Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa
Valtakunnallinen aineisto metsätalouden vaikutuksille herkistä vesistöistä on valmistunut. ELY-keskusten ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) yhteistyönä laatiman aineiston tarkoituksena on auttaa huomioimaan metsätaloudelle herkät vesistöt jo siinä vaiheessa, kun metsänhoidon toimenpiteitä ryhdytään suunnittelemaan. Aineiston avulla pyritään helpottamaan suunnittelutyötä, jotta vesistöihin kohdistuvia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja vähentää.

Juuri julkaistu Metsätaloudelle herkät -vesistöt aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa sekä niiden toteuttamisessa vesistöille ystävällisellä tavalla. Paikkatietopohjaisen aineiston kohteita voi tarkastella kartalla.
Aineisto kokoaa ja yhdistää vesien herkkyyteen vaikuttavaa tietoa eri lähteistä. Se sisältää vesistöt, joiden on katsottu olevan herkkiä erilaisille metsätalouden toimenpiteille, kuten uudis- tai kunnostusojitukselle, uudistushakkuilla ja niiden yhteydessä tehtäville voimaperäisille maanmuokkauksille, rantapuuston käsittelylle hakkuiden yhteydessä tai uomien ylityksille. Nämä toimenpiteet vaikuttavat vesistöjen vedenlaatuun lisäämällä kiintoaine-, humus- ja ravinnekuormitusta tai heikentämällä uoman varjostusta ja suojavyöhykkeen ominaisuuksia.
Herkkyysluokka vaikuttaa suunniteltaviin toimiin
Aineistossa on kaksi eri luokitusta vesistöille: herkät ja erittäin herkät vesistöt. Herkkyysluokkaan ovat vaikuttaneet useat eri tekijät, kuten veden väriluku, veden viipymä, happiongelmat, tummumiskehitys sekä vedestä riippuvainen uhanalainen lajisto.
Herkän vesistön vaikutusalueella metsätoimia suunnittelevan tulisi arvioida, miten metsätaloustoimet vaikuttavat vesistöön. Toimille tulisi myös valita riittävän tehokkaat vesiensuojelutoimenpiteet kohdekohtaisesti.
Erittäin herkän vesistön vaikutusalueella toimiessa on tarpeen huomioida muun muassa Tapion metsänhoidon suositukset luontonäkökulmaa painottaen sekä muu käytettävissä oleva aineisto jo suunnitteluvaiheessa. Tarvittaessa asiasta voi olla yhteydessä alueelliseen ELY-keskukseen. Aineistoa päivitetään vesienhoitosuunnitelmien päivittämisen yhteydessä kuuden vuoden välein.
− Aineistoa käytettäessä on tärkeä huomioida, ettei se sisällä kaikkia vesistöjä, jotka saattavat olla herkkiä metsätaloustoimille. Siitä eivät välttämättä nouse esille sellaiset vesistöt, joista ei ole lainkaan vesinäytteenottoa tai muita arvioinnin lähtötietoja. Pienet vesistöt ovat usein jo kokonsa puolesta metsätaloudelle herkkiä, ja ne tulee aina huomioida metsätaloustoimissa. Aineisto ei poista tarvetta maastossa tehtävälle tarkastelulle suunnittelun yhteydessä, selventävät Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusten ylitarkastajat Anne Mäkynen ja Jaana Rintala.
Aineisto on julkinen, ja se on suunnattu erityisesti metsänomistajille, metsänhoidon toimijoille ja viranomaisille esimerkiksi metsänhoidon suunnittelun, neuvonnan, lausuntojen, hankesuunnittelun ja ojitusilmoitusmenettelyn tueksi.
Aineiston ovat toteuttaneet ELY-keskukset yhteistyössä Syken kanssa. Valmistelutyöryhmässä ovat olleet mukana ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Luonnonvarakeskus, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto, Suomen metsäkeskus ja Tapio.
Miksi herkkien vesien tunnistaminen on tärkeää?
Kaikilla vesistöillä on oma rajallinen kykynsä sietää kuormitusta, mikä vaikuttaa haitallisesti veden laatuun ja sitä kautta koko vesiekosysteemiin sekä mahdollisuuksiin käyttää vesistöjä. Oli sitten kyseessä esimerkiksi iso tai tummavetinen vesistö, niilläkin on oma taitepisteensä, jota ei tulisi ylittää. Pienet vesistöt ovat pienemmällekin muutokselle herkkiä jo niiden pienen kokonsa ja vesitilavuutensa vuoksi.
Herkkyyden tunnistaminen on tärkeää tehdä aivan metsätaloustoimien suunnittelun alkuvaiheessa.
Näin aineisto toimii – osallistu koulutukseen
Aineiston sisällöstä ja käytöstä järjestetään kaikille avoin Teams-infotilaisuus 7.4.2025 klo 13-14.
Tilaisuuteen voi liittyä tästä linkistä: Liity kokoukseen nyt (Teams)
Infon tallenne löytyy tilaisuuden jälkeen ELY-keskusten koulutuskalenterista: https://www.ely-keskus.fi/tapahtumat-ja-koulutukset
Tästä aineistoon
Aineisto on saatavilla WMS- ja WFS-rajapintojen kautta: https://paikkatiedot.ymparisto.fi/geoserver/syke_metsataloudelleherkatvesistot/wms?request=GetCapabilities
Latauspakettina Syken Avoin tieto- sivuilta:https://www.syke.fi/fi-FI/Avoin_tieto/Paikkatietoaineistot/Ladattavat_paikkatietoaineistot
Lisäksi aineisto pyritään saamaan huhti-toukokuun aikana kaikille avoimeen Paikkatietoikkunaan https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/, jossa vesistöjä pääse
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Ylitarkastaja Jaana Rintala (poissa 27.-28.3.)
jaana.rintala@ely-keskus.fi
p. 0295 038554
Pirkanmaan ELY-keskus
Ylitarkastaja Anne Mäkynen (poissa 31.3.–4.4.)
anne.makynen@ely-keskus.fi
p. 0295 036 352
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus (ruotsi, svenska )
Ylitarkastaja Lotta Eklund (poissa 28.3. ja 4.4)
lotta.eklund@ely-keskus.fi
p. 0295 027 792
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaalla siirrytään kesänopeuksiin 2.4.202531.3.2025 13:14:15 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan maanteiltä keskiviikosta 2.4. alkaen. Muutokset astuvat voimaan heti nopeusrajoitusmerkkien vaihdon myötä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.
Siltatyöt Pirkanmaalla vuonna 202526.3.2025 15:29:55 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus peruskorjaa tai uusii 14 siltaa. Siltoja korjaamalla parannetaan liikenteen sujuvuutta ja huolehditaan elinkeinoelämälle sekä huoltovarmuudelle tärkeistä kuljetusreiteistä.
Pirkanmaan ELY-keskus: Nokian synteettisen metaanin tuotantolaitoksen suunnittelussa huomioitava hankkeen erityispiirteet ja riskit26.3.2025 13:26:33 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Nokialle suunnitellun e-metaanin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Tuotantolaitoksen suunnittelussa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa on huomioitava erityisesti vedyn, metaanin sekä hiilidioksidin käsittely-, varastointi- ja kuljetusriskit.
Tärkeää tietoa kunnille: Ilmoita SUP-muoviroskien siivouskuluista 2.6.2025 mennessä26.3.2025 10:06:57 EET | Tiedote
Kunnat voivat saada korvausta kertakäyttömuovien (SUP) tuottajilta ilmoittamalla siivouskustannukset Pirkanmaan ELY-keskukselle 2.6.2025 mennessä. Kunnan kannattaa hakea korvauksia, sillä kyse voi olla merkittävistä summista aina yli miljoonaan euroon asti.
Työllisyyskatsaus │ Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu jatkui helmikuussa25.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Helmikuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla yhteensä 31 356 henkilöä, joka on 3 413 henkilöä enemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Pirkanmaan työttömyysaste oli 11,8 prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme