80-vuotisjuhlavuotena muumitarinat ovat ajankohtaisempia kuin koskaan
Tove Jansson kirjoitti ensimmäisen muumiromaanin 80 vuotta sitten, toisen maailmansodan aikaan. Klassikoiden ja uusien kirjojen kautta muumien ja juhlavuoden sanoma, Ovi on aina auki, tavoittaa lukijat poikkeuksellisen laajalla ikäskaalalla.

Muumien tarina alkoi vuonna 1945 Tove Janssonin kirjoitettua Muumit ja suuri tuhotulva -romaanin. Vuosikymmenten saatossa Janssonin muumikirjoja on käännetty yli 60 kielelle ja muumeista on kasvanut yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista brändeistä.
"Muumien jo 80 vuotta kestäneen suosion salaisuus lienee niiden iättömyydessä ja ajattomuudessa. Teokset ovat säilyttäneet ajankohtaisuutensa läpi vuosikymmenten ja ne tarjoavat kerroksia eri ikäisille lukijoille ympäri maailman. Ensimmäinen muumiromaani syntyi toisen maailmansodan myrskytessä ja on jälleen pelottavan ajankohtainen. Uskon, että kaikilla muumikirjoilla on yhä voima tarjota lukijoilleen turvapaikka järjettömältä tuntuvan maailman keskellä", WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola sanoo.
Taikatalvi klassikkokirjoista suosituin
Vuosituhannen vaihteen jälkeen Janssonin yhdeksää muumiromaania on myyty Suomessa suomenkielisinä yhteensä 600 000 kappaletta. Kirjat ovat ilmestymisjärjestyksessä Muumit ja suuri tuhotulva, Muumipeikko ja pyrstötähti, Taikurin hattu, Muumipapan urotyöt, Vaarallinen juhannus, Taikatalvi, Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia, Muumipappa ja meri ja Muumilaakson marraskuu. Näistä suosituin on ollut 1957 ilmestynyt Taikatalvi, jota on viimeisen 25 vuoden aikana myyty noin 95 000 kappaletta.
Janssonin neljästä kuvakirjasta suosituin on viime vuosikymmeninä ollut Kuinkas sitten kävikään? Muut kolme ovat Kuka lohduttaisi nyytiä?, Vaarallinen matka ja Outo vieras Muumitalossa.
Uusia muumikirjoja kaikenikäisille
Muumien tarinamaailma inspiroi yhä uusiin versiointeihin, joita on kirjapuolella ilmestynyt tähän päivään mennessä jo useita satoja. Myös 80-vuotisjuhlavuosi tuo saataville monipuolisen pinon uusia kirjoja.
WSOY:n vuoden alussa julkaisema Muumipappa ja suuri tulva kertoo ensimmäisen muumiromaanin tarinan perheen pienimmille sovitettuna. Huhtikuussa ilmestyvä Sanja Hakalan ja Anni Pöyhtärin Muumipapan lintukirja täydentää nelivärikuvitettujen luontokirjojen sarjaa. Heinäkuussa saataville tulee Tove Janssonin Muumilaakson maailma, joka on laajennettu, kiehtova tietopaketti kaikenikäisille muumifaneille.
Tammi julkaisee elokuussa Tuula Karjalaisen teoksen Tove Jansson ja maailman lapset, joka on rinnakkaisteos aiemmin ilmestyneelle maineikkaalle elämäkerralle. Teos luo uuden näkökulman rakastettuun kirjailijaan, kertoo tarinat Tove Janssonin saamien lukijakirjeiden takaa ja paljastaa, miten syvällisesti hän vastauksissaan paneutui lukijoiden ongelmiin. Riina ja Sami Kaarlan Villit vieraat ilmestyi hiljattain Yhdysvalloissa osana kuuluisaa Little Golden Books -sarjaa. Suomeksi kirja ilmestyy Tammen kultaisissa kirjoissa syyskuussa.
”Muumien maailmassa seikkailu kohtaa kodin, vaarallinen turvallisen, muutos pysyvyyden ja yksinäinen yhteisön. Jokaisella pienellä mönkiäiselläkin on väliä, sillä Muumitalon ovi on aina auki ja kellarissa hillopurnukoita yllätysvieraille. Tove Jansson loi Muumilaaksoon niin vahvan tarinamaailman, että se löydetään ja kerrotaan eri taiteen keinoin yhä uudestaan, aikaa ja paikkaa uhmaten, uusia lukijoita ja tulkitsijoita innostaen. Muumit muuttavat maailmaa paremmaksi sivu sivulta yhä tänäkin päivänä”, sanoo Tammen lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Saara Tiuraniemi.
Kaikki 80-vuotisjuhlavuoden Muumi-kirjauutuudet:
WSOY:
Muumit ja suuri tuhotulva, 80-vuotisjuhlalaitos. Jokaisesta myydystä kirjasta lahjoitetaan 2 € ja äänikirjasta 0,10 € Suomen Punaiselle Ristille.
Muumipappa ja suuri tulva (3+)
MUUMI: Perheen kirja (täytettävä)
MUUMI: Missä piileskelet? (0+)
Outo vieras Muumitalossa (Tove Jansson, Per Olov Jansson; uudistettu painos; 5+)
10.4. Muumipapan lintukirja (Tove Jansson, Sanja Hakala, Anni Pöyhtäri)
12.6. Muumipeikko yökylässä (0+)
1.7. Tove Janssonin Muumilaakson maailma (Philip Ardagh, Frank Cottrell Boyce, suom. Jaakko Kankaanpää; laajennettu laitos; 5+)
8.8. Muumimukit (Anna-Kaisa Huusko)
19.8. Muumimamma on KILTTI (3+)
19.8. Haisuli on TUHMA (3+)
4.9. MUUMI Vauva: Pieni muumikirjasto (neljän ensikirjan pakkaus, 0+)
22.10. Muumipeikko ja luottoystävä (3+)
Tammi:
Kun on yö. Pienten oma Muumilaakso (Tove Jansson, 0+)
Muumi ja Pikku Myy. Kotona (0+)
7.4. MUUMI satutuokiot. Kotona Muumilaaksossa (Tittamari Marttinen, Kaisa Paasto, Tapani Bagge, Siri Kolu, 3+)
11.8. Muumi ja ystävät. Kukkakedolla (1+)
11.8. Muumi ja ystävät. Hyvässä seurassa (1+)
26.8. Tove Jansson ja maailman lapset (Tuula Karjalainen)
1.9. Muumi. Villit vieraat. TKK 316 (Riina ja Sami Kaarla, 0+)
1.9. Verraton Muumilaakso (Amanda Li, 3+)
17.9. Muumitalo ympäri vuoden. Karusellikirja (Filippa Widlund, 3+)
6.10. Muumit teatterissa (Riina ja Sami Kaarla, Anders Vacklin, 0+)
6.10. Muumiperheen talviunisadut (Riina ja Sami Kaarla, Anders Vacklin, 3+)
20.10. Muumi ja Pikku Myy. Syömään! (0+)
3.11. Muumilaakson väki saa vieraita (1+)
Tiesitkö tämän Muumilaakson väestä?
-
Muumipeikot ja niiskut ovat eri lajeja. Muumit ovat pysyvästi valkoisia, kun taas niiskut vaihtavat toisinaan väriään tunnetilojen mukaan.
-
Muumitalon on rakentanut Muumipappa. Se muistuttaa muodoltaan pyöreää kaakeliuunia, sillä muumien esi-isät ovat asuneet kaakeliuuneissa.
-
Muumit saavat ruokansa kalastamalla ja keräilemällä hedelmäpuista ja suuresta keittiöpuutarhasta. Lisäksi he käyvät vaihtokauppaa pari kertaa vuodessa kauppiashemulin kanssa.
-
Muumipeikko on noin 20 senttiä pitkä. Hän on arviolta alakouluikäinen, Janssonin sanoin: ”Muumipeikko on juuri siinä iässä, jossa kesät ovat pitkiä ja vesi lämmintä ja koko ajan tapahtuu jotakin uutta.”
-
Muumimamman laukussa on korujen lisäksi esineitä, joita voi tarvita äkillisesti: vatsatautipulveria, rautalankaa, karamelleja, kuivia sukkia ynnä muuta.
-
Pikku Myy on syntynyt juhannusyönä ja lakkasi kasvamasta kolmen kuukauden ikäisenä. Hän on Mymmelin lapsi, mutta Muumiperhe adoptoi hänet. Myy viittaa matemaattiseen käsitteeseen, pienimpään kaikista, millimetrin tuhannesosaan.
-
Mymmeleitä on kaksi: Myyn äiti sekä Mymmeli nuorempi, joka on Myyn vanhin sisarus.
-
Nuuskamuikkunen on Mymmeli vanhemman ja Juksun lapsi. Hän on Myyn ja Mymmeli nuoremman velipuoli.
-
Hattivatit ovat kuuromykkiä vaeltajaolentoja, jotka muuttuvat ukonilmalla sähköisiksi. Hattivatit eivät syö eivätkä nuku; ne ovat kasvaneet siemenistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna HarkkilaViestintäpäällikköWerner Söderström Osakeyhtiö
Puh:+358 41 4497274johanna.harkkila@tammi.fiKuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Werner Söderström Osakeyhtiö
Helsinki Noir – Stadin pimeä puoli – The Dark Side of Helsinki25.3.2025 12:30:00 EET | Tiedote
Uusi kansainvälinen kirjallisuusfestivaali Helsinkiin
Painetun kirjan myynnin kasvu johdatti Werner Söderström Osakeyhtiön kustantamot ennätysmyynteihin vuonna 202429.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Painetun kirjan myynti kasvoi merkittävästi kaikissa yleisen kirjallisuuden genreissä vuonna 2024. Erityisenä myynnin veturina toimi lasten- ja nuortenkirjallisuus, jonka vanavedessä myös kaunokirjallisuuden ja tietokirjallisuuden myynnit kasvoivat merkittävästi. Myös digitaalinen kirjamarkkina pysyi niukasti kasvu-uralla.
Valtiotieteiden tohtori Jenni Haukio WSOY:n yhteiskuntasuhteista vastaavaksi johtajaksi16.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
WSOY haluaa kehittää rooliaan yhteiskunnallisena toimijana ja on kutsunut VTT Jenni Haukion tehtävään yhteiskuntavastuun johtajana.
Katja Ketun Ismo Alanko -teosta koskeva selvitys ei löytänyt näyttöä kiusaamisesta tai muusta epäasiallisesta kohtelusta19.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote
WSOY:n riippumattomalla asiantuntijalla teettämä selvitys kirjailija Katja Ketun esittämistä, Ismo Alanko -teokseen liittyvistä väitteistä, on valmistunut. Selvitystyö julkaistiin tiistaina 19.3.2024 Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Esiin ei ole tullut viitteitä Ketun esittämästä kiusaamisesta tai muusta epäasiallisesta kohtelusta. Sen sijaan selvitystyössä nousi esiin jo aiemmin tiedossa olleita teknisiä tekstin viimeistelyyn liittyviä seikkoja, joita WSOY nyt parantaa. “Teoksen viimeistelyvaihe oli kirjan laajuuden vuoksi raskas sekä tekijälle että kustantajalle. Olemme tyytyväisiä siihen, että asiaa on nyt katsonut riippumaton asiantuntija, joka ei ole löytänyt WSOY:n toimintakulttuurista esitettyjen väitteiden tapaisia väärinkäytöksiä”, toimitusjohtaja Timo Julkunen sanoo. Viimeistelyvaiheessa tapahtuneen tiedoston hajoamisen vuoksi osa kirjailijan taittovedokseen tekemistä muutoksista oli jäänyt tekemättä lopulliseen kirjan ensimmäiseen painokseen. Nämä tekniset ko
Tiedote: Werner Söderström Osakeyhtiön markkinointiviestintä vahvistaa organisaatiotaan ja toimintaansa11.3.2024 16:28:47 EET | Tiedote
Werner Söderström Osakeyhtiön markkinointiviestintään on tehty nimityksiä. Brand Manageriksi on nimitetty Liisa Lehkonen vastuullaan Kosmoksen markkinointiviestintä ja WSOY:n kotimaisen kirjallisuuden viestintä. Essi Lamppu nimitettiin Brand Manageriksi vastuullaan Tammen lasten- ja nuortenkirjallisuuden markkinointiviestintä sekä WSOY:n suomennetun kaunokirjallisuuden viestintä. Liisa Aalto on nimitetty Johnny Knigan Brand Manageriksi vastuullaan Johnny Knigan markkinointiviestintä sekä WSOY:n lasten- ja nuortenkirjallisuuden viestintä. Brand Manageriksi on nimitetty Kristina Forsström ja Katariina Vuori, vastuillaan Bazarin kirjat. Brand Managereina jatkavat Satu Sirkiä (WSOY:n kotimainen kaunokirjallisuus), Satu-Maria Rastas (WSOY:n tietokirjallisuus ja Tammen suomennettu kaunokirjallisuus), Jaakko Mikkola (Tammen kotimainen kaunokirjallisuus ja Tammen tietokirjallisuus), Mikko Immonen (WSOY:n suomennettu kaunokirjallisuus ja WSOY:n lasten- ja nuortenkirjallisuus ja Disney-kirjat),
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme