Tutkimus: Kuntapäättäjät kannattavat markkinavuoropuhelua ja monituottajamallia
Suomen Yrittäjien teettämä tutkimus kuntapäättäjien keskuudessa paljastaa, että kuntapäättäjät tahtovat yritykset vahvemmin mukaan palvelutuotantoon. Esimerkiksi monituottajamallille (58 % kannattaa), tukipalveluiden ostolle (62 %) ja markkinavuoropuheluiden järjestämiselle (84 %) on vahva kannatus.

– Tutkimus osoittaa, että kuntapäättäjät ovat valmiita kehittämään kuntien palveluita yhteistyössä yritysten ja järjestöjen kanssa. Tämä luo mahdollisuuksia paikallisille pienille yrityksille ja parantaa kuntalaisten palveluita, johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä sanoo.
– Kuntien ja hyvinvointialueiden pitää väistyä sieltä, missä yritykset toimivat jo. Esimerkiksi kunnat harjoittavat liiketoimintaa pesuloista taloushallintoon ja vievät tilaa oikeilta yrityksiltä. Kunta voi samalla keskittyä lakisääteisiin velvoitteisiin ja ydintehtäviinsä, Jaskari lisää.
Ostolaskutiedot avattava nopeasti
Yrittäjät kiirehtii avoimen ostolaskudatan laajentamista. Se antaa yrityksille arvokasta tietoa hankinnoista, mikä auttaa niitä osallistumaan tarjouskilpailuihin tehokkaammin.
Kuntaliitto on ehdottanut osana norminpurkukampanjaansa, että ostolaskutietojen avaamista ei tulisi toteuttaa.
– On tärkeää, että hallitusohjelmaan kirjattu kuntien ja hyvinvointialueiden velvoite avata ostolaskutiedot toteutetaan pikaisesti. On käsittämätöntä, että Kuntaliitto on ryhtynyt tätä ja siten avoimuutta vastustamaan, Jaskari sanoo.
Verianin toteuttamaan tutkimukseen vastasi 720 kuntapäättäjää maaliskuussa 2025.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Tutkimuksen keskeiset tulokset:
- Markkinavuoropuhelu: Peräti 84 % kuntapäättäjistä kannattaa julkisten hankintojen yhteydessä markkinavuoropuhelua tarjoajien kanssa. Kannatus on vahvaa kaikissa puolueissa.
- Monituottajamalli: 58 % vastaajista tukee monituottajamallia, jossa palveluita tuotetaan yhteistyössä yritysten ja järjestöjen kanssa.
- Tukipalveluiden osto yrityksiltä ja järjestöiltä: 62 % kuntapäättäjistä vaatii, että tukipalveluita ostetaan enemmän yrityksiltä ja järjestöiltä.
- Kilpailutusten välttäminen: Kilpailutusten välttämistä vastustetaan enemmän kuin kannatetaan (46-38 %).
- Hankintojen jakaminen: Enemmistö (51 %) on sitä mieltä, että hankintoja jaetaan niin, että pk-yritykset voivat niihin osallistua. 29 % on toista mieltä.
31.3. korjattu: Yrittäjien kyselyn mukaan esimerkiksi monituottajamallille (58 % kannattaa, ei 84 %), tukipalveluiden ostolle (62 %) ja markkinavuoropuheluiden järjestämiselle (84 %, ei 82 %) on vahva kannatus. Hankintojen jakamisesta toista mieltä on 29 %, ei 31 %.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Harri Jaskarijohtaja
Puh:050 512 2874harri.jaskari@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät: Yritysten erilaisuus huomioitava henkilöstön hallintoedustuksessa1.4.2025 11:12:46 EEST | Tiedote
Henkilöstön hallintoedustuksen kehittämisessä on huomioitava yritysten erilaisuus. – Pienissä yrityksissä luottamus ja tiedonkulku toimivat jo tällä hetkellä erittäin hyvin. Yrittäjät huomioivat työntekijät päätöksenteossa ja keskustelua käydään jatkuvasti. Emme tarvitse työpaikoille jäykkää sääntelyä, vaan joustavuutta toteuttaa edustus yrityksen johtamisjärjestelmään sopivalla tavalla, toteaa johtaja Atte Rytkönen-Sandberg Suomen Yrittäjistä.
Yrittäjägallup: Yrittäjät odottavat selkeää käännettä parempaan31.3.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Yritykset arvioivat taloudellisen tilanteensa selkeästi parantuvan seuraavan vuoden aikana. 36 prosenttia arvioi, että tilanne paranee, kun tammikuussa osuus oli 32 prosenttia. Tilanteen heikkenemistä ennakoi 18 prosenttia, kun tämä osuus oli tammikuussa 19 prosenttia. – Käänne on selkeä. Optimismi vahvistuu yrittäjien parissa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Kuntavaaleissa ehdolla 5 000 yrittäjää, aluevaaleissa 1 400 yrittäjää28.3.2025 11:11:29 EET | Tiedote
Kunta- ja aluevaaleissa riittää valittavaksi yrittäjiä, joista äänestää: 5 025 yrittäjää on ehdolla kuntavaaleissa ja 1 371 aluevaaleissa eri puolueiden listoilta. Kuntavaaliehdokkaista 16,8 prosenttia on yrittäjiä ja aluevaaliehdokkaista 13,6 prosenttia. Kokoomuksella on eniten yrittäjäehdokkaita molemmissa vaaleissa. Yrittäjäehdokkaiden suhteellinen osuus on suurin kokoomuksen ja Liike Nyt:n listoilla kummassakin vaalissa.
Yrittäjät: Vaadimme jälkiselvitystä korona-ajan elinkeinovapauden rajoituksista22.3.2025 10:36:00 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät esittää, että korona-ajan rajoituksista laaditaan riippumaton jälkiselvitys. Korona-aikana elinkeinovapautta rajoitettiin merkittävästi ja pitkään. Moni yrittäjä ajautui suuriin ongelmiin. Esimerkiksi ravintolat ja liikuntakeskukset määrättiin kiinni ja tapahtumia ei järjestetty.
Yrittäjät esittää Tanskan-mallin selvittämistä vanhemmuuden kustannusten jakamiseen18.3.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät pitää vanhemmuuden kustannusten tasaisempaa jakautumista tärkeänä. ”Esitämme siirtymistä kohti Tanskan mallia, jossa valtaosa perhevapaalla olevan toimeentulosta rahoitetaan verotuksella ja pienempi osa työnantajien perustamista vanhempainvapaarahastoista. Perhevapaalla olevan toimeentulo tulisi turvata yhteisistä, verotuksella kerätyistä varoista”, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén ehdottaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme