Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Huvudstadsregionens naturutflyktskalender 2025 har utkommit – 140 avgiftsfria guidade rundturer ingår i utbudet

Dela

De guidade naturutflykterna till huvudstadsregionens naturområden har åter samlats i kommunernas och Finlands naturcentrum Haltias gemensamma utflyktskalender. De tryckta kalendrarna delas ut på bibliotek och kundserviceställen. 

Utflyktskalenders pärmbild: Mindre guldvingen som sitter på en rödklint.
Mindre guldvingen som sitter på en rödklint. Raisa Ranta

Huvudstadsregionens rika natur och dess mångformiga livsmiljöer skapar ramarna för ett mångsidigt utbud av utflykter. Naturutflykterna som ordnas från april till november gör oss bekanta med närnaturens värden och uppmuntrar till utflykter också till naturobjekt i grannstaden. De nya naturskyddsområdena, arterna och naturtjänsterna blir bekanta för oss på utflykterna under ledning av kunniga guider.

Utflyktskalendern ger vägledning för hur vi rör oss ansvarsfullt i naturen och berättar om konkreta åtgärder för att främja den biologiska mångfalden. Med kollektivtrafik är det lätt att delta både i de guidade och självständiga utflykterna. På en guidad utflykt kan man också hitta friluftssällskap för att röra sig i naturen.

Utflykter med fågeltema, familjeutflykter och välfärd från naturen

Våren är en bra tidpunkt att inleda fågelhobbyn. I år erbjuder utflyktskalendern ett särskilt omfattande utbud av fågelutflykter. Under utflykterna bongar vi fåglar vid skyddade fågelvatten, i närnaturen och även i urban miljö i Grankulla samt Berghäll och Salutorget i Helsingfors.

Familjeutflykter på barnens villkor ordnas till många utflyktsmål. I Helsingfors drar man ut på äventyr till Stora Räntan, på Villa Elfvik i Esbo inspireras man av insektsutflykter och älvskolan, och i Finlands naturcentrum Haltia går vi en naturstig och följer en flygekorre. I Grankulla ordnas insektssafari och i Esbo en utflykt för skolelever under temat digi-herbarium. Morsdag firas i Vanda med en resa till Björkhagens arboretum och i Helsingfors ordnas besök till Svarta backens lund.

En mångfaldig natur är grunden för vårt välbefinnande. Under utflykter år 2025 bekantar vi oss med nya naturskyddsområden till exempel i Vaskivuori i Vanda och Tali i Helsingfors.   Utflykterna i Grankulla omfattar två nya skogsutflykter med välfärdstema. Också i Esbo ordnas utflykten till Olars hälsonaturstig och i omgivningen kring Haltia kan vi ladda hjärnan under en välfärdsutflykt. Vanda å sin sida bjuder in för att koppla av i närnaturen.

Inga parkpromenader ordnas i år i Helsingfors. I utbudet av utflykter ingår sex namnpromenader som ingår i programmet för Helsingfors namnkommittés 80-årsjubileum.Namnpromenaderna fokuserar på ortsnamn i förstadsområdena och gör oss bekanta med berättelser om platser och namnlandskap.

Grundfakta om utflyktskalenderns utflykter i naturen

  • Utflykterna är avgiftsfria.
  • Om utflykten inkluderar en resa med förbindelsebåt betalar deltagarna resan själva.
  • För vissa specialutflykter krävs förhandsanmälan, men till de flesta är det bara att dyka upp.
  • Guidningarna sker i regel på finska, men en del utflykter har även svenskspråkiga guidningar.
  • Du hittar mer omfattande förhandsuppgifter om utflykterna i kommunernas och Finlands naturcentrum Haltia elektroniska utflyktsannonser.
  • För att delta i utflykterna behöver man inte ha toppkondition, det räcker med vanlig kondition.
  • Under familjeutflykterna rör vi oss på barnens villkor. En del av utflykterna är även tillgängliga.

Den tryckta naturutflyktskalendern delas ut på biblioteken, kundserviceställena och naturhusen i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda, samt på Finlands naturcentrum Haltia senast i början av april. Kalendern har redan publicerats i PDF-format på städernas och Haltias webbsidor.

Huvudstadsregionens städer Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda har ordnat avgiftsfria, guidade naturutflykter för kommuninvånarna redan i över 30 års tid. I år samlar man in gemensam respons om utflykterna för att utveckla naturutflykterna och kommunikationen.

Nyckelord

Kontakter

Naturutflykter i Helsingfors, Pekka Paaer, pekka.paaer@hel.fi, puh. 050 590 0422

Namnpromenader i Helsingfors, Johanna Lehtonen, johanna.lehtonen@hel.fi, tfn 050 337 6963

Naturutflykter i Esbo, Katri Luukkonen, katri.luukkonen@espoo.fi, puh. 043 826 5253

Finlands naturcentrum Haltias naturutflykter, Elina Pilke, elina.pilke@metsa.fi, puh. 040 581 3534

Naturutflykter i Vanda, Jarmo Honkanen, jarmo.honkanen@vantaa.fi, puh. 040 841 9962

Naturutflykter i Grankulla, Anna-Lena Granlund-Blomfelt, agb@kauniainen.fi, 050 323 6269

Bilder

Utflyktskalenders pärmbild: Mindre guldvingen som sitter på en rödklint.
Mindre guldvingen som sitter på en rödklint.
Raisa Ranta
Ladda ned bild

Länkar

Helsingfors stad, Stadsmiljösektorn

PB 58200, 00099 Helsingfors stad

09 310 2611

Bekanta dig med stadsmiljösektorn

Stadsmiljösektorn sköter tjänsterna kring planeringen, byggandet, underhållet och tillsynen av Helsingfors stadsmiljö.

Andra språk

Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 3.4.20253.4.2025 17:48:35 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 3.4.2025. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.5.2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye