Perheenyhdistämisessä ei saa viivytellä – erossaolo heikentää lasten hyvinvointia
Pakolaistaustaiset perheet joutuvat olemaan erossa toisistaan jopa kymmenen vuotta. Pitkä erossaolo vaikuttaa perheenjäsenten hyvinvointiin. Pelastakaa Lapset vastustaa ulkomaalaislakiin kaavailtua muutosta, joka pidentäisi entisestään perheenjäsenten erossaoloaikaa.

Perheenyhdistämisen kokeneet perheet ovat joutuneet olemaan erossa toisistaan kahdesta kymmeneen vuotta. Pitkä erossaoloaika vaikuttaa perhedynamiikkaan, vanhemmuuteen, lasten ja vanhempien suhteeseen sekä perheen kotoutumiseen.
Tämä selviää Pelastakaa Lasten tänään julkaisemasta selvityksestä ”Kuinka kauan pitää jatkaa näin?” – Pakolaistaustaisten perheiden kokemuksia perheenyhdistämisestä.Järjestö haastatteli selvitystä varten pakolaistaustaisia perheitä heidän kokemuksistaan perheenyhdistämisestä, sen vaikutuksista perheeseen ja perhe-elämään sekä heidän tuen tarpeestaan.
Lapsilla ristiriitaisia tunteita perheenyhdistymisestä
Perheenyhdistämisprosessin pitkä kesto heijastuu lasten kokemuksiin ja tunteisiin perheen yhdistyessä. Vaikka perheen yhdistyminen koettiin lähtökohtaisesti hyvänä asiana, se herätti myös ristiriitaisia tunteita lapsissa. Osa Suomeen muuttaneista lapsista ikävöi lähtömaahan jääneitä isovanhempiaan, jotka olivat olleet osa tiivistä tukiverkkoa pitkän odotuksen ajan. Suhde perheenkokoajana toimineeseen vanhempaan oli ehtinyt etääntyä erossa olon aikana.
"Tyttärelläni oli vaikeuksia, koska hänen näkökulmastaan tämä mies [isä] oli tuntematon. Hänelle, hänen isoisänsä oli isä ja kaikki kaikessa --. Kesti noin kuusi kuukautta [tottua isään] --.", selvitykseen osallistunut vanhempi kertoo.
Tuen tarpeesta kysyttäessä perheet nostivat esille, ettei kotoutumiseen ollut riittävästi tukea tarjolla. Niin perheenkokoajat kuin myöhemmin Suomeen saapuneet perheenjäsenet kokivat kotoutumisen alkuvaiheen yksinäisenä.
"Perheet kaipaavat kotoutumiseen lisää tukea sekä selvyyttä siihen, mitä kaikkia palveluita perheille on saatavilla niin viranomaisilta kuin järjestöiltäkin", Pelastakaa Lasten hankepäällikkö Venla Ryymin sanoo.
Erossaoloaikaa on lyhennettävä
Pelastakaa Lapset on huolissaan hallituksen muutosesityksestä ulkomaalaislakiin, jonka mukaan jatkossa perheenkokoajan pitäisi asua Suomessa kaksi vuotta ennen kuin hänen perheenjäsenensä voivat hakea perheenyhdistämistä. Muutosten myötä perheiden erossaolo pidentyisi entisestään.
"Lapsen etu on aina asetettava ensisijaiseksi, kun tehdään päätöksiä perheenyhdistämisestä, ja perheenjäsenten erossa olemisen tulee olla mahdollisimman lyhytkestoista. Kaksi vuotta on pitkä aika lapsen elämässä", Ryymin sanoo.
Toimituksille tiedoksi:
- Aineistona selvityksessä on käytetty kymmentä arabiankielistä yksilöhaastattelua, jotka toteutettiin syksyllä 2024.
- Selvityksessä viitataan erossaololla ajanjaksoon, joka alkaa perheenkokoajan lähtemisestä lähtömaastaan ja päättyy yhteiseen arkeen ja kotoutumiseen Suomessa.
- Selvitys on osa Euroopan unionin osarahoittamaa Kanava-hanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa pakolaistaustaisten perheiden myönteistä vanhemmuutta sekä vanhempien ja lasten hyvinvointia vertaistuen ja ryhmätoiminnan avulla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Kaisa CronstedtViestinnän asiantuntijaPelastakaa Lapset ry
Kotimaan teemat: perheiden varhainen tuki ja vapaaehtoistyö, pakolais- ja valmiustyö sekä lasten osallisuus
Linkit
Pelastakaa Lapset ry
Pelastakaa Lapset on maailman johtava sitoutumaton lapsijärjestö ja lastensuojelun ammattilainen. Turvaamme jokaisen lapsen oikeuden elämään, suojeluun, oppimiseen ja osallisuuteen Suomessa ja maailmalla. Meillä on yli sadan vuoden kokemus lapsen oikeuksien edistämisestä. Tuomme lapset ja aikuiset yhteen rakentamaan pysyvästi parempaa tulevaisuutta. Koska lasten tulevaisuus alkaa nyt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pelastakaa Lapset ry
Gazan saarto ajaa vastasyntyneet ja äidit hengenvaaraan2.4.2025 21:01:41 EEST | Tiedote
Israelin toimeenpanema Gazan saarto on jatkunut toista kuukautta. Äidit ja vastasyntyneet ovat vakavassa vaarassa lääke- ja ruokatarvikkeiden loppuessa ja leipomoiden sulkeutuessa jauhopulan vuoksi, raportoi Pelastakaa Lapset. Gazassa syntyy päivittäin noin 130 lasta.
Toimeentulotuen kokonaisuudistuksella ei saa lisätä lapsiperheiden köyhyyttä25.3.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Suomen köyhyydenvastainen verkosto EAPN-Fin ja verkoston lapsiperheköyhyystyöryhmä pitävät Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman toimeentulotuen kokonaisuudistusta valmistelevan työryhmän loppumuistiota erittäin huolestuttavana. Lapsiperheiden ja lasten näkökulmasta muistio sisältää useita kohtia, jotka uhkaavat perheiden hyvinvointia ja toimeentuloa sekä lapsen oikeuksien toteutumista.
Yhä useampi lapsi Ukrainassa tarvitsee sijaisperheen sodan seurauksena17.3.2025 02:01:00 EET | Tiedote
Ukrainassa tarvitaan lähes 5 000 koulutettua sijaisperhettä, jotta laitoksissa asuvat lapset saadaan siirrettyä perhehoidon piiriin. Kolme vuotta kestäneen sodan vuoksi yhä useampi lapsi elää ilman vanhempiaan, ja on siksi riskissä joutua lastensuojelun laitoksiin, varoittaa Pelastakaa Lapset.
Kansainvälisen avun leikkaukset sulkevat terveysklinikoita: Lapset hengenvaarassa12.3.2025 11:48:53 EET | Tiedote
Viimeaikaiset leikkaukset eri avunantajamaiden ulkomaanavussa ovat pakottaneet Pelastakaa Lapset -liikkeen keskeyttämään aliravittujen lasten elämää pelastavia toimintoja eri puolilla maailmaa.
Pelastakaa Lapset varoittaa: Kansainvälisen avun leikkauksilla tuhoisia vaikutuksia lapsille3.3.2025 13:30:44 EET | Tiedote
Pelastakaa Lapset on erittäin huolissaan kaikkein haavoittavimmassa asemassa olevista lapsista, kun kansainvälisen avun leikkaukset uhkaavat elintärkeää työtä kymmenissä maissa. Leikkaukset tapahtuvat aikana, jolloin lasten tarpeet ovat suuremmat kuin koskaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme