Flertydiga rättsliga frågor snabbare till högsta domstolen för avgörande
De ändringar av rättegångsbalken som stärker högsta domstolens roll som prejudikatdomstol träder i kraft 15.4.2025. Förfarandet med prejudikatfrågor och så kallad språngdispens kommer i fortsättningen att effektivisera högsta domstolens uppgift att styra rättspraxis.
De lagändringar som nu godkänts har sin bakgrund i en framställning som högsta domstolen år 2023 gjorde hos statsrådet om att bestämmelserna om ändringssökande kompletteras. Syftet med framställningen har varit att främja högsta domstolens möjligheter att ge prejudikat och på så sätt värna om rättskipningens enhetlighet och styrningen av rättspraxis. Avsikten är att de metoder som nu träder i kraft effektivare än tidigare ska styra frågor av prejudikatkaraktär från de lägre domstolarna till högsta domstolen för avgörande och förbättra högsta domstolens förutsättningar att meddela prejudikat i ärenden som i hovrätten omfattas av systemet med tillstånd till fortsatt handläggning.
”Båda ändringarna stöder högsta domstolens prejudikatuppgift, och de har även en positiv inverkan på hur skyndsamt enskilda ärenden behandlas samt på parternas rättegångskostnader”, förklarar högsta domstolens president Tatu Leppänen.
Bestämmelsen om prejudikatfrågor innebär i praktiken att tingsrätten, hovrätten eller marknadsdomstolen separat kan hänskjuta en prejudikatfråga som framkommit i ett ärende som handläggs till högsta domstolen för avgörande. Initiativet att hänskjuta en prejudikatfråga till högsta domstolen för avgörande kan komma antingen från den domstol som behandlar målet eller från parterna. Bestämmelsen om hänskjutande av en prejudikatfråga till högsta domstolen finns i 30 a kap. 7 § rättegångsbalken.
Bestämmelsen om språngdispens i sin tur innebär i praktiken att högsta domstolen kan avgöra frågor av prejudikatkaraktär också i de ärenden där hovrätten inte har meddelat tillstånd till fortsatt handläggning, och bedöma förutsättningarna för meddelande av tillstånd till fortsatt handläggning först efter detta. Om språngdispens i högsta domstolen föreskrivs i 30 a kap. 3 a § rättegångsbalken.
Nyckelord
Kontakter
Ytterligare upplysningar: Kanslichef Wilhelm Norrman, tfn 02956 40110, wilhelm.norrman(at)oikeus.fi
Högsta domstolen utövar den högsta domsmakten i tviste- och brottmål samt övervakar rättsskipningen inom sitt behörighetsområde. Högsta domstolens viktigaste uppgift är att ge prejudikat.
Andra språk
Följ Korkein oikeus / Högsta domstolen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Korkein oikeus / Högsta domstolen
HD: Det timarvode om 120 euro som hade förordnats för försvararen var skäligt på det sätt som förutsätts i rättshjälpslagen2.4.2025 09:01:05 EEST | Pressmeddelande
En advokat yrkade att det av statens medel betalas ett arvode om 130 euro per timme till honom för biträdande av svaranden i högsta domstolen. Han motiverade sitt yrkande med att timarvodet om 120 euro enligt den ändrade 6 § statsrådets förordning om grunderna för arvoden vid allmän rättshjälp (förordningen om arvoden) inte kunde anses skäligt i enlighet med 17 § rättshjälpslagen eftersom det understeg det timarvode om 130 euro som högsta domstolen i sitt avgörande HD 2024:71 hade ansett skäligt. Med stöd av 107 § Finlands grundlag skulle den nya 6 § förordningen om arvoden inte tillämpas. Högsta domstolen konstaterade att rättstillämpningen av 6 § förordningen om arvoden hade blivit oenhetlig efter att högsta domstolen och högsta förvaltningsdomstolen hade givit avgöranden som avvek från varandra. Till följd av avgörandena och den ändring i 6 § förordningen om arvoden som dessa gett upphov till avvek bedömningen av arvodets skälighet från ärendet som var föremål för prövning i avgöran
KKO: Puolustajalle määrätty 120 euron tuntipalkkio oli oikeusapulaissa edellytetyllä tavalla kohtuullinen2.4.2025 09:01:05 EEST | Tiedote
Asianajaja vaati, että hänelle maksetaan valtion varoista 130 euroa tunnilta palkkiona vastaajan puolustamisesta korkeimmassa oikeudessa. Hän perusteli vaatimustaan sillä, että oikeusavun palkkioperusteista annetun valtioneuvoston asetuksen (palkkioasetus) muutetun 6 §:n mukaista 120 euron tuntipalkkiota ei voitu pitää oikeusapulain 17 §:n mukaisesti kohtuullisena, koska se alitti korkeimman oikeuden ratkaisussaan KKO 2024:71 kohtuulliseksi katsoman 130 euron tuntipalkkion. Palkkioasetuksen uusi 6 § tuli jättää Suomen perustuslain 107 §:n nojalla soveltamatta. Korkein oikeus totesi, että korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden toisistaan poikkeavien ratkaisujen antamisen jälkeen oikeuskäytäntö oli muodostunut epäyhtenäiseksi palkkioasetuksen 6 §:n soveltamisessa. Ratkaisuista ja niitä seuranneesta palkkioasetuksen 6 §:n muuttamisesta johtuen palkkion kohtuullisuutta koskeva arviointi poikkesi korkeimman oikeuden ratkaisussa KKO 2024:71 arvioitavana olleesta asiasta, jonka k
Referendarieråd Kaisa Kuparinen utnämnd till kanslichef vid högsta domstolen26.3.2025 14:14:54 EET | Pressmeddelande
Högsta domstolen har utnämnt referendarieråd Kaisa Kuparinen till tjänsten som kanslichef vid högsta domstolen i plenum 26.3.2025.
Esittelijäneuvos Kaisa Kuparinen korkeimman oikeuden kansliapäälliköksi26.3.2025 14:14:54 EET | Tiedote
Korkein oikeus on nimittänyt esittelijäneuvos Kaisa Kuparisen korkeimman oikeuden kansliapäällikön virkaan täysistunnossa 26.3.2025.
HD: Utsökningsverket fick belägga tillgångar som kopplats till en sanktionslistad person med kvarstad12.3.2025 09:00:01 EET | Pressmeddelande
Högsta domstolen (HD) ansåg i sitt prejudikat att utrikesministeriet hade lagt fram trovärdiga bevis om att avsikten var att medel som betalats av ett finskt bolag skulle ställas till förfogande eller göras tillgängliga för en person som var föremål för sanktioner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum