Sweco Finland Oy

Maailman maapinta-alasta 75 % on muutettu merkittävästi – luontokato uhkaa yhteiskunnan resilienssiä

Jaa

Luonnon monimuotoisuuden jatkuva väheneminen uhkaa vaarantaa yli puolet maailman BKT:stä. Swecon julkaisemassa raportissa käsitellään luontokadon aiheuttamia riskejä ihmisille ja yhteiskunnille sekä muistutetaan ekosysteemipalveluista myös yritysten näkökulmasta.

Suurkaupunki ja sen edustalla oleva niitty
Swecon julkaisemassa raportissa kerrotaan luontokadon nykytilasta ja listataan viisi trendiä, jotka näkyvät Euroopan biodiversiteettityössä. Sweco

Yli miljoona lajia  on tällä hetkellä sukupuuton partaalla, ja luonnon monimuotoisuuden jatkuva väheneminen uhkaa ekosysteemejä, yhteiskuntia ja yrityksiä. Luontokadon syinä ovat maankäyttö, luonnonvarojen ylikulutus, ilmastonmuutos, saasteet ja vieraslajien leviäminen. Yli 75 % maapallon pinta-alasta ja 66 % merien pinta-alasta on muutettu huomattavasti ihmisen toimesta.  

“Meidän pitää opetella ajattelemaan luontoa kriittisenä infrastruktuurina. Yhteiskuntamme, ja yrityksien liiketoiminta, on riippuvainen luonnosta ja sen monimuotoisuudesta. Meille on vasta alkanut valjeta, mitä luonnon monimuotoisuuden palauttaminen voisi maksaa. Jos jatkamme entiseen tapaan emmekä pysäytä luontokatoa, sillä on vaikutuksia yli puoleen maailman BKT:stä. Ilman luonnon huomioimista emme voi puhua yhteiskunnan kokonaisvaltaisesta resilienssistä”, Swecon vastuullisuusjohtaja Iida Vakkuri sanoo.  

Swecon julkaisemassa raportissa käsitellään luontokadon aiheuttamia riskejä ihmisille ja yhteiskunnille. Se tarkastelee monipuolisesti luonnon monimuotoisuuden vähenemisen eri syitä sekä listaa mahdollisia toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden elvyttämiseen. 

"Luontokadon pysäyttämisen kiireellisyys vaikuttaa liiketoimintamalleihin, investointeihin ja suojelutoimiin kaikkialla Euroopassa. Swecon raportti summaa Euroopan biodiversiteettityön kehityssuuntia ja suosittelee erilaisia toimia työn jatkamiseksi hallituksille, julkiselle sektorille, yrityksille, rahoituslaitoksille ja kansalaisille", kertoo Executive Director Piia Pessala, joka on myös yksi raportin kirjoittajista. 

Maailmanlaajuisen biodiversiteettikehyksen tavoitteet ovat kunnianhimoisia – Euroopan maista 68 % ei ole laatinut biodiversiteettistrategiaa  

Luontokato voidaan pysäyttää ja mahdollisesti kääntää elpymisen suuntaan vain laaja-alaisilla toimilla, jotka ulottuvat kaikille tasoille yhteiskunnassa ja maantieteellisesti. Raportti alleviivaa kiireellistä tarvetta perusteelliselle systeemiselle muutokselle siinä, miten yritykset ja hallitukset suhtautuvat luonnon monimuotoisuuteen. Se korostaa biodiversiteetin strategista integrointia taloudelliseen päätöksentekoon ja liiketoimintastrategioihin, jotta luontokato tunnistetaan ja priorisoidaan kriittisenä tekijänä kaikilla toimialoilla. 

Maailmanlaajuisen biodiversiteettikehyksen tavoitteena on pysäyttää ja kääntää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen vuoteen 2030 mennessä kunnianhimoisilla tavoitteilla, kuten 30 prosentin suojelu maasta ja vedestä sekä 30 prosentin ennallistaminen heikentyneistä ekosysteemeistä. Osana kehystä maat sitoutuivat laatimaan ja toimittamaan uudet kansalliset biodiversiteettistrategiat ja toimenpideohjelmat (NBSAP), joissa ne määrittelevät, miten ne saavuttavat vuoteen 2030 mennessä asetetut globaalit monimuotoisuustavoitteet. EU-jäsenvaltioiden on sovitettava kansalliset biodiversiteettistrategiansa ja toimenpideohjelmansa (NBSAP) yhteen EU:n asettamien tavoitteiden kanssa.  

"On hienoa nähdä kansainvälisiä sopimuksia yhteisistä investoinneista luonnon monimuotoisuuteen. Maailmanlaajuisen biodiversiteettikehyksen 30 prosentin tavoitteen saavuttaminen vuoteen 2030 mennessä edellyttää kuitenkin vahvempia suojelustrategioita ja yhteistyön lisäämistä, sillä tällä hetkellä vasta 24 prosenttia Euroopan maa-alasta on suojeltu ja meri- ja rannikkoalueiden osuus on 13 prosenttia. Raporttimme kirjoitushetkellä peräti 68 % EU-maista eivät olleet jättäneet NBSAP-ohjelmaa. Swecon asiantuntijat ovat raportissa tunnistaneet mahdollisia toimenpiteitä, joihin yhteiskunnan eri toimijat voivat ryhtyä, sekä esimerkkejä erilaisista käytännöistä eri Euroopan maista", Piia Pessala kertoo. 

Urban Insight on koko Sweco-konsernin yhteinen raporttisarja, jossa asiantuntijat eri maista tarttuvat vuosittain vaihtuvaan ajankohtaiseen kestävän kehityksen ilmiöön ja tarjoavat faktaa sekä näkemyksellisiä ratkaisuehdotuksia helposti luettavan raportin muodossa. Vuoden 2025 teema on biodiversiteetti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suurkaupunki ja sen edustalla oleva niitty
Swecon julkaisemassa raportissa kerrotaan luontokadon nykytilasta ja listataan viisi trendiä, jotka näkyvät Euroopan biodiversiteettityössä.
Sweco
Lataa
Graafi luontokadon suorien aiheuttajien ajureista ekosysteemikohtaisesti.
Luontokadon suorien ajurien osuudet ekosysteemikohtaisesti IPBES:n mukaan.
Sweco
Lataa
Euroopan kartta, johon on merkitty ne maat, joilla on kansallinen biodiversiteettistrategia tai vähintään yksi kansallinen tavoite.
Euroopan maat, joilla on kansallinen biodiversiteettistrategia (NBSAP) ja/tai kansallisia tavoitteita.
Sweco
Lataa

Liitteet

Linkit

Sweco suunnittelee tulevaisuuden kaupunkeja ja kestävämpää yhteiskuntaa. Yhdessä asiakkaidemme ja 22 000 arkkitehtimme, insinöörimme ja muun asiantuntijamme voimin tartumme kaupungistumisen haasteisiin ja digitalisaation mahdollisuuksiin ja luomme ratkaisuja, jotka edistävät kestävämmän yhteiskunnan kehittämistä. Sweco on Euroopan johtava suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys, jonka liikevaihto vuonna 2024 oli noin 2,7 Mrd euroa. Sweco on listattu Tukholman pörssiin (Nasdaq). www.sweco.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sweco Finland Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye