Tampereen ammattikorkeakoulu

Työntekijän merkityksellisyyden tunne lisää vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan houkuttelevuutta

Jaa

Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa (MERIT) luodaan ratkaisuja alan ammattilaisten veto- ja pitovoiman haasteisiin. Työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja oikeiden johtamistapojen löytäminen ovat avain parempaan työelämään.

Merkityksellisyyden kokemus ja yksilöllinen huomiointi parantavat vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan osaajien sitoutumista ja työhyvinvointia. MERIT-hankkeessa toimivat lehtorit Kirsi Tanner ja Mika Kylänen asioivat restonomiopiskelijoiden pop up -kahvilassa TAMKin Resto Labissa.
Merkityksellisyyden kokemus ja yksilöllinen huomiointi parantavat vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan osaajien sitoutumista ja työhyvinvointia. MERIT-hankkeessa toimivat lehtorit Kirsi Tanner ja Mika Kylänen asioivat restonomiopiskelijoiden pop up -kahvilassa TAMKin Resto Labissa. Emmi Suominen

Vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla (ravintola-, majoitus- ja matkailupalvelut sekä tapahtuma- ja elämystuotanto) on haasteita työvoiman veto- ja pitovoiman kanssa. Taustalla on koronapandemia, mutta myös eri sukupolvien erilaiset työtavat ja arvot. MERIT-hankkeen päätavoite on parantaa tilannetta kehittämällä työntekijöiden merkityksellisyyden kokemusta sekä esihenkilöiden johtamisosaamista. Hankkeessa ovat mukana Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK), LAB-ammattikorkeakoulu sekä Lapin ammattikorkeakoulu. 

Merkityksellisyyden tunne lisää työntekijöiden sitoutumista, kohentaa työhyvinvointia ja heijastuu myös asiakastyytyväisyyteen sekä liiketoiminnan tulokseen. 

– TAMKissa on vahva palvelumuotoilun ja asiakaskokemuksen kehittämisen osaaminen - haluamme että asiakas saa haluamansa ja enemmänkin. Nyt sovellamme tätä ajattelua työntekijän kokemukseen ja huomioimme hänet yhtä yksilöllisesti ja vuorovaikutteisesti kuin asiakkaan, kertoo lehtori Mika Kylänen TAMKista. 

Työntekijän oma arvomaailma, identiteetti ja tulevaisuuden näkymät ovat arvokkaita tietoja. Niiden avulla on mahdollista löytää yhteensopiva johtamistapa ja tehdä esihenkilötyötä entistä paremmin. 

Hankkeen kohderyhmiä ovat Pirkanmaalla, Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Lapissa toimivat alan mikro- ja pk-yritykset ja yrittäjät, esihenkilöt, työntekijät sekä työnhakijat. Erityishuomion kohteena ovat Y- ja Z-sukupolvien osaajat. Heille halutaan taata kokemus sosiaalisesti kestävästä alasta, jonka parissa kannattaa pysyä. 

Hankkeen toimenpiteet sisältävät kohderyhmille suunnattuja kehittämiskyselyitä, haastatteluja, työpajoja, verkkovalmennuksia sekä webinaareja. Toimenpiteiden myötä karttuu tietoa, jonka pohjalta kehitetään työkaluja ja toimintamalleja alan käyttöön. 

– Saimme hiljattain päätökseen valtakunnallisen kyselyn, jossa selvitettiin, miten merkityksellinen työntekijäkokemus näkyy työpaikoilla. Saimme noin 100 vastausta ja analysoimme tuloksia parhaillaan. Seuraavaksi alamme tehdä työntekijöiden ja esihenkilöiden verkkohaastatteluja. Kyselyissä ja haastatteluissa saatuja tietoja yhdistetään olennaisiin tilastoihin, jolloin saadaan muodostettua alan tilannekuva. Pian käynnistyvät myös työntekijöille suunnatut verkkotyöpajat eli “TyöntekijäTiistait”, Kylänen kertoo tämän hetken toimista.  

Hankkeen konkreettisena lopputuotoksena syntyy alan yrityksille ja esihenkilöille suunnattu toimintamalli sähköisen opaskirjan muodossa.

Tutustu MERIT-hankkeen verkkosivuihin. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Tampereen ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikatsaus valmistui31.3.2025 13:07:22 EEST | Tiedote

Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) vuosi 2024 oli menestyksellinen niin koulutuksen, TKI-toiminnan kuin kansainvälisen yhteistyön osalta. Opiskelijamäärät jatkoivat kasvuaan, ja opintojen läpäisyaste parani merkittävästi. Samalla TAMKin taloudellinen tulos vahvistui, mikä pienentää kestävän kehityksen mukaisen kampuskehityksen aiheuttamia vuosikuluja ja mahdollistaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistamisen.

Pirkanmaan yritykset avaavat ovensa tulevaisuuden osaajille TAMKin maakuntaroadshow'ssa4.3.2025 08:20:31 EET | Tiedote

Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) neljättä kertaa järjestetty Maakuntaroadshow kokosi jälleen yhteen opiskelijat ja yritykset eri puolilla Pirkanmaata. Tänä vuonna tapahtuma kasvoi aiempaa suuremmaksi, ja viisi bussillista opiskelijoita suuntasi 19.2.2025 maakuntiin tutustumaan alueen yrityksiin ja työmahdollisuuksiin. Mukana oli lähes 100 opiskelijaa, jotka pääsivät paikan päällä tapaamaan tulevaisuuden työnantajia ja keskustelemaan alan kehityksestä, teknologiasta sekä yhteistyömahdollisuuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye