ELY-keskuksetELY-keskukset

Yhdessä kohti parempaa vesienhallintaa – ehdota ratkaisuja ja vaikuta Saaristomeren tilaan!

Jaa

Saaristomeri-ohjelman pilottialueiden yleissuunnitelmat ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseksi ovat valmistuneet, ja työ etenee nyt yhteistyössä maanomistajien kanssa vaikuttavien vesiensuojelutoimien toteuttamiseen. Suunnitelmat tarjoavat pohjan toimenpiteille, mutta ratkaisuja kehitetään yhdessä maanomistajien kanssa heidän tarpeitaan ja haasteitaan kuunnellen. Yleissuunnitelmat helpottavat vaikuttavien toimenpiteiden priorisointia ja toteutusta, valuma-alueilla, työn koordinointia ja helpottaa eri toimijoiden osallistumista työhön. Laaja yhteistyö on avain Saaristomeren tilan parantamiseen, ja kaikki alueen toimijat ovat tervetulleita mukaan.

Peltomaisema joen varrella, joen takana kynnettyä peltoa ja punainen lato.
Kuva: Saaristomeri-ohjelma

Saaristomeren valuma-alueella tarkoitetaan maantieteellistä aluetta, jolta sadevedet huuhtoutuvat maan pinnalla tai maaperään imeytyneenä Saaristomereen. Huuhtoutuva vesi kuljettaa mukanaan ravinteita, minkä vuoksi on ensisijaisen tärkeää toteuttaa ravinnekuormitusta ehkäiseviä toimenpiteitä laajasti koko valuma-alueella.

Yleissuunnitelmat on laadittu kartta-aineistojen perusteella, ja niissä kuvataan muun muassa eroosio- tai tulvaherkkiä alueita, ravinnekuormituksen lähteitä ja muita vesistökuormitukseen vaikuttavia tekijöitä. Yleissuunnitelmien lisäksi kaikilta pilottialueilta on valittu pienemmät osavaluma-alueet, joille tehdään tarkemmat toimenpidesuunnitelmat yhteistyössä maanomistajien kanssa. Tarkemmissa toimenpidesuunnitelmissa ehdotetaan sopivia paikkoja esimerkiksi kosteikoille, kaksitasouomille, ja muille luonnonmukaisten vesienhallinnan rakenteille. Yleissuunnitelmia pääsee tarkastelemaan pilottialuetta koordinoivien organisaatioiden nettisivuilla sekä Saaristomeri-ohjelman nettisivujen kautta.

Paimionjoen valuma-alueella tarkempaa suunnittelua tehdään Tarvasjoen ja Painionjärven valuma-alueille, Kemiönsaarella Rekuån ja Östanåbäckenin valuma-alueilla ja Aurajoen osalta Aurajoen yläosan (Oripää) ja Paattistenjoen valuma-alueilla. Näillä alueilla kartoitetaan erilaisia keinoja hallita vesien virtausta ja ravinteiden kulkeutumista, ja suunnitteluun liittyvät maastokäynnit sovitaan aina maanomistajien kanssa. Valuma-aluesuunnitelmat toimivat apuvälineinä, ja niissä esitetyt toimenpiteet ovat esimerkkejä mahdollisista ratkaisuista, joista maanomistajat päättävät itse. Tavoitteena on löytää kestäviä ja maanviljelylle hyödyllisiä keinoja pidättää ravinteita pelloilla ja hallita vesien liikkeitä tehokkaasti.

Maanomistajat tuntevat omat maansa parhaiten, minkä vuoksi pilottialueiden koordinaattorit toivovat maanomistajilta ehdotuksia potentiaalisiksi paikoiksi eri vesienhallintarakenteiden toteutuksille. Yhteyttä voi ottaa myös, mikäli on esimerkiksi toistuvia peltotulvia tai ongelmia peltojen vesitaloudessa, kuivuusongelmia, eroosio-ongelmia pelloilla tai uomissa. Vesienhallinnan toimenpiteiden lisäksi valuma-aluesuunnitelmien avulla voidaan yhdessä viljelijöiden kanssa pohtia, millaisia toimia voisi tehdä paitsi pelloilla myös niiden ulkopuolella vesitalouden ja maan kasvukunnon parantamiseksi. Myös peltolohkojen ulkopuolella tehtävät vesienhallintatoimet, kuten valtaojien ja kosteikkojen kehittäminen, voivat edistää viljelymaan vesitaloutta ja ravinteiden pidättymistä kasvien käyttöön.

Olethan yhteydessä pilottialueiden koordinaattoreihin

Miten pystymme edistämään vesistöjen käyttöä ja hyvää tilaa Saaristomeren valuma-alueella? Auta vastaamalla kyselyyn!

Valuma-aluesuunnitelmien avulla pyritään tunnistamaan ja toteuttamaan tehokkaita vesienhallinnan keinoja, mutta paikalliset havainnot ja kokemukset ovat yhtä lailla tärkeitä. Siksi kutsumme kaikki alueella toimivat viljelijät, metsänomistajat, yritykset sekä vakituiset ja vapaa-ajan asukkaat kertomaan, missä he ovat huomanneet vesien tilaan tai käyttöön liittyviä haasteita.

Voit osallistua vastaamalla kyselyyn, jossa kartoitamme sekä haasteellisia kohteita että alueita, joissa vesiensuojelutoimia on jo tehty. Näin voimme yhdessä löytää paikkoja, joissa tarvitaan toimenpiteitä vesienhallinnan parantamiseksi tai virkistyskäytön edistämiseksi.

Kysely on avoinna 10.2.–30.11.2025, ja siihen voi vastata Saaristomeri-ohjelman verkkosivuilla tai suoraan tästä linkistä: Kysely Saaristomeren valuma-alueen vesien käytöstä ja tilasta

Lisätietoja Saaristomeri-ohjelmasta ja valuma-aluesuunnittelusta

Essi Hillgren, ohjelmapäällikkö
puh. 0295 022 022, essi.hillgren@ely-keskus.fi
Varsinais-Suomen ELY-keskus

Saaristomeri-ohjelman verkkosivut: 
Saaristomeri - Alueellista yhteistyötä Saaristomeren hyväksi (ely-keskus.fi) 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket – Dataunderlaget är till hjälp vid planeringen av åtgärder inom skogsbruket27.3.2025 09:55:00 EET | Pressmeddelande

Det nationella dataunderlaget över vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket är färdigt. Syftet med dataunderlaget är att hjälpa till att beakta vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket, redan i det skedet då man börjar planera skötselåtgärder. Dataunderlaget har sammanställts i samarbete mellan NTM-centralerna och Finlands miljöcentral (SYKE) och de geografiska objekten kan granskas på en karta. Dataunderlaget är avsett för att underlätta planeringsarbetet, så att skadlig inverkan på vattendrag kan förebyggas och minskas.

Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa27.3.2025 09:55:00 EET | Tiedote

Valtakunnallinen aineisto metsätalouden vaikutuksille herkistä vesistöistä on valmistunut. ELY-keskusten ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) yhteistyönä laatiman aineiston tarkoituksena on auttaa huomioimaan metsätaloudelle herkät vesistöt jo siinä vaiheessa, kun metsänhoidon toimenpiteitä ryhdytään suunnittelemaan. Aineiston avulla pyritään helpottamaan suunnittelutyötä, jotta vesistöihin kohdistuvia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja vähentää.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Nordic Ren-Gas Oy:n puhtaiden P2X-kaasupolttoaineiden ja CO2-vapaan kaukolämmön yhteistuotantolaitoshankkeen YVA-ohjelmasta (Varsinais-Suomi, Satakunta)21.3.2025 14:10:43 EET | Tiedote

Nordic Ren-Gas Oy on toimittanut 19.12.2024 Varsinais-Suomen ELY-keskukselle ympäristövaikutusten arviointiohjelman, joka koskee Porin Kirrinsannan alueelle suunnitteilla olevaa puhtaiden P2X-kaasupolttoaineiden ja CO2-vapaan kaukolämmön yhteistuotantolaitosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye