Pääsy tuomioistuimeen on toimivan oikeusvaltion edellytys
Suomessa oikeusvaltioperiaate on ollut perinteisesti vahva. Meilläkin on silti nähtävissä huolestuttavia merkkejä, jotka vaikuttavat tuomioistuimeen pääsyyn. Päätösten muutoksenhakua on rajoitettu, valitusoikeuksia kavennettu ja tuomioistuinmaksuja korotettu. Nämä kehityskulut voivat uhata oikeusvaltion ydintä eli jokaisen oikeutta saada asiansa riippumattoman tuomioistuimen käsiteltäväksi.
Euroopan neuvoston Venetsian toimikunnan oikeusvaltiokriteerit korostavat, että oikeuden saavutettavuus on toimivan oikeusvaltion edellytys. Myös Euroopan unionin perusoikeuskirja takaa tehokkaat oikeussuojakeinot kaikille, joiden oikeuksia on loukattu.
Suomi on sitoutunut näihin periaatteisiin, mutta käytännössä kehitys näyttää olevan menossa huolestuttavaan suuntaan. Rajoituksilla tosi asiassa estetään pääsy tuomioistuimeen. Tällöin oikeudet eivät toteudu eikä viranomaispäätösten lainalaisuutta valvota, korostaa korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi.
Perinteisesti eri viranomaisilla on ollut verrattain laaja toimivalta valvoa erilaisten yleisten etujen toteutumista. Ympäristö- ja maankäyttölainsäädännössä on jo rajoitettu kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten mahdollisuuksia valittaa päätöksistä. Kehitys johtaa siihen, että yleisten tai yhteisten etujen tuomioistuinvalvonta heikkenee ja jää yksityishenkilöiden tai yhtiöiden muutoksenhakujen varaan.
Tuomioistuinmaksuja korotettiin vuoden vaihteessa merkittävästi, vaikka tuomioistuimissa kannetaan huolta siitä, ovatko maksut tietyissä asiaryhmissä jo esteenä tuomioistuimeen pääsylle. Korotukset voivat estää pienituloisten ja järjestöjen mahdollisuuksia ajaa oikeuksiaan.
Oikeudenmukainen oikeudenkäynti on perusoikeus, jota ei tulisi rajoittaa kustannussyistä tai poliittisin tarkoitusperin. Oikeusvaltion turvaaminen on yhteinen tehtävämme. Vahva ja riippumaton oikeuslaitos on demokratian selkäranka, tähdentää Kuusiniemi.
Presidentti Kuusiniemi puhui tänään Helsingissä järjestetyssä Hallintotuomioistuinpäivässä. Korkeimman hallinto-oikeuden järjestämä seminaari kokoaa yhteen hallintotuomioistuinten ja eritystuomioistuinten henkilöstöä ja muita hallintolainkäytön ammattilaisia.
Yhteyshenkilöt
Jaana Lappalainenviestintäpäällikkö / kommunikationschefkorkein hallinto-oikeus / högsta förvaltningsdomstolen
Puh:029 5640 259etunimi.m.sukunimi@oikeus.fiLinkit
Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus
KHO:n ennakkopäätös, joka koskee tietosuojaa26.3.2025 09:32:05 EET | Päätös
Korkein hallinto-oikeus katsoi, ettei asiassa saadusta selvityksestä ollut ilmennyt, että Liikennevakuutuskeskus olisi järjestelmällisesti toiminut yleisen tietosuoja-asetuksen käsittelyn kohtuullisuutta, tietojen minimointia tai sisäänrakennettua ja oletusarvoista tietosuojaa koskevien säännösten vastaisesti hankkiessaan potilastietoja korvausasioiden ratkaisemiseksi. Hallinto-oikeuden päätöstä, jolla se oli kumonnut tietosuojavaltuutetun ja seuraamuskollegion päätökset, ei siten lopputulokseltaan muutettu.
KHO:n ennakkopäätös, joka koskee kansainvälistä verotusta25.3.2025 09:30:45 EET | Päätös
Suomessa rajoitetusti verovelvollinen Euroopan talousalueen ulkopuolisen valtion A keskuspankki omisti suomalaisten julkisesti noteerattujen yhtiöiden osakkeita. Asiassa oli ratkaistavana, katsottiinko valtion A keskuspankin rinnastuvan tulon perusteella suoritettavasta verosta vapautettuun Suomen Pankkiin siten, että lähdeveron periminen sen Suomesta julkisesti noteeratuilta yhtiöiltä saamista osingoista muodostaisi Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 63 artiklassa tarkoitetun kielletyn pääomien vapaan liikkuvuuden rajoituksen.
KHO:n ennakkopäätös, joka koskee virkamiehen tehtävään määräämistä21.3.2025 10:19:59 EET | Päätös
Viranomaisessa oli sisäisen haun jälkeen tehty päätös A:n määräämisestä johtavaan tehtävään. Hallinto-oikeus oli jättänyt tehtävää myös hakeneen B:n valituksen tutkimatta siitä syystä, että lain mukaan tehtävään määräämistä koskevaan päätökseen, johon virkamies on antanut suostumuksensa, ei saanut hakea muutosta valittamalla.
KHO:n ennakkopäätös, joka koskee arvonlisäverotusta19.3.2025 10:20:48 EET | Päätös
Yhtiöllä oli oikeus saada arvonlisäverolain 131 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaisena palautuksena tavaran tai palvelun hankintaan sisältyvä arvonlisävero, jos hankinta liittyi sen rahoituspalvelun myyntiin elinkeinonharjoittajalle, jolla oli liiketoiminnan kotipaikka Euroopan unionin ulkopuolella. Merkitystä ei ollut sillä, että tällaisella ostajalla oli mahdollisesti kiinteä toimipaikka unionin alueella.
KHO:n ennakkopäätös, joka koskee ympäristölupaa (meluilmoitus)4.3.2025 10:28:50 EET | Päätös
Yara Suomi Oy:lle oli myönnetty ympäristölupa kiertovesialtaan rakentamiseen ja käyttöön osana ympäristölupapäätöksessä tarkoitettua toimintaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme