Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo etsii tekoälyratkaisuja liikenteen päästöjen leikkaamiseen

Jaa

Espoon kaupunki, Finnish AI Region FAIR EDIH ja Nokia Espoo Innovation Garage käynnistävät 1.4.2025 Espoo AI in Mobility Challenge -haastekilpailun, johon kutsutaan mukaan suomalaisia startupeja ja pk-yrityksiä. Kilpailussa kehitetään tekoälyyn perustuvia ratkaisuja liikenteen päästöjen vähentämiseen.

Henkilöitä työpajassa.
Yritykset voivat osallistua liikenteen päästöjen vähentämiseen tähtäävään kilpailuun joko idealla, konseptilla tai prototyypillä. Kerttu Penttilä

Espoon kaupungin tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamisessa kaupunki keskittyy vahvasti liikenteen päästöjen vähentämiseen, sillä tämän hetken suurimman päästölähteen eli lämmityksen päästöjä tullaan merkittävästi vähentämään rakenteilla olevan datakeskuksen tuottaman hukkalämmön hyödyntämisellä.

Kaupunki panostaa myös voimakkaasti tiedolla johtamiseen, jonka avulla voidaan tehdä vaikuttavampia päätöksiä esimerkiksi liikenteen suunnittelussa ja päästöjen vähentämisessä. Tekoäly on tärkeä työkalu suurten datamassojen analysoinnissa ja uusien, konkreettisten ratkaisujen kehittämisessä.

Kilpailun osallistujille tarjotaan käyttöön erilaisia datasettejä, kuten laajat ja monipuoliset karttatiedot, eri liikkumismuotojen volyymit eri mittauspisteistä sekä joukkoliikenteen käyttöä ja ilmanlaatua koskevaa dataa.

Kilpailun vaiheet:

Hakuvaihe (1.–21.4.2025)

Yritykset voivat osallistua kilpailuun idealla, konseptilla tai prototyypillä.

Demovaihe (touko–kesäkuu 2025)

Valituille yrityksille tarjotaan mentorointia ja tukea ratkaisujen kehittämiseen. Ratkaisut esitellään Demo-päivässä 17.6.2025.

Pilotointi ja kehittämisraha

Paras ratkaisu palkitaan 10 000 euron kehittämisrahalla, ja kilpailun parhaat ratkaisut pääsevät pilotoimaan Espoon kaupungissa syksyllä 2025. Kehittämisrahan saaja julkistetaan 18.6.2025.

Ratkaisuja kaupungille ja kaupunkilaisille

Kilpailussa etsitään tekoälysovelluksia, jotka vastaavat arkiliikkumisen tai tavarankuljetusten tarpeisiin ja ovat nopeasti toteutettavissa. Mahdollisia ratkaisuja ovat esimerkiksi

  • kaupungin kehittämisestä vastaaville suunnatut ennakoivat liikenteenhallintajärjestelmät, sähköautojen latauspisteiden tekoälyohjattu sijoittelu ja kävely- ja pyöräilyreittien optimointi tekoälyn avulla
  • alueella liikkuville tarkoitetut vähäpäästöiset reittioppaat, älykkäät joukkoliikennesovellukset sekä liityntäpysäköinnin reaaliaikaiset palvelut
  • tavarankuljetukseen liittyvät tekoälyratkaisut.

Yhteistyöllä konkreettisia tekoälyratkaisuja

Espoon kaupungin ohella kilpailun järjestämisessä ovat mukana tekoälyn asiantuntijakeskus FAIR EDIH sekä Nokia Espoo Innovation Garage. Osallistujayritykset saavat asiantuntijoiden tuen, pääsyn tarvittavaan dataan sekä mahdollisuuksia pilotointiin aidossa kaupunkiympäristössä.

”Hyödynnämme tietoon perustuvaa päätöksentekoa kaikilla tasoilla. Tekoäly tarjoaa loistavan keinon hyödyntää suuria ja monimutkaisia datamassoja, ja tällä kilpailulla haluamme kutsua yritykset mukaan toteuttamaan kanssamme vaikuttavia ratkaisuja, jotta saavutamme Espoon kaupungin hiilineutraaliustavoitteen yhdessä”, toteaa Kati Borgers Espoo Mobility Labistä.

”FAIR EDIH tarjoaa kilpailijoille korkeatasoista asiantuntijatukea tekoälyn hyödyntämisessä. Soveltuvat yritykset saavat kilpailussa myös mahdollisuuden maksuttoman AI Proof-of-Concept (AI POC) -projektin toteuttamiseen osana FAIR-palveluitamme”, kertoo Jenni Selosmaa FAIR EDIHistä.

”Me Nokialla näemme tekoälyn merkittävänä mahdollisuutena kestävän kehityksen edistämisessä kaupunkiympäristössä. Tämän kilpailun kautta voimme tukea lupaavia yrityksiä tuomalla käyttöön Nokian asiantuntijuuden muun muassa 5G:n, IoT:n ja tekoälyn soveltamisessa käytännön ratkaisuihin”, toteaa Mikael Lindblad Nokia Espoo Innovation Garagesta.

Espoo Mobility Lab on Espoon kaupungin alusta kestävien liikenne- ja liikkumisratkaisujen kehittämiseen ja testaamiseen yhteistyössä yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden toimijoiden kanssa.

FAIR EDIH (Finnish AI Region) on Euroopan komission, Business Finlandin, pääkaupunkiseudun kaupunkien ja yrityskumppaneiden rahoittama digitaalinen innovaatiokeskus, jossa Espoon kaupunki on mukana. FAIR EDIH tukee suomalaisia yrityksiä tekoälyn, XR-teknologioiden, suurteholaskennan ja kyberturvallisuuden käyttöönotossa.

Nokia Espoo Innovation Garage tarjoaa osallistujille teknologiaosaamista sekä yhteistyömahdollisuuksia muun muassa 5G-teknologian, tekoälyn ja IoT-ratkaisujen alueilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Espoo.fi
Facebook
LinkedIn
YouTube

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 26.3.202526.3.2025 19:54:57 EET | Tiedote

Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti lukuvuoden 2025–2026 seitsemännen vuosiluokan oppilaspaikoista sekä erityisluokkien perustamisesta 7.–9. vuosiluokille. Lautakunta hyväksyi Saarnilaakson koulu ja nuorisotila -hankkeen sekä Olarin koulun tarveselvitykset. Lisäksi lautakunta merkitsi tiedoksi toisen asteen koulutuksen vuoden 2024 arviointiraportin ja suomenkielisen varhaiskasvatuksen toimintakertomuksen vuodelta 2024.

Ympäristö- ja rakennuslautakunta: Hepokorven datakeskukselle toinen rakennuslupa21.3.2025 09:11:46 EET | Tiedote

Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta myönsi 20.3.2025 kokouksessaan Microsoft 3465 Finland Oy:lle luvan datakeskuksen, sen toimintaa tukevien apurakennusten ja muiden rakennelmien rakentamiseen Espoon Hepokorpeen. Lisäksi lautakunta myönsi luvan rakentamistöiden aloittamiseen ennen luvan lainvoimaisuutta. Datakeskushanke on osa suurempaa kokonaisuutta, jonka ensimmäisen vaiheen rakennuslupahakemus samalle tontille on hyväksytty aiemmin ja rakennustyöt ovat käynnissä. Aiempi lupahakemus on sisältänyt myös koko tontin maisemaa muuttavat työt ja muun muassa hulevesien hallintaselvitykset. Microsoftin datakeskus tuottaa ekologista lämpöä ja tukee Espoon tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Ympäristö- ja rakennuslautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye