SDP:n Peltonen: Hallituksen ulkomaisen työvoiman maastapotkulaki etenee kovasta kritiikistä huolimatta
Eduskunnan hallintovaliokunta on tänään hyväksynyt mietinnön niin kutsutusta ulkomaisen työvoiman maastapotkulaista. SDP jätti valiokunnan mietintöön vastalauseen. Uhkana on, että maastapotkulaki heikentää merkittävästi maamme houkuttelevuutta Suomen tarvitsemien osaajien silmissä. Hallituksen hanke sai hallintovaliokunnan kuulemisissa osakseen kovaa kritiikkiä lähes kaikilta asiantuntijoilta.

Hallitus esittää, että Suomessa työskentelevän ulkomaalaisen työntekijän on löydettävä uusi työ kolmessa kuukaudessa työsuhteen päättyessä ennenaikaisesti. Joillekin työntekijäryhmille suoja-aika olisi kuusi kuukautta. SDP:n hallintovaliokunnan valiokuntavastaava Eemeli Peltonen pitää useiden valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden tavoin nyt ehdotettavaa määräaikaa aivan liian lyhyenä. Hän muistuttaa, että VATT:n selvityksen mukaan työperäisellä oleskeluluvalla työttömäksi jääneistä reilu puolet työllistyi uudelleen kuuden kuukauden sisällä.
- Liian lyhyt määräaika uudelleentyöllistymiselle heikentää Suomen houkuttelevuutta niiden osaajien silmissä, joita Suomi kipeästi tarvitsee eri aloille osaajapulan helpottamiseksi. Menetämme osaajia, jotka ovat jo asettuneet Suomeen ja joiden työllistymismahdollisuudet ovat hyvät. Esitys on vahingollinen Suomen kilpailuasemalle osaavasta työvoimasta muihin maihin nähden. Kolmen kuukauden suoja-aikaa ei kannattanut yksikään työnantajien tai työntekijöiden edustaja hallintovaliokunnassa. On käsittämätöntä, että hallitus silti yhä ajaa tätä hanketta, Peltonen toteaa.
Peltonen painottaa, että työnantajien ja työntekijöiden edustajat peräsivät lausunnoissaan pidempiä suoja-aikoja. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto toi esiin, että rekrytointiajat ovat Suomessa moniin tehtäviin pitkiä ja niiden kestoa ovat pidentäneet työelämässä yleistyneet soveltuvuusarvioinnit ja muut rekrytointiin liittyvät käytänteet. SDP esitti valiokunnassa, että suoja-aika olisi kuusi kuukautta.
- Pidämme tärkeänä sitä, että uudelleentyöllistymiseen asetetaan selkeä, reilu ja toimiva suoja-aika. Esitimme hallintovaliokunnassa, että määräaika olisi kuusi kuukautta kaikille työntekijöille. Kaikille työperusteisella oleskeluluvalla Suomessa työskenteleville tulisi taata työsuhteen päättyessä saman pituinen suoja-aika, mikä selkeyttäisi tilannetta myös työnantajille ja vähentäisi viranomaisten työtä.
Peltonen kummeksuu, että edes työnantajien kova kritiikki ei saanut kokoomuksen päätä kääntymään asiassa. Maastapotkulaki lisää myös työnantajien byrokratiaa, kun maahanmuuttovirastolle pitää jatkossa ilmoittaa sanktion uhalla työperusteisella oleskeluluvalla olevan työn ennenaikaisesta päättymisestä. Suomen houkuttelevuuden heikentämisen lisäksi yritysten sääntelykuorma kasvaa.
- Hämmästelen sitä, että kokoomuksen johdolla Suomen kilpailuasemaa osaavasta työvoimasta heikennetään näin merkittävällä tavalla. Edes työnantajien hätähuudot eivät saaneet kokoomuksessa päitä kääntymään. Kokoomus on jälleen asettunut perussuomalaisten Suomelle haitallisen maahanmuuttopolitiikan takuumieheksi, samalla kilpailukykyämme heikentäen, Peltonen päättää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eemeli PeltonenKansanedustaja
Puh:050 557 9092eemeli.peltonen@eduskunta.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n ryhmäpuheenvuoro hallituksen soten ja koulutuksen lisäleikkauksia koskevassa välikysymyskeskustelussa2.4.2025 14:32:57 EEST | Tiedote
SDP:n ryhmäpuheenvuoro hallituksen soten ja koulutuksen lisäleikkauksia koskevassa välikysymyskeskustelussa. Eduskuntaryhmän puheenvuoron pitää kansanedustaja Ilmari Nurminen. Muutokset puhuessa mahdollisia.
SDP:n esittelypuheenvuoro välikysymyskeskustelussa hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen2.4.2025 14:11:17 EEST | Tiedote
SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoman esittelypuheenvuoro koko opposition yhteisestä välikysymyksestä hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen. Keskustelu välikysymyksestä käydään keskiviikkona 2.4. klo 14 alkaen. Muutokset puhuessa mahdollisia.
SDP:n Paula Werning: Vankiloiden yliasutus uhkaa turvallisuutta, hallituksen toimittava välittömästi1.4.2025 15:59:44 EEST | Tiedote
Ylen jutussaan esiin nostama Suomen vankiloiden tilanne kertoo karua kieltään vankilajärjestelmän resurssipulasta ja sen vaikutuksista turvallisuuteen. SDP:n kansanedustaja Paula Werningin mukaan tilanne on niin vakava, että se vaikuttaa jo vankiloiden turvallisuuteen.
Puolustusvaliokunnan Mika Kari: eduskuntakuulemiset Ottawan sopimuksesta irtautumisesta aloitettava1.4.2025 15:12:48 EEST | Tiedote
Puolustushallinto ja ulkoministeriö ovat selvittäneet jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista. Arvio on, että sopimuksesta tulisi irtautua, jotta Suomi voi varata itselleen mahdollisuuden rakentaa jalkaväkimiinoihin perustuvaa suorituskykyä puolustuksensa vahvistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnassa vuodesta 2011 asti toiminut Mika Kari pitää selvityksen arviota irtautumisesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa perusteltuna ja katsoo olevan tärkeää, että eduskunta aloittaa kuulemiset asiassa ja että eduskunnassa huolellisesti kuullaan Puolustusvoimia ja muita asiantuntijoita.
Eduskunnan Saaristomeriryhmä: Ravinnekierron parantaminen on myös turvallisuuspolitiikkaa31.3.2025 12:30:00 EEST | Tiedote
Eduskunnan Saaristomeri-ryhmä ehdottaa ravinnekiertoa vauhdittavia päätöksiä hallituksen puoliväliriiheen. Ravinnekierrolla on merkittäviä hyötyjä niin maatalouden kannattavuudelle, ympäristökestävyydelle kuin satovarmuudelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme