Business Finland: TKI-panostukset kasvussa
Selvitykset osoittavat, että yritysten TKI-panostukset ovat kasvussa, vaikka olemme vielä kokonaisvolyymeissa verrokkimaistamme jäljessä. Panostukset ovat kasvaneet erityisesti veturihankkeisiin osallistuneiden yritysten parissa. Satsaukset toimivat piristysruiskeena Suomen taloudelle – ne edistävät uusien innovaatioiden syntymistä, luovat työpaikkoja, parantavat yritysten kilpailukykyä ja tukevat talouden kasvua.

Suomalaisyritykset ovat tehneet tutkimusorganisaatioiden kanssa merkittäviä panostuksia tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin.
Business Finland selvitti TKI-rahoitusta saaneiden suuryritysten hankkeita vuodesta 2021 alkaen käyttäen uusia tekoälypohjaisia menetelmiä. Suuri osa (88 %) suuryrityksistä on keskittynyt innovaatioihin, jotka ovat vahvasti tai osittain mullistavia. Vain 12 prosenttia yrityksistä keskittyy innovaatioihin, jotka tekevät vähittäisiä tai asteittaisia parannuksia. Selvityksessä tarkasteltiin 152 suurta yritystä.
–Yritykset uskaltavat innovoida ja se on erinomainen uutinen Suomen taloudelle. TKI-panostusten avulla voidaan luoda työpaikkoja ja edistää liiketoimintamahdollisuuksia, jotka vastaavat myös globaaleihin haasteisiin, sanoo Business Finlandin johtava asiantuntija Juho Hellstén.
Työllisten määrä kasvussa
VTT:n ja MDI:n toteuttama veturiarviointi osoittaa, että yritykset ovat panostaneet tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin ekosysteemihankkeiden kautta. Ekosysteemeissä tehtävä innovointi yleistyy kaiken aikaa eikä sitä tehdä enää pelkästään yksittäisen yrityksen sisällä.
Arviointi kattoi 23 yritysten ja tutkimusorganisaatioiden ekosysteemiä. Yksittäiseen ekosysteemiin kuuluu johtavan veturiyrityksen lisäksi tyypillisesti yli sata eri kokoista yritystä sekä tutkimusorganisaatiota, joita yhdistää yhteinen kasvumahdollisuus ja ratkaistava haaste.
Arvioinnin mukaan työllisyys on kasvanut erityisesti korkean osaamisen työpaikojen osalta. Vuodesta 2020 vuoteen 2023 henkilöstön (mm. T&K ja ICT) määrä kasvoi noin 5 000 työntekijällä tutkituissa yrityksissä, mikä on 20 prosenttia kasvua.
–Erityisesti ammattitaitoisten työntekijöiden osuus työvoimasta nousi 54 prosentista 62 prosenttiin. Ennakkotiedot vuodelta 2024 viittaavat myös siihen, että positiivinen kehitys työvoiman kasvussa tulee jatkumaan, sanoo Hellstén.
– Tämä heijastaa yritysten kasvavaa halua innovointiin ja osaamisen kehittämiseen. Veturiekosysteemit ovat hyvä esimerkki yhteistyöstä, jota tulisi jatkaa. Myös ekosysteemien jatkuvuus rahoituskausien yli on tärkeää, hän jatkaa.
Suomi tavoittelee T&K-menojen nostoa neljään prosenttiin BKT:sta. Tulokset osoittavat, että yritykset ovat onnistuneet luomaan ulkoisvaikutuksia, jotka tukevat Suomen tutkimus- ja kehitystavoitteiden saavuttamista. Ekosysteemeissä mukana olevat yritykset tekevät myös 28 prosenttia kaikista patenttihakemuksista. Näissä korostuvat erityisesti ympäristöystävällisiin innovaatioihin liittyvät patentit.
Uusia veturipäätöksiä
Business Finland on valinnut kevään aikana useita veturiyrityksiä, jotka ratkovat merkittäviä tulevaisuuden haasteita ja vaikuttavat oleellisesti Suomen kilpailukyvyn kasvattamiseen. Uudet veturihankkeet auttavat Suomen T&K-toimintaa ja pk-yrityksiä niiden kilpailuedun kasvattamisessa.
–Suuret yritykset hyötyvät monikumppaniverkostojen resursseista ja osaamisesta, kun taas pienemmät yritykset hyötyvät mahdollisuudesta rakentaa uusia yhteyksiä ja kumppanuuksia sekä pääsevät käsiksi käytäntöihin, jotka voivat vauhdittaa niiden kasvua ja kehitystä, sanoo Hellstén.
Lisätietoja veturipäätöksistä on luettavissa Business Finlandin verkkosivuilla.
Veturiarviointi
Veturiekosysteemien väliarvioinnissa tarkasteltiin ekosysteemien sisäistä yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyötä sekä ekosysteemeistä syntyviä yhteiskunnallisia vaikutuksia. Arviointi keskittyi 23 veturihankkeeseen, joita Business Finland rahoittaa. Hankkeet tähtäävät edistysaskeliin tutkimuksessa, kehityksessä ja innovaatiossa. Tavoitteena on kasvattaa Suomen kumulatiivisia TKI-investointeja lähes 1,5 miljardilla eurolla.
Suuryritysten TKI-rahoitteiset hankkeet vuodesta 2021
BI-tiimin selvitys tarkasteli rahoitushakemusten ja loppuraporttien 264 projektin tekstidataa tekoälypohjaisella menetelmällä, jotka liittyivät 152 suureen yritykseen. Niiden avulla on analysoitu suurten yritysten innovaatiolähtöisyyttä, jotka ovat saaneet Business Finlandin TKI-tukea vuodesta 2021 alkaen.
Yhteyshenkilöt
Juho HellsténJohtava asiantuntija, Business Finland
Puh:+358 504 723 294juho.hellsten@businessfinland.fiMarianna HeiskaBI-analyytikko, Business Finland
Puh:+358 50 414 3522marianna.heiska@businessfinland.fiChristopher Palmbergyksikön johtaja, Business Finland
Puh:+358 50 5577 966christopher.palmber@businessfinland.fiBusiness Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Business Finland
Uusia veturiyrityksiä valittu: Canatu, Andritz ja Kalmar26.3.2025 13:34:43 EET | Tiedote
Business Finland on valinnut kolme uutta veturiyritystä. Uudet veturiyritykset tavoittelevat Suomesta maailmanluokan nanohiilimateriaalien tutkimus-, kehitys- ja tuotantokeskusta, puusta saatavan arvon kaksinkertaistamista metsäteollisuudessa ja raskaiden materiaalien käsittelyn vihreää siirtymää.
Suomi ja onnellisuus: seitsemän vuotta kärjessä – jatkuuko menestys?5.3.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Suomi on valittu maailman onnellisimmaksi maaksi jo seitsemän kertaa peräkkäin YK:n World Happiness -raportissa. Seuraava raportti julkistetaan 20.3., ja odotukset ovat korkealla. Valitaanko Suomi kahdeksannen kerran peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi?
Uudet veturihankkeet kutsuvat pk-yrityksiä mukaan kasvattamaan kilpailuetuaan – aiheina vetytalous ja tulevaisuudenkestävä liikkuminen26.2.2025 12:05:33 EET | Tiedote
Business Finlandin rahoituksella käynnistyy kaksi uutta veturihanketta: ABB:n H2 Springboard ja Nokian Renkaiden FUTUREPROOF. Lisää valintoja veturihankkeista tehdään maaliskuussa 2025. Veturit tarjoavat yhteistyömahdollisuuksia pk-yrityksille ja tutkimusorganisaatioille tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi.
Ulkomaiset matkailijat käyttivät Suomessa 3,7 miljardia euroa vuonna 202417.2.2025 08:28:06 EET | Tiedote
Ulkomaiset matkailijat tekivät yhteensä 4,9 miljoonaa matkaa Suomeen ja käyttivät rahaa yhteensä noin 3,7 miljardia eli keskimäärin 310 miljoonaa kuukaudessa. Matkailijoita saapui 106 maasta ja he vierailivat 221 matkakohteessa. Matkoista yön yli matkoja oli noin 90 prosenttia. Vapaa-ajan matkailijoiden osuus oli 74 prosenttia ja työmatkailijoiden 26 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Visit Finlandin yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tuottamasta Matkailijamittari -tilastosta.
Matkailualan yrityksille rahoitusta viime vuonna noin 740 000 euroa14.2.2025 08:26:32 EET | Tiedote
Business Finland myönsi vuonna 2024 matkailualan yrityksille rahoitusta 742 921 euroa. Matkailualan saama rahoitus on kuitenkin vain pieni osa Business Finlandin vuonna 2024 myöntämästä 611 miljoonan euron kokonaisrahoituksesta. Matkailualalla on paljon hyödyntämätöntä innovaatiopotentiaalia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme