Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.

Yhtiökokouksessa laaja oikeus kysellä yhtiön asioista
Osakkaalla ei ole lain mukaan mitään yleistä, ympäri vuoden jatkuvaa tiedonsaantioikeutta taloyhtiön asioista ja hallituksen toimista. Yhtiökokouksessa osakkaalla on kuitenkin laaja kyselyoikeus yhtiön asioista ja taloudesta.
”Mikäli siis yhtiön taloudellinen asema, tilinpäätöksessä näkyvät poikkeavat kuluerät tai kiinteistöhuollon sakkaaminen mietityttävät, on yhtiökokous loistava tilaisuus selvittää asioita”, Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo.
Jos yhtiön johto ei pysty antamaan vastausta heti yhtiökokouksessa, se tulee antaa osakkaalle kahden viikon kuluessa kirjallisesti.
Varsinaisessa yhtiökokouksessa osakkaat pystyvät selvittämään, mihin taloyhtiön rahat käytetään ja millaisiin korjauksiin yhtiössä on varauduttu. Osallistuminen on paras keino vaikuttaa taloyhtiön asioihin ja sitä kautta myös oman kodin tai sijoitusasunnon arvoon.
Asiakirjojen läpikäynti etukäteen suositeltavaa
Yhtiökokoukseen osallistuminen ei vaadi suurta valmistautumista, mutta kutsun mukana tulevat asiakirjat kannattaa lukaista itsekseen läpi. Jos kaikkeen ei ennätä perehtyä, on kannattavaa vilkaista läpi ainakin vastikelaskelma.
”Hoitovastikelaskelmasta näkee yhdellä silmäyksellä, ovatko taloyhtiössä kerätyt hoitovastikkeet ja vesimaksut riittäneet yhtiön juokseviin kuluihin. Hoitovastikejäämä taas kertoo sen, onko yhtiön taloudellinen puskuri kunnossa vai onko vastikkeen nostaminen tulevaisuudessa tarpeen sen kerryttämiseksi”, Penttilä avaa.
Yhtiökokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta myös asuntosijoittajan verotukseen
Sijoittajaosakkaan kannalta on olennaista selvittää, miten hänen taloyhtiölle maksamiaan pääomavastikkeita tai lainaosuussuorituksia käsitellään taloyhtiön kirjanpidossa. Jos taloyhtiö tulouttaa osakkaiden maksamat suoritukset, sijoittajaosakas pystyy vähentämään ne verotuksessa saamistaan vuokratuloista. Jos taas osakkaan maksamat pääomavastikkeet tai lainaosuudet rahastoidaan, ne lisätään asunnon hankintahintaan ja huomioidaan verotuksessa vasta asuntoa myytäessä.
Mainituista käsittelytavoista pääsääntönä on aina tulouttaminen. Jos suoritukset halutaan rahastoida, siitä pitää tehdä päätös tilikauden aikana yhtiökokouksessa.
”Koska kirjanpitokohtelulla ei lähtökohtaisesti ole merkitystä asukas-osakkaille, ei muilla osallistujilla ole välttämättä samanlaista intressiä vaikuttaa asiaan kokouksessa. Osallistumalla yhtiökokoukseen asuntosijoittaja voikin itse vaikuttaa kirjanpitokohteluun ja siten omaan verotukseen”, Penttilä neuvoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Saara PenttiläJuristi, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:+358 50 5266 171saara.penttila@vuokranantajat.fiSuomen Vuokranantajat ry on valtakunnallinen vuokranantajien edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on noin 34 000 vuokranantajaa. Järjestö edustaa Suomen yksityisiä vuokranantajia, jotka vuokraavat yhteensä noin 40 prosenttia kaikista vuokra-asunnoista. Yksityisiä vuokranantajia on Suomessa noin 360 000 ja yksittäinen vuokranantaja omistaa keskimäärin 1-3 asuntoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Työryhmän esitys pienriitamenettelystä pannukakku – häätöjen kustannukset kaatuisivat jatkossa muiden vuokralaisten niskaan26.3.2025 14:48:37 EET | Tiedote
Oikeusministeriö on tänään 26.3.2025 julkaissut työryhmän ehdotuksen uudeksi pienten riita-asioiden menettelyksi. Kyseessä olisi käräjäoikeudessa sovellettava uusi oikeudenkäyntimenettely, joka koskisi aluksi vain vuokrasuhteeseen liittyviä oikeudenkäyntejä.
Vuokranantaja: varmista, että ehdit hyödyntää verovähennykset - tänä vuonna aikaa aiempaa vähemmän13.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Esitäytetyt veroilmoitukset toimitetaan palkansaajille OmaVeroon maalis-huhtikuun aikana. Tänä vuonna aikaa ilmoituksen tarkistamiseen ja täyttämiseen on aiempaa vähemmän, sillä kaikkien tulee palauttaa veroilmoitus jo huhtikuun aikana. Vuokranantajien kannattaakin kerätä hyvissä ajoin kaikki tarvittava materiaali talteen. Asuntosijoittajan yleisimmät vähennykset aiheutuvat taloyhtiölle maksettavista vastikkeista, kaluste- ja kodinkonehankinnoista, huoneistossa suoritetuista remonteista sekä matkakuluista, Suomen Vuokranantajat kertoo.
Muun maan vuokrakehitys päihitti viime vuonna selvästi pääkaupunkiseudun – asetelma kääntynyt 2020-luvulla päälaelleen5.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Suomen Vuokranantajat on yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa analysoinut vuokra-asuntomarkkinoiden kehitystä. Vuosi 2024 oli vuokramarkkinoilla jatkumo vuodesta 2023 – vuokra-asuntojen kysyntä oli edelleen lähes ennätystasolla ja tarjonta pysyi runsaana. Vuokra-asuntojen markkinointiajat pysyivät koko maan osalta lähes samalla tasolla, mutta ilmoitusmäärät eivät enää kasvaneet. Vuosi 2025 tulee olemaan ensimmäinen, kun vähäisen asuntorakentamisen vaikutukset alkavat todellisuudessa näkyä vuokramarkkinoilla.
Lyhytvuokrauslaki tuo kaivattua selkeyttä nykytilaan, vuorokausirajat liian tiukat28.2.2025 16:01:33 EET | Tiedote
Ympäristöministeriö on julkaissut uuden ehdotuksensa lyhytaikaista vuokrausta koskevaksi lainsäädännöksi. Suomen Vuokranantajien mukaan myönteistä ehdotuksessa on erityisesti lainsäädännön selkiytyminen sekä vähintään neljän viikon pituisen vuokrauksen rinnastaminen normaaliin asumiseen. Ehdotukseen kirjattu 90 vuorokauden raja muun kuin oman vakituisen asunnon lyhytaikaiselle vuokraukselle on kuitenkin liian lyhyt. Kunnille olisi myös tullut antaa laajempi harkintavalta sallia lyhytvuokraus omalla alueellaan.
Häiriövuokralainen voidaan jatkossa häätää nopeammin – myös vakava väkivaltarikos voisi päättää vuokrasopimuksen10.2.2025 07:50:00 EET | Tiedote
Oikeusministeriön työryhmän ehdotus vuokralainsäädännön päivittämiseksi sisältää monia välttämättömiä uudistuksia vuokra-asumiseen. Ilmoitusten toimittamisen salliminen vuokralaiselle sähköisesti voi nopeuttaa häätöjä ja jatkossa myös vakava väkivaltarikos voisi johtaa vuokrasopimuksen päättymiseen. Yksi keskeinen puute ehdotukseen jäi edelleen – poliisiraportit erittäin vakavista häiriöistä eivät jatkossakaan olisi vuokranantajien hyödynnettävissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme