuitenkaan tulisi heikentää lähiluonnon tilaa ja asukkaiden hyvinvointia.  

Luontoviisaassa tiivistämisessä vaalitaan kunnassa olevia luonnonympäristöjä ja ohjataan rakentaminen systemaattisesti jo aiemmin käytössä oleville alueille. Aktiivinen maapolitiikka ja huolellinen yleiskaavasuunnittelu tukevat luontoviisaan tiivistämisen tavoitetta.  

Kaupunkiluonnon säilyttäminen tarjoaa monipuolisia hyötyjä aina luontokadon torjumisesta hiilensidontaan ja kaupunkitulvien hallintaan. Tutkimukset osoittavat kodin lähellä olevan monimuotoisen luonnon merkittäviä myönteisiä vaikutuksia myös ihmisten hyvinvoinnille ja terveydelle.  

”Kasvukeskuksissa kuten pääkaupunkiseudulla ja Tampereella lähivihreä on voimakkaasti vähentynyt 2000-luvulla. Tiivistämisen ei tule kuitenkaan johtaa luonnon monimuotoisuuden tai kuntalaisten hyvinvoinnin heikentymiseen. Erityisen hyödyllistä asukkaiden hyvinvoinnille on lähellä sijaitseva villi ja monimuotoinen luonto”, toteaa erityisasiantuntija Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta. 

Lue, miten kaupunkeja voidaan tiivistää niin, että sekä asukkaat että lähiluonto voivat hyvin: 

Molemmat Syke Policy Briefit julkaistaan myös ruotsiksi ja englanniksi 24.3.2025 mennessä.

Lisätietoa 

johtava tutkija Jari Lyytimäki, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 29 525 1397 

erityisasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 29 525 1394 

tutkimusjohtaja Eeva Primmer, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 29 525 1521

viestintäasiantuntija Hanna Talikka, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 29 525 1104

viestintäasiantuntija Saara Sivonen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 29 525 1082

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Kuvassa kaupunkikosteikko.
Kaupunkiluonnon säilyttäminen tarjoaa monipuolisia hyötyjä aina luontokadon torjumisesta hiilensidontaan ja kaupunkitulvien hallintaan. Kuvassa kaupunkikosteikko.
Riku Lumiaro, Syke
Lataa

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
www.syke.fi/fi

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Tutkimus: Yhteiskunnan kriisinkestävyyttä vahvistettava paikallista kansalaistoimintaa tukemalla25.3.2025 09:12:19 EET | Tiedote

Paikallista kansalaistoimintaa ei tueta riittävästi, vaikka se on keskeinen osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä, todetaan Suomen ympäristökeskuksen, Helsingin yliopiston ja Demos Helsingin tuoreessa tutkimuksessa. Tutkijat ovat huolestuneita erityisesti haavoittuviin ryhmiin liittyvistä tuloksista, sillä vain kolmannes kansalaisyhteiskuntaa edustavista vastaajista koki, että yhteisön toiminta-alueella ihmiset pitävät haavoittuvimmista huolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye