Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Nämä viestit ja soitot kannattaa ohittaa

Jaa

Kilpi-sovelluksen tuoreimmat käyttäjäilmoitukset paljastavat, mitkä huijaukset ja häiritsevät yhteydenotot ovat tällä hetkellä aktiivisimpia.

Huijausviesti voi tuntua aidolta ja hämmentävältä.
Huijausviesti voi tuntua aidolta ja hämmentävältä.

Suomen Telemarkkinointiliiton Kilpi-sovellukseen ilmoitetaan jatkuvasti erilaisista huijausyrityksistä ja muista ei-toivotuista yhteydenotoista. Viime viikkoina tietyt huijausviestien ja -puheluiden tyypit ovat olleet selvästi yleisempiä kuin muut. Ilmoituksia on tullut monenlaisista huijauksista, joista osa on uusia ja osa jo entuudestaan tuttuja.

Yksi selkeä trendi on terveysaiheisten huijausten lisääntyminen. Viesteissä mainostetaan esimerkiksi "luonnollista ratkaisua eturauhasvaivoihin" tai kehutaan detox-laastareita. Viestien kieli on houkuttelevaa: ”Sano hyvästit eturauhasen kivuille ja epämukavuudelle tämän luonnollisen ratkaisun avulla.” Linkki ohjaa kuitenkin tietojenkalastelusivulle, jolla pyritään saamaan vastaanottajalta henkilökohtaisia tietoja tai maksutietoja.

Toinen yleinen huijaustyyppi liittyy virustorjuntaan. Monet ovat saaneet viestejä, joissa virustorjuntaohjelman tilauksen, kuten ”MacAfee”, väitetään olevan päättymässä. Kyseessä ei ole aito ilmoitus, vaan yritys saada vastaanottaja maksamaan ja luovuttamaan tietojaan.

Myös muiden tuttujen organisaatioiden nimissä huijaaminen jatkuu. Esimerkiksi DHL:n nimissä lähetetään viestejä, joissa ilmoitetaan mm. keskeytyneistä pakettitoimituksista ja tullimaksuista: ”PAKETTI KESKEYTETTY! Status: Pysähtynyt jakelukeskukseen (tullimaksua odottamassa)”. Viestissä on linkki, joka johtaa huijaussivustolle. Samanlaista taktiikkaa käytetään S-Pankin nimissä, vaikka lähettäjän sähköpostiosoite saattaa olla täysin epäilyttävä, kuten ”@mail.ru”.

Huijaukset OmaKannan nimissä ovat yleisiä. Viesteissä ilmoitetaan uudesta viestistä Kanta-postilaatikossa ja ohjataan käyttäjää klikkaamaan linkkiä. Linkki johtaa kuitenkin kalastelusivulle, ei oikeaan OmaKanta-palveluun. Myös Autoliiton nimissä lähetettävät huijaukset jatkuvat.

Ulkomaalaisista numeroista tulevat huijaussoitot ovat edelleen olleet aktiivisia. Eniten soittoja on raportoitu tulevan Virosta (+372), Bulgariasta (+359), Hollannista (+31), Saksasta (+49), Puolasta (+48), Norjasta (+47), Ruotsista (+46), Tanskasta (+45), Iso-Britanniasta (+44) ja Sveitsistä (+41). Soittajat esiintyvät usein viranomaisina tai tunnetun yrityksen edustajina.

Lisäksi Kilpi-sovellukseen on tehty ilmoituksia häiritsevistä markkinointiviesteistä, erityisesti nettikasinoihin ja rahapeleihin liittyen. Suomessa arpajaislain mukaan muiden kuin Veikkauksen pelien mainonta on laitonta, mutta sitä kohdistetaan silti suomalaisiin käyttäjiin sähköpostin ja tekstiviestien kautta.

Näin suojaudut huijauksilta

Älä klikkaa linkkejä epäilyttävissä ja kiireelliseksi tekeytyvissä viesteissä.  Tarkista aina viestin lähettäjän osoite – epäilyttävät domainit ovat selkeä merkki huijauksesta. Ellet odota soittoa ulkomailta, älä vastaa tuntemattomiin ulkomaisiin puheluihin, ja vältä takaisinsoittoa numeroihin, joista sinulla ei ole varmuutta.

Kilpi-sovellus estää huijausviestit, -puhelut ja -sähköpostit jo ennen kuin ne tavoittavat käyttäjän. Se perustuu parviälyn avulla päivittyvään tietokantaan, jota ylläpitää Suomen Telemarkkinointiliitto. Sovellus antaa mielenrauhaa ja auttaa keskittymään arjen olennaisiin asioihin – ilman häiriöitä.

Epäilyttävän viestin tai puhelun voi myös tarkistaa maksuttomassa Telemarkkinointikiellon hakupalvelussa osoitteessa www.telemarkkinointikielto.fi. Palvelu kertoo, onko kyseessä tunnettu huijari tai roskapostittaja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lisätietoja Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä

Suomen Telemarkkinointiliitto ry on kehittänyt Kilpi-sovelluksen, joka estää ei-toivotut yhteydenotot.

Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja roskapostit. Tämä tarkoittaa, että huijaus- ja puhelinmyyntipuhelut eivät enää edes hälytä puhelimessa. Lisäksi sovellus tunnistaa automaattisesti haitallisia linkkejä sisältävät huijaustekstiviestit ja spämmisähköpostit jo ennen niiden lukemista. Kilpi suojaa tehokkaasti myös tietojen ja tunnusten kalastelulta.

Sovellus perustuu dataan, jota kerätään ja kasvatetaan jatkuvasti. Kilpi-sovelluksen avulla voi nauttia huijausvapaasta ja puhelinmyynnittömästä puhelinajasta. Kilven voi ladata Google Play ja ja Apple Store sovelluskaupoista. Kilpeä on ladattu jo yli 100 000 kertaa. Kilpi tarjoaa sekä ilmaisen version että edistyneempiä ominaisuuksia sisältävän Premium-version.

Sovelluksen perustaja Arto Isokoski työskenteli Nokiassa 1995-2000 tuotekehitystehtävissä. Tämän jälkeen Kiinan markkinoihin erikoistunut Isokoski on toiminut useissa globaaleissa yrityksissä, kuten muun muassa perustamassaan TLD Registry Limited Oy:ssä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye