Autismikirjon ihmisten osaaminen ja potentiaali työmarkkinoilla valuvat hukkaan
Tutkimusten mukaan vain 30% aikuisista autismikirjon henkilöistä on työelämässä. Työllistymisen haasteet liittyvät erityisesti rekrytointiprosesseihin sekä työpaikkojen esteettömyyteen, joka vaikuttaa usein ratkaisevasti työssä jaksamiseen ja työssä pysymiseen. Autismitietoisuuden viikkoa vietetään 31.3-6.4. Autismiliitto nostaa teemaviikolla esiin autismikirjon ihmisten työllistymiseen liittyviä epäkohtia.

Autismikirjon ihmisillä on paljon vahvuuksia, joista on työelämässä hyötyä. Monilla heistä on hyvä keskittymiskyky ja kyky kiinnittää huomio olennaiseen, huomata virheitä sekä ratkaista monimutkaisiakin ongelmia. Autisteilla on myös korkea työmoraali ja vahva sitoutuminen sääntöihin. Joillakin voi olla erityisiä mielenkiinnon kohteita ja niihin saattaa liittyä joskus jopa huipputason osaamista. Suurella osalla autismikirjon ihmisistä ovat hyvät akateemiset taidot. Osa voi kuitenkin tarvita erilaisia tuetun työllistymisen muotoja.
- Liian moni autismikirjon henkilö on työtön, vaikka autismikirjon henkilöillä on monenlaista työelämässä tarvittavaa osaamista sekä vahva motivaatio työntekoon, Autismiliiton toiminnanjohtaja Satu Taiveaho kertoo.
Autistien polku työelämässä tyssää usein jo rekrytointivaiheeseen. Työnhaku ja sen toimintatavat suosivat neurotyypillisiä henkilöitä, jotka loistavat sosiaalisissa tilanteissa. On sekä työnantajan että työnhakijan etu, ettei mikään tehtävään liittymätön syy ole esteenä työnhaun ulkopuolelle jättämiseen tai tehtävään valitsemiseen. Siksi pitää aktiivisesti kehittää esteettömän rekrytoinnin keinoja.
Autismikirjon ihmiset kuormittuvat herkästi. Työpaikan esteettömyys vaikuttaa oleellisesti työssä jaksamiseen: ovatko työtilat aistiesteettömät, ovatko työtehtävät ja viestintä selkeitä sekä työmäärä mitoitettu oikein; salliiko työpaikan asenneilmapiiri työntekijöiden olla oma itsensä vai täytyykö kätkeä autistiset piirteet maskaamalla.
Jotta kuormitus pysyy kohtuullisena, työpaikalla on huolehdittava siitä, että autismikirjon työntekijä saa tarvitsemansa tuen työstä suoriutumiseen ja työyhteisön jäsenenä toimimiseen. Tarvittaessa on hyödynnettävä joustoja ja mukautuksia. Mukautuksia voivat olla esimerkiksi työaikajärjestelyt, rauhallinen työtila ja kuulokkeiden tai muiden apuvälineiden käyttö. Työelämän kohtuullisiin mukautuksiin on olemassa työelämän järjestelytuki työnantajille. Neuromoninaisuus on työelämässä rikkaus ja autismiystävällisestä työympäristöstä hyötyvät muutkin työntekijät.
Sekä työelämässä että sen ulkopuolelle jäädessään autismikirjon ihmiset kohtaavat usein syyllistämistä tai väheksyntää, koska kuormittumisherkkyyttä, aistipoikkeavuuksia tai yksilöllisiä tuen tarpeita ei ymmärretä. Autismikirjon piirteistä sekä autistien tarpeista ja vahvuuksista työelämässä tarvitaan lisää osaamista niin työnantajille kuin työllisyyspalveluihin.
- Autismikirjon henkilöitä on monenlaisilla työelämätaidoilla ja työkyvyllä. Yhteiskunnan kannalta on olennaista, että mahdollisimman moni autismikirjon henkilö löytää itselleen sopivan työn. Tähän tulisi luoda mahdollisuuksia myös niille, jotka tarvitsevat enemmän tukea työelämässä jaksamiseen ja pysymiseen, Taiveaho summaa.
Autismitietoisuuden viikon tavoitteena on lisätä ihmisten tietoa ja ymmärrystä autismikirjosta. YK:n julistamaa autismitietoisuuden päivää vietetään vuosittain 2.4. Autismitietoisuuden viikolla jaetaan tietoa ja järjestetään tapahtumia autismikirjon ihmisille, heidän läheisilleen sekä kaikille autismikirjosta kiinnostuneille. Autismiliitto on koonnut tapahtumista listaa autismitietoisuuden viikon sivuilla: autismiliitto.fi/waad
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu TaiveahoToiminnanjohtaja
Puh:050 4097 940satu.taiveaho@autismiliitto.fiHelin VesalaViestintäkoordinaattori
Haastattelupyynnöt
Kuvat

Autismi vaikuttaa siihen, miten ihminen viestii ja on vuorovaikutuksessa muiden kanssa, sekä siihen, miten hän aistii ympäröivän maailman. Kyse on aivojen keskushermoston erilaisesta kehityksestä. Autismikirjon esiintyvyys on eri tutkimusten mukaan noin 1-2 % väestöstä.
Autismiliitto on valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. Liiton jäseniä ovat eri puolilla Suomea toimivat jäsenyhdistykset. Autismiliiton päämääränä on autismimyönteinen yhteiskunta, jossa tunnetaan ja tunnistetaan autismikirjon moninaisuus ja turvataan autismikirjon ihmisten ja heidän läheistensä oikeus hyvään elämään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Autismiliitto ry
Autismikirjon ihmiset eivät tule lääkärissä ymmärretyksi31.1.2025 07:16:00 EET | Tiedote
Kohtaamisen ongelmat terveydenhuollossa voivat johtaa autismikirjon henkilöiden väärään hoitoon, vääriin diagnooseihin ja väkisin tehtyihin toimenpiteisiin.
Apua tarvitsevat eivät voi taistella tukiensa puolesta – toimiva tuki rakentuu autismikirjon ihmisen tarpeiden ympärille7.2.2024 12:10:00 EET | Tiedote
Samalla kun autismikirjon moninaisuus tunnetaan yhteiskunnassa yhä paremmin, on autismikirjon henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumisessa Suomessa edelleen isoja haasteita. Autismin talvipäivillä Tampereella 9.-10.2.2024 pureudutaan siihen, minkälainen on toimiva tuki autismikirjon ihmisille. Toimiva tuki lähtee asiakkaan ymmärtämisestä ja hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaamisesta. Hyviä ratkaisuja on olemassa jo nyt, ne pitää vain saada käyttöön laajasti.
Autismikirjon ihmisiin kohdistuva kaltoinkohtelu pitää saada loppumaan27.3.2023 07:20:00 EEST | Tiedote
Autismiliitto haluaa nostaa autismitietoisuuden viikolla esiin vahvaa tukea tarvitsevien autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelun ja ylilääkitsemisen. Tämä on ongelma, josta usein vaietaan. Hiljattain julkisuudessa olleet tapaukset ovat vain pieni osa autismikirjon ihmisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä, jotka pitää saada loppumaan. Henkilöstön resurssipula ei riitä selitykseksi. Nyt on aika toimia.
Autismikirjon Käypä hoito -suositus toi uuden käytännön suositusten tekemiseen8.2.2023 09:36:00 EET | Tiedote
Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin julkaisema tuore Käypä hoito -suositus keskittyy autismikirjon tunnistamiseen, diagnostiikkaan ja kuntoutukseen. Suositusta laativan työryhmän rinnalla kokoontui ensimmäisen kerran autismikirjon ihmisistä ja heidän läheisistään koottu viiteryhmä. Monta suosituksen kohtaa täsmennettiin ja täydennettiin viiteryhmän palautteen pohjalta.
Autismiliitto seisoo 10-vuotiaan mielenosoittajan rinnalla: ”Hätähuuto neuropoikkeavilta lapsilta ja nuorilta!”9.11.2022 11:34:40 EET | Tiedote
Kymmenvuotias Aida A järjestää perjantaina 11.11. kello 16-18 eduskuntatalon portailla mielenilmaisun neuropoikkeavien yhdenvertaisuuden puolesta. Kutsumme median edustajia paikalle seuraamaan tapahtumaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme