Adapteo Finland Oy

Uusi rakentamislaki lisää modulaaristen tilojen tarvetta – näin muutos vaikuttaa kuntiin ja yrityksiin

Jaa

Vuonna 2025 voimaan tullut uusi rakentamislaki vauhdittaa vähähiilistä rakentamista ja helpottaa joustavien tilaratkaisujen toteuttamista. Muutokset näkyvät erityisesti kuntien ja yritysten tilahankinnoissa, ja vuoden 2026 alussa vaatimukset tiukkenevat entisestään.

Ilmakuva suuresta L-muotoisesta koulurakennuksesta, jonka ympärillä on leikkipiha ja metsää.
Vantaalle rakennettua Kytöpuiston modulaarista koulurakennusta tullaan käyttämään useamman koulun väistötiloina. Kuva: Adapteo Finland.

Vuoden 2025 alussa Suomessa voimaan astunut rakentamislaki uudistaa rakentamisen lupakäytäntöjä, vastuullisuusvaatimuksia sekä vahvistaa kiertotalouden periaatteita. 

Vaikka julkisessa keskustelussa on korostunut erityisesti alle 30 neliömetrin rakennusten lupavapautus, laki sisältää muitakin muutoksia, joilla on suuri merkitys kunnille, hyvinvointialueille ja tiloja nopeasti tarvitseville yrityksille.

Muunneltavat rakennukset kiertotalouden keskiössä

Muunneltavat ja siirrettävät moduulitilat ovat jo vuosia tarjonneet joustavia ratkaisuja akuuttien tilatarpeiden paikkaamiseen. Uuden rakentamislain myötä näihin rakennuksiin ei tule merkittäviä sääntelymuutoksia, mutta tekniset ja vastuullisuusvaatimukset tiukentuvat.

“Laki kannustaa voimakkaasti vähähiiliseen rakentamiseen ja edellyttää entistä tarkempaa rakennusten elinkaarivaikutusten arviointia. Tämä on selvä viesti kunnille ja yrityksille panostaa kestävämpiin ratkaisuihin”, toteaa rakennusalan teknisiin määräyksiin, lainsäädäntöön ja laatuun erikoistunut päällikkö Jani Kemppainen Rakennusteollisuus RT:stä. 

Rakennusten kiertotalouden vahvistaminen on yksi lain keskeisiä tavoitteita. Rakennuksista tulee suunnitella pitkäikäisiä ja helposti muunneltavia. Tämä lisää kysyntää modulaarisille ratkaisuille, joita tarjoaa Suomessa muun muassa Adapteo.

Koulun%20piha%2C%20jossa%20on%20leikkikentt%E4%20ja%20kiipeilyteline.
Kytöpuiston modulaarinen koulurakennus Vantaalla. Kuva: Adapteo Finland.

Kuntien ja hyvinvointialueiden tilaratkaisut murroksessa

Julkinen sektori on jo nyt aktiivisesti edistänyt vähähiilistä rakentamista. Helsingissä ja Turussa on asetettu konkreettisia vähähiilisyyden raja-arvoja, ja käytäntö leviää todennäköisesti muuallekin.

Rakentamislain tuoma käsittelyaikatakuu voi nopeuttaa erityisesti väliaikaisten tilojen hankintaa.

“Toivon, että kunnat hyödyntävät lain mahdollistamat tehokkaammat lupaprosessit sen sijaan, että niistä tehdään uusia hallinnollisia pullonkauloja”, Kemppainen korostaa.

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi, joka astuu voimaan vuonna 2026, vaikuttaa merkittävästi julkiseen rakennuskantaan. Direktiivi johtaa siihen, että huonokuntoisia julkisia rakennuksia joko peruskorjataan tai suljetaan, mikä puolestaan kasvattaa tarvetta nopeasti saataville modulaarisille tiloille.

Hiilijalanjäljen laskenta suosii modulaarisuutta

Rakentamislain myötä rakennusten hiilijalanjälki lasketaan ensisijaisesti rakennuksen ensimmäiseen käyttövaiheeseen kohdistuen. Modulaaristen rakennusten siirto uusiin kohteisiin voi siten olla käytännössä päästötöntä, sillä hiilijalanjälki kohdistuu ensisijaisesti rakennuksen ensimmäiseen käyttövaiheeseen.

“Tämä voi kasvattaa kiinnostusta modulaarisiin rakennuksiin, sillä uudelleenkäyttö tuo merkittäviä hiilijalanjälkihyötyjä tilaajille”, Kemppainen toteaa.

Rakennusala on digitalisoitumassa vauhdilla. Kemppaisen mukaan tulevaisuudessa lupaprosessit digitalisoituvat kattavasti, mikä nopeuttaa tilaratkaisujen toteuttamista.

“Modulaaristen rakennusten käyttö tulee lisääntymään, koska kuntien on usein järkevämpää hankkia käyttöoikeuksia ja ylläpitoa kuin tehdä itse suuria investointeja kiinteisiin rakennuksiin”, Kemppainen arvioi.

Avainsanat

Kuvat

Ilmakuva suuresta L-muotoisesta koulurakennuksesta, jonka ympärillä on leikkipiha ja metsää.
Vantaalle rakennettua Kytöpuiston modulaarista koulurakennusta tullaan käyttämään useamman koulun väistötiloina. Kuva: Adapteo Finland.
Lataa
Koulun piha, jossa on leikkikenttä ja kiipeilyteline.
Kytöpuiston modulaarinen koulurakennus Vantaalla. Kuva: Adapteo Finland.
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Adapteo on Pohjois-Euroopan johtava muunneltavien tilojen toimittaja. Kehitämme, rakennamme, vuokraamme ja myymme muunneltavia rakennuksia, joita voidaan käyttää uudelleen ja suurentaa tai pienentää asiakkaidemme muuttuvien tarpeiden mukaan. Innovoimme kestävää kehitystä varten, kehitämme ilmastoälykkäitä rakennuksia ja kannamme vastuuta arvoketjusta. Tarjoamalla tiloja välttämättömiin toimintoihin, kuten kouluille, päiväkodeille, palveluasumiseen, toimistoiksi ja majoitustiloiksi, luomme arvoa yhteiskunnalle. Adapteon rakennuskanta on 1,4 miljoonaa neliömetriä ja toiminta-alueita ovat Ruotsi, Suomi, Norja, Tanska, Saksa, Belgia, Alankomaat ja Liettua. Valtaosa Adapteon liikevaihdosta tulee julkisen sektorin vuokrasopimuksista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Adapteo Finland Oy

”Moduulirakennus ei sovi yrityskäyttöön” – ja neljä muuta harhaluuloa moduulirakentamisesta30.1.2025 10:10:00 EET | Artikkeli

Yritysten kasvu- ja kehityshaaveet voivat tyssätä siihen, ettei niillä ole edellytyksiä kiinteiden tilaratkaisujen vaatimiin mittaviin investointeihin. Modulaariset tilat ovat yrityksille joustava vaihtoehto, kun ne haluavat skaalata toimintaansa nopeasti. Moduulirakennuksiin liittyy kuitenkin monia uskomuksia, jotka voivat jarruttaa niiden käyttöä. Tarkastellaan niistä muutamaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye