Hallituksen sakset kotihoitoa tarvitsevien vanhusten ja heidän hoitajiensa kimpussa
Hallituksen esittämät säästötoimet kotihoidon palvelujen osalta pahentavat sekä palveluja tarvitsevien vanhusten että heidän hoitajiensa tilannetta. Kotihoidon palveluja saavat vanhukset ovat entistä huonokuntoisempia, eikä heidän palvelujaan voi enää parantaa digipalveluja lisäämällä hallituksen toivomalla tavalla. Tabletit, turvarannekkeet, lääke- ja ruoka-automaatit ovat jo monissa paikoissa käytössä, mutta ne eivät voi korvata hoitajaa, painottaa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg.

Vanhusten kotihoidon palvelujen tila on romahtanut viime vuosina. THL:n tuoreen tilastoraportin mukaan vain 52 % kotihoitoa tuottavista yksiköistä pystyi toteuttamaan asiakkailleen suunnitellun määrän palvelutunteja vuonna 2024.
– Tämä tarkoittaa, että suuri osa vanhuksista jää ilman heille myönnettyä ja suunniteltua hoitoa, mikä heikentää heidän elämänlaatuaan ja turvallisuuttaan, Inberg toteaa.
Vanhuspalvelulaki, sosiaalihuoltolaki ja jopa Suomen perustuslaki edellyttävät, että vanhukset saavat ne palvelut, mitä heidän palvelutarpeensa edellyttävät. Yksinkertainen mittari on se, pystytäänkö vanhuksen palvelutarpeen edellyttämät palvelut tuottamaan niin palveluasumisessa kuin kotihoidossa. Jos nämä kriteerit eivät täyty, palvelutasoa on nostettava ja resursseja on silloin lisättävä.
Kotihoidon henkilöstön tilanne on kriisissä
Lähihoitajat ovat kotihoidon suurin ammattiryhmä, ja heidän työkuormansa on kasvanut merkittävästi. Kotihoidon asiakkaaksi pääsevät entistä sairaammat vanhukset, jotka tarvitsevat moninaisempaa ja vaativampaa apua. Tämä aiheuttaa voimakasta eettistä kuormitusta hoitajille, kun he eivät pysty toteuttamaan palvelua asiakkaan parhaaksi.
– Kuormituksen kasvaessa työntekijöiden sairauspoissaolot lisääntyvät ja heidän huolensa vanhusten hädästä kasvaa jatkuvasti. Tämä puolestaan lisää merkittävästi sijaiskustannuksia ja heikentää alan houkuttelevuutta entisestään. Myös apua tarvitsevien vanhusten ja heidän läheistensä hätä kasvaa jatkuvasti, puheenjohtaja Inberg sanoo.
Hallitus on linjannut korvaavista säästöistä sosiaali- ja terveydenhuoltoon, mutta nämä toimenpiteet eivät riitä ratkaisemaan kotihoidon ongelmia. Säästötoimet, kuten teknologian hyödyntäminen kotiin tarjottavissa palveluissa, eivät korvaa inhimillistä hoivaa ja läsnäoloa, jota vanhukset tarvitsevat.
On välttämätöntä, että kotihoidon palveluja kehitetään ja resursseja lisätään, jotta kotona asuvat vanhukset saavat tarvitsemansa hoidon ja hoitajat voivat tehdä työnsä eettisesti ja kestävästi.
Hallitusohjelman kirjaukset, kuten oikea-aikaiset ja riittävät kotihoidon palvelut, kotihoidon asiakkaalle nimettävä omalääkäri tai -hoitaja, ryhmämuotoinen päivätoiminta ja omaishoidon kehittäminen, ovat askel oikeaan suuntaan, mutta niiden toteutuminen vaatii riittävää rahoitusta ja henkilöstöresursseja.
– Hallituksen nyt esittämät säästötoimet pahentavat tilannetta entisestään, ihmettelenkin erityisesti sitä, miksi hallitus unohtaa oman hallitusohjelmansa kirjaukset ja leikkaa kotona asuvien tuesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi InbergPuheenjohtaja
Puh:040 705 9115Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
SuPerin Inberg: Vanhusten turvallisuus vaarantuu liian alhaisella henkilöstömitoituksella21.3.2025 09:58:20 EET | Tiedote
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Päivi Inbergin mukaan vanhustenhoidon henkilöstömitoitusta on nostettava useimmissa vanhustenhoitoyksiköissä nykyisestä 0,6 minimitasosta, jotta voidaan turvata sekä vanhusten että hoitohenkilökunnan turvallisuus. THL:n arvioiden mukaan muistisairaiden vanhusten määrä on kasvussa, mikä lisää hoidon vaativuutta ja resurssitarpeita.
Tehy ja SuPer: Työolojen tasa-arvoa tulee lisätä myös tällä neuvottelukierroksella – lyhyempi työaika yötyötä tekeville11.3.2025 11:15:00 EET | Tiedote
Tehy ja SuPer sekä muut pääsopijajärjestöt aloittavat tänään työ- ja virkaehtosopimusneuvottelut Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa. Neuvottelujen piirissä on yhteensä noin puoli miljoonaa työntekijää.
SuPerin Inberg: Vanhustenhoidon ongelmia ei saa enää ohittaa25.2.2025 12:11:47 EET | Tiedote
Suomessa vanhustenhoidon palveluista on säästetty määrätietoisesti jo ainakin 15 vuotta, mikä on johtanut palvelujen heikentymiseen. Yhä useampi ikääntynyt jää ilman tarvitsemiaan vanhustenhoidon palveluita ympärivuorokautisessa hoidossa ja kotihoidossa. – Hoitoalan ongelmat ovat ratkaistavissa, jos poliittisilla päättäjillä on siihen halua, huomauttaa SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg. – Tilanne on jo kauan ollut huolestuttava.
SuPerin Inberg: Sote-alan säästötoimet ja henkilöstön irtisanomiset heikentävät alan veto- ja pitovoimaa14.2.2025 05:00:00 EET | Tiedote
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg on huolissaan lähihoitajien työttömyydestä. Kansalaisten hoidon tarve on kasvanut väestön ikääntymisen vuoksi, mutta sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia karsitaan merkittävästi heikentämällä palvelujen saatavuutta ja laatua. SuPer ei hyväksy säästötoimia, joilla vaarannetaan kansalaisten perusoikeuksien toteutuminen. MTV uutisten mukaan (12.2.) HUS Labissa ei jatketa 500 henkilön määräaikaisuutta, ja toimet kohdistuvat suoraan potilastyötä tekeviin.
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg: Työvoiman saatavuutta sote-alalla on parannettu hyvän hoidon kustannuksella11.2.2025 05:00:00 EET | Tiedote
Hoitajien saatavuus työmarkkinoilla on parantunut, koska hoidon määrästä ja laadusta on säästetty. Tämä on kyseenalainen tapa lisätä työvoiman saatavuutta, SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg sanoo. – Hoitoalan pito- ja vetovoiman parantaminen on kestävä ratkaisu työvoiman saatavuuden lisäämiseksi ja keinoja ovat muun muassa palkkauksen ja työolojen sekä johtamisen parantaminen. Hoitoala on yhä vetovoimainen ja hoitoalan ammattilaisten motivaatio on korkea. Tätä ei kannata vaarantaa huonoilla ratkaisuilla, sillä hoitoala tarvitsee lisää ammattilaisia tulevina vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme