Pirkanmaan hyvinvointialue

Väkivaltaa kokeneen lapsen tai nuoren palvelupolku havainnollistaa auttamisen vaiheita Pirkanmaan hyvinvointialueella

Jaa

Mitä tapahtuu, kun lapsi tai nuori on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa? Pirkanmaan hyvinvointialueella on valmistunut palvelupolku, jossa selkiytetään, mitä kaikkea seuraa ja miten lapsi tai nuori perheineen saa apua väkivallan tunnistamisen jälkeen.

Palvelupolku koskee alle 18-vuotiaita väkivaltaa kokeneita lapsia ja nuoria Pirkanmaalla, ja se on tarkoitettu väkivaltaa kokeneille ja heidän perheilleen tietopaketiksi ja yleiseksi kuvaukseksi, miten palveluprosessi etenee. Myös ammattilaiselle palvelupolku voi olla yhtenä työkaluna, kun hän kohtaa työssään väkivaltaa kokeneen lapsen tai nuoren.

Huoli väkivallasta voi herätä monella tavalla ja kenelle tahansa, esimerkiksi lapsesta tai nuoresta huolta pitävälle tai työssään heitä kohtaaville. Myös lapsi tai nuori voi itse ottaa asian esille. Kun lapsen tai nuoren tilanne mietityttää, on tärkeää olla yhteydessä lastensuojeluun, poliisiin tai terveydenhuoltoon ja kysyä neuvoja.

– Huolen kanssa ei tarvitse jäädä yksin, muistuttaa väkivallan ehkäisyn suunnittelija Sari Rusanen Pirkanmaan hyvinvointialueelta.

– Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuille on avattu myös Apua väkivaltaan -sivu, jonne on koottu tietoa väkivallasta ja ohjeita avun hakemiseen.

Samalta sivulta löytyy kiireettömiin tilanteisiin apua ja tukea tarjoavia väkivaltatyön palveluja, joista osa on pirkanmaalaisia ja osa valtakunnallisia. 

Väkivaltatyön ammattilaiset painottavat, että väkivallalla on monia muotoja. Usein ajatellaan ensimmäiseksi fyysistä väkivaltaa, mutta väkivaltaa on myös esimerkiksi seksuaaliväkivalta, henkinen väkivalta ja kiusaaminen. Väkivaltaa voi tapahtua verkon välityksellä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Kun väkivaltaepäily on tullut ilmi ja viranomaisten tietoon, lapsen suojelun ja terveystarkastuksen tarve arvioidaan ja käynnistetään tilanteen vaatiessa käynnistetään rikosprosessi. Tärkeää on myös, että lapsi tai nuori perheineen saa tarvitsemansa tuen ja palvelut oikea-aikaisesti. Ammattilaiset tekevät yhteistyötä, jotta kaikki nämä asiat toteutuvat.

– Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen ja väkivallattomaan lapsuuteen ja nuoruuteen, korostaa suunnittelija Noora Lehto Barnahus-hankkeesta. 

–Väkivallan uhriksi joutuminen voi olla traumaattinen kokemus, ja asian selvittelyssä on monta vaihetta ja monia eri osapuolia. Palvelupolun avulla tästä laajasta kokonaisuudesta on haluttu tehdä mahdollisimman selkeä ja ymmärrettävä, kertoo Sari Rusanen.

Palvelupolkujen kuvaaminen liittyy Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakaslähtöisyyden kehittämiseen. Väkivaltaa kokeneen lapsen tai nuoren palvelupolku on tehty yhteistyössä hyvinvointialueen eri alojen ammattilaisten sekä poliisin, oikeuslaitoksen, järjestöjen ja kuntien asiantuntijoiden kesken. Työtä ovat ohjanneet Pirkanmaan hyvinvointialueen Barnahus-satelliittihanke ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tiimistä väkivallan ehkäisyn suunnittelija.

Palvelupolkuun voi tutustua osoitteessa pirha.fi/hoitopolut.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Pirkanmaan hyvinvointialue

Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Aluehallitus: Monien muutosten vuosi onnistui pääosin suunnitellusti – myös ikäihmisten palvelut kehittämisohjelman mukaisia31.3.2025 13:36:50 EEST | Tiedote

Pirkanmaan aluehallitus käsitteli maanantaina tilinpäätöstä ja toimintakertomusta sekä ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelman toteutumista. Hyvinvointialueen palvelut ovat kehittyneet suunniteltuun suuntaan – hoitoon ja palveluihin pääsi viime vuonna pääosin lakisääteisesti, myös ikäihmisten palveluissa. Aluehallitus päätti myös käynnistää aikuisten psykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen organisaatiomuutoksen edellyttämät yhteistoimintaneuvottelut. Muutoksessa ei tavoitella henkilöstövähennyksiä eikä säästöjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye