Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Perusturvan riittävyys on heikentynyt etenkin työttömillä lapsiperheillä - toimeentulotuki paikkaa ensisijaisten etuuksien leikkauksia

Jaa

Lähes kaikissa tarkastelluissa perusturvaetuuksia saavissa kotitalouksissa tulojen riittävyys on heikentynyt vuosina 2024–2025, selviää THL:n julkaisemasta perusturvan riittävyyden väliarvioinnista. Taustalla ovat hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset.

Raportissa tulojen kehitystä on tarkasteltu suhteessa yleiseen hintatasoon sekä keskipalkkoihin. Lisäksi tulojen riittävyyttä arvioitiin suhteessa viitebudjetteihin, jotka kertovat, kuinka paljon rahaa tarvitaan yhteiskuntaan osallistumiseen.

Perusturvan taso on heikentynyt useimmissa tarkastelluissa elämäntilanteissa, mutta erityisesti lapsiperheissä, joissa huoltajat saavat työmarkkinatukea tai työttömän peruspäivärahaa.

”Tähän on vaikuttanut indeksijäädytysten ja asumistuen leikkausten lisäksi se, että työttömyysturvasta on poistettu lapsikorotukset. Käytännössä perheen ostovoima on heikentynyt niin, että tulot riittävät entistä huonommin kattamaan jokapäiväisen elämän välttämättömiä menoja”, sanoo THL:n asiantuntija Susanna Mukkila.

Leikkausten vuoksi viimesijaisen turvan eli toimeentulotuen merkitys on korostunut. Perusturvaetuuksia saavien kotitalouksien tulot riippuvat hyvin paljon siitä, saako kotitalous toimeentulotukea vai ei.

Raportin esimerkkilaskelmissa työttömän kotitalouden käytettävissä olevat tulot ovat ilman toimeentulotukea laskeneet reaalisesti noin 20 prosenttia verrattuna viisi vuotta aiempaan.

”Jos ei syystä tai toisesta saa toimeentulotukea, sosiaaliturvan leikkaukset vähentävät tuloja merkittävästi. Jos toimeentulotukea saa, se voi puolestaan korvata menetykset jopa kokonaan”, toteaa THL:n erikoistutkija Joonas Ollonqvist.

Perusturvan varassa yli 200 000 ihmistä

Raportti tarkastelee perusturvan eli vähimmäismääräisten työttömyys-, sairaus-, perhe- ja eläke-etuuksien kehitystä vuosina 2024–2025 erilaisissa esimerkkikotitalouksissa ja eri elämäntilanteissa. 

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen keskeisenä tavoitteena on julkisen talouden tasapainottaminen ja työnteon kannustimien vahvistaminen. Näistä syistä hallitus on tehnyt mittavia leikkauksia sosiaaliturvaan.

Leikkaukset ovat kohdistuneet etenkin työttömyysturvaan ja asumistukiin. Lisäksi etuuksiin on tehty indeksijäädytykset poikkeuksellisen pitkäksi ajaksi eli vuosiksi 2024–2027. Indeksijäädytys tarkoittaa sitä, että etuuksia ei koroteta hintojen noustessa, eli niiden ostovoima laskee.

Tilastokeskuksen mukaan kokonaan perusturvan varassa oli vuonna 2023 noin 230 000 ihmistä.

Hyväksyttäviin asumismenoihin tiukennuksia

Toimeentulotuki on jätetty indeksijäädytysten ulkopuolelle, mutta tuessa hyväksyttävien asumismenojen eli niin sanottujen asumisnormien soveltamista kiristettiin vuonna 2024.

Jos normia sovelletaan tiukasti, toimeentulotukea voi saada asumismenojen kattamiseen aiempaa vähemmän. Esimerkkilaskelmissa etenkin lapsiperheillä asunnon vuokra on suurempi kuin mikä sallittu raja on.  

”Jos normeja sovelletaan tiukasti vuodesta 2024 alkaen, erityisesti yksinhuoltajat saavat esimerkkilaskelmissa toimeentulotukea aiempaa vähemmän asumismenojen kattamiseen. Lapsiperheiden osalta normien soveltamiseen liittyy kuitenkin harkintaa”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Jussi Tervola.

Kaiken kaikkiaan raportin tuloksissa korostuu se, että toimeentulotuen rooli perusturvan paikkaajana on kasvanut merkittävästi.

”Vastedes olisi tärkeää seurata, miten paikalliset vuokratasot suhteutuvat asumisnormeihin ja onko normit alittavia vuokra-asuntoja tarjolla”, Tervola jatkaa.

Lain mukaan perusturvan riittävyyttä tulee arvioida joka neljäs vuosi aina hallituskauden lopussa. THL katsoo, että sosiaaliturvassa tapahtuneiden lukuisten muutosten takia väliarvioinnille oli kuitenkin selkeä tarve jo hallituskauden kahden ensimmäisen vuoden jälkeen.

Lisätietoja:

Työpaperi: Perusturvan riittävyys 2023–2025, hallituskauden väliarviointi 

THL:n raportti: Toimeentulotuki 2020-luvulla: Tavoitteena parempi viimesijainen turva (4.2.2025) 

Tiedote: Toimeentulotuen saajien joukko on kirjava - tuen uudistaminen ja kulujen leikkaaminen vaativat aikaa ja useita erilaisia toimia (4.2.2025)

Susanna Mukkila
asiantuntija
THL
p. 029 524 7326
etunimi.sukunimi@thl.fi

Jussi Tervola
tutkimuspäällikkö
THL
p. 029 524 6134
etunimi.sukunimi@thl.fi

Joonas Ollonqvist
erikoistutkija
THL
p. 029 524 7953
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki
029 524 6000
https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 15/20253.4.2025 14:53:06 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 3.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ke 9.4. Perhekeskusten tilannekuva Suomessa, 3 Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisua. Lisätiedot: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Blogit ti 8.4. Kirjoittaja: Nadja Lindgren-Blomerus, suunnittelija, THL. Romanien lyhyt mutta sitäkin vaikuttavampi koulutuspolku vahvistaa koko yhteisön osallisuutta ke 9.4. Kirjoittajat: Tanja Tasala, Tuija Yli-Törmänen, Tapani Kauppinen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa on poliittinen valinta to 10.4.

THL viikolla 14/202527.3.2025 15:04:36 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 27.3. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet to 3.4. Petteri Orpon hallitus on tehnyt laajoja muutoksia ja leikkauksia sosiaaliturvaan vuosina 2024-2025. Miten muutokset näkyvät perusturvaetuuksia eli vähimmäismääräisiä työttömyys-, sairaus-, perhe- ja eläke-etuuksia saavien kotitalouksien tuloissa? Julkaisemme perusturvan riittävyydestä väliarvioinnin. Materiaali on saatavissa ennakkoon embargolla ensi viikolla. Lisätiedot: piritta.rautavuori(at)thl.fi, puh. 029 524 7120 Verkkouutiset ke 2.4. Uutta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye