Ennuste: Ennennäkemätön epävarmuus ja tullit varjostavat kasvua niin Suomessa kuin maailmalla
Suomen talouskasvu jää tänä vuonna hauraaksi, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Suomen talous kasvaa 0,6 prosenttia tänä vuonna ja 1,7 prosenttia ensi vuonna. Taloudella olisi jo edellytykset parempaankin, mutta Trumpin politiikan ja turvallisuustilanteen lietsoma epävarmuus jäytää sekä yrityksiä että kuluttajia. Toisaalta investoinnit ja rakentaminen kääntyvät varovaiseen kasvuun. Julkisen talouden alijäämä pysyy yhä suurena varustelumenojen vuoksi.
”Ennuste on laadittu poikkeuksellisen epävarmassa tilanteessa. Kansainvälisen politiikan tapahtumat määrittävät väistämättä Euroopan ja Suomen talouskehitystä tänä ja ensi vuonna. Ukrainan ja Venäjän välille saatetaan solmia aselepo, mutta eväitä pysyvään rauhaan tuskin on. Trumpin tullipolitiikka hidastaa kasvua niin Yhdysvalloissa, Kiinassa kuin Euroopassakin”, sanoo ekonomisti Emilia Gråsten.
Tullien suurimmat vaikutukset niin Suomelle kuin muulle kansainväliselle kaupalle tulevat yleisen talouden epävarmuuden lisääntymisen ja kansainvälisen investointikysynnän heikkenemisen kautta. Tulleista huolimatta Suomen vienti kehittyy kohtuullisesti. Suomen Yhdysvaltojen-viennistä merkittävä osa on palveluvientiä, joka on vähemmän altis tullimuutoksille kuin tavaravienti.
Euroopassa julkisten menojen lisääminen nostaa kasvuodotuksia ensi vuodelle. Puolustusinvestoinnit eivät sinänsä ole kovin merkittäviä ajureita, mutta elvytyksen laajeneminen muille sektoreille voimistaa kasvuvaikutuksia. Saksan merkittävä investointiohjelma heijastuu myönteisesti myös suomalaisiin vientiyrityksiin.
Koronlaskut ovat Euroopassa pian ohi, kun EKP joutuu reagoimaan elvyttävään finanssipolitiikkaan. 12 kuukauden euribor on keskimäärin 2,3 prosenttia tänä vuonna ja ensi vuonna 2,5. Mutta jos pahimmat riskiskenaariot Ukrainan sodan tai Yhdysvaltojen linjanmuutoksen suhteen toteutuvat, korot laskevat ja jopa paluu nollakorkoihin on mahdollinen.
Rakentaminen ja investoinnit kääntyvät viimein varovaiseen kasvuun
Investointikehitys on viime vuosina ollut poikkeuksellisen heikkoa yritysten vaisujen kasvunäkymien ja rakentamisen romahduksen vuoksi. Ukrainan aseistaminen ja uudet puolustushankinnat lisäävät jatkossa julkisia investointeja, mutta talouden hitaasta elpymisestä ja epävarmuudesta johtuen yksityiset investoinnit junnaavat vielä tämän vuoden.
Asuntorakentamisen investoinnit ovat saavuttaneet pohjansa ja rakentamisen odotetaan vilkastuvan kesän mittaan. Laskenut korkotaso tukee asuntokysyntää, mutta kotitalouksien ja sijoittajien epävarmuus jarruttaa edelleen asuntokauppaa.
Inflaatio on hiipunut. Kuluttajahinnat nousevat 1,3 prosenttia tänä vuonna ja 1,7 prosenttia ensi vuonna. Matala inflaatio ja palkankorotukset tukevat kotitalouksien ostovoimaa. Tosin reaaliansiot ovat tällä hetkellä yhä lähes 10 vuoden takaisella tasolla, ja myös epävarmuus sekä heikko työmarkkinatilanne jarruttavat suurempia hankintoja.
Työllisyys sakkaa vielä tänä vuonna – pitkäaikaistyöttömyys huolestuttavaa
Työllisyys ei vielä tänä vuonna juuri kasva, mutta ensi vuonna työllisyysasteen ennustetaan jo nousevan 72,2 prosenttiin ja työttömyysasteen laskevan 8,4 prosenttiin. Työllisyyttä kohentavat kiihtyvä talouskasvu, rakentamisen piristyminen ja kasvava yksityinen kulutus.
Työmarkkinoilla huolestuttava merkki on pitkäaikaistyöttömyyden nopea kasvu jo yli 110 000:een. Lisäksi erityisesti ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialan työllisyys on heikentynyt ja korkeakoulutettujen työttömyys noussut merkittävästi. Valopilkkuna on työikäinen väestö, joka on edelleen kasvanut, vaikka nettomaahanmuutto on laskenut huippulukemistaan.
”Työperusteisesta maahanmuutosta on tullut suhdanneluontoinen muuttuja, joka kasvaa noususuhdanteessa ja laskee taantumassa. Työperusteisen maahanmuuton oletetaan hidastuvan kuluvana vuonna, mutta kasvavan taas ensi vuonna”, sanoo vanhempi ekonomisti Henna Busk.
Asevarustelutarve pitäisi määritellä velkaantumisen hillitsemiseksi
Julkisen talouden tilanne heikkenee edelleen, ja alijäämä on tänä vuonna 3,7 prosenttia. Näkymät eivät kohene ensi vuonnakaan varustelumenojen ja sote-menojen kasvun takia.
Velkaantumisen hillitsemiseksi tulisi määritellä pidemmän ajan asevarustelutarve, jonka vaatimat lisäpanostukset pitäisi sopeuttaa veronkiristysten ja menoleikkausten avulla. Nyt käsillä olevassa kriisissä varustelumenoja on kuitenkin perusteltua lisätä tilapäisesti vieläkin enemmän. Tämä tilapäinen osa pitää rahoittaa velalla.
”Jos tilapäinen osa pyrittäisiin rahoittamaan menoja karsimalla tai veronkiristyksillä, olisi vaarana, että leikkaisimme liikaa kasvun ja hyvinvoinnin edellytyksistä”, sanoo toimitusjohtaja Markus Lahtinen.
Hyvinvointialueiden rahoitus oli ensimmäisinä vuosina väärin mitoitettu, minkä vuoksi alijäämistä tuli ennakoitua suurempia. Alueiden rahoitusraami on syytä pitää tiukkana, mutta alijäämien kattaminen jo vuoden 2026 loppuun mennessä ei ole järkevää. Se pakottaisi hyvinvointialueet säästöihin, jotka eivät olisi kestäviä terveys- ja taloustavoitteiden kannalta.
Koko ennuste on julkaistu PTT:n verkkosivuilla osoitteessa https://www.ptt.fi/ennusteet/kansantalous-kevat-2025/
Yhteyshenkilöt
Markus Lahtinen, markus.lahtinen@ptt.fi 050 491 3842
Henna Busk, henna.busk@ptt.fi 040 164 8136
Emilia Gråsten, emilia.grasten@ptt.fi 040 568 3457
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Uusi verkkopalvelu tuo esiin metsien talouskäytön merkityksen koko Suomelle – tule mukaan julkistuswebinaariin 21.5.31.3.2025 12:43:12 EEST | Tiedote
Tapio ja Pellervon taloustutkimus PTT julkaisevat toukokuussa uuden verkkopalvelun metsien talouskäytön merkityksestä Suomessa. Sen avulla metsäalan toimijat, päättäjät ja kaikki metsäasioista kiinnostuneet voivat tarkastella metsien talouskäytön ja puuta jalostavan teollisuuden vaikutuksia eri puolilla maata helposti ja visuaalisesti.
Kutsu: PTT:n metsäalan ennuste 10.4. klo 1028.3.2025 09:39:08 EET | Kutsu
Pellervon taloustutkimus PTT julkistaa kevään 2025 metsäalan ennusteen torstaina 10.4. klo 10.00. Ennusteessa tarkastellaan metsäteollisuuden ja metsätalouden lähivuosien kehitysnäkymiä. Millaisia vaikutuksia kansainvälisen kaupan jännitteillä on metsäsektorilla?
Pikakommentti: Asuntojen hinnat matelevat edelleen27.3.2025 08:47:54 EET | Tiedote
Käännettä asuntojen hinnoissa ei nähty vielä helmikuussakaan, arvioi Pellervon taloustutkimuksen vanhempi ekonomisti Veera Holappa aamun tilastoja. Asuntomarkkinoiden elpymistä hillitsevät muun muassa korkealla pysyvä työttömyys ja kuluttajien epävarmuus taloudestaan.
MUISTUTUSKUTSU: PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennusteen julkistus 3.4. klo 1026.3.2025 07:57:47 EET | Kutsu
Pellervon taloustutkimus PTT julkistaa kevään maa- ja elintarviketalouden ennusteensa webinaarissa torstaina 3.4. klo 10.00 Ennuste arvioi ruokamarkkinoiden ja maatalouden lähivuosien näkymiä maailmantilanteessa, jossa epävarmuus ja kansainvälisen kaupan jännitteet ovat erittäin suuria.
Pikakommentti: Synkät luvut työmarkkinoilta helmikuussa25.3.2025 08:49:22 EET | Tiedote
Suomen työmarkkinoiden tilanne nytkähti helmikuussa selvästi huonompaan suuntaan, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk aamun tilastoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme