MLL:n raportti: Yhä nuoremmat lapset puhuvat psyykkisestä pahoinvoinnista
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) lasten ja nuorten auttavissa palveluissa on havaittu vakava suunta: pienten alakouluikäisten omaa mielenterveyttä koskevat yhteydenotot ovat yli kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa. Samoin väkivallan uhkaa koskevat yhteydenotot ovat lisääntyneet merkittävästi.

Vuonna 2024 MLL:n Lasten ja nuorten puhelin 116 111, chat ja kirjepalvelu vastasivat lähes 20 000 yhteydenottoon. Psyykkiseen terveyteen liittyvät huolet olivat palvelun toiseksi yleisin keskusteluaihe. Yleisimmin puheissa olivat masentuneisuuden ja ahdistuksen kokemukset, itsetuhoiset ajatukset sekä mm. syömisen ongelmat.
-Yhä nuoremmat ovat huolissaan tai haluavat keskustella päivystäjän kanssa psyykkiseen terveyteen liittyvistä asioista. Näiden ohella osalla lapsista oli huolta omasta fyysisestä terveydestä ja erilaiset diagnoosit, esimerkiksi neurokirjon häiriöt, puhuttavat monia. Vakavimmissa yhteydenotoissa myös pienemmillä yhteydenottajilla on ollut itsetuhoisia ajatuksia ja toivottomuutta, kertoo MLL:n Auttavien palvelujen vastaava asiantuntija Anna Weckström.
Väkivaltaan liittyvät yhteydenotot kasvaneet
Toinen merkittävä kasvu on tapahtunut väkivaltaan liittyvissä yhteydenotoissa, jotka ovat kasvaneet 50 %:lla vuodesta 2019. Vuonna 2024 niistä raportoitiin 500 yhteydenotossa. Lapset kertovat kokeneensa epäasiallista käytöstä tai seksuaalista häirintää mm. lääkärin odotushuoneessa, harrastuksissa, kauppakeskuksissa sekä koulussa ikätovereidensa taholta.
- Kaikille lapsille lähiyhteisöt eivät yhteydenottojen perusteella ole turvallisia. Häirintää tapahtuu digimaailmassa, mutta lasten kertomana paljon myös reaalimaailmassa, lasten ja nuorten lähiyhteisöissä, kiteyttää Weckström.
Lapset joutuvat olemaan liian varhain ja pitkään yksin
Yhteydenottojen perusteella moni lapsi joutuu viettämään koulupäivien jälkeen pitkiä aikoja yksin. Alakouluikäisten koulupäivät ovat keskimäärin lyhyitä ja yksinoloaikaa kertyy iltapäivätoiminta-iän ohittaneiden lasten elämään paljon.
-Osa lapsista ei ole vielä valmis pitkiin yksinoloaikoihin, eikä kehitystä voi kiirehtiä. Tässä tilanteessa yksinolo voi lisätä ulkopuolisuuden ja tyhjyyden tunnetta sekä heikentää luottamusta aikuisiin ja heidän huolenpitoonsa, sanoo Auttavien palvelujen päällikkö, psykoterapeutti Tatjana Pajamäki.
MLL:n Auttaviin palveluihin tulleiden yhteydenottojen perusteella yhä nuorempien lasten elämään kuuluu isoja, ikään kuulumattomia huolenaiheita, joiden käsittelemiseen heillä ei ole keinoja.
- Kuormaa aiheuttavat muun muassa lähiaikuisen alkoholinkäyttö, mielenterveysongelmat, väkivalta tai perheen vaikea taloustilanne. Osa piilottaa kokemuksensa muilta eikä lapsen tilanteesta tiedä kukaan, toteaa Pajamäki.
MLL:n suositukset toimenpiteiksi:
-
Harraste- ja kerhotoiminta. Perusopetuslain mukaisen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan saatavuus ja kohtuuhintaisuus on turvattava kaikille 1. ja 2. vuosiluokan oppilaille. Myös 3.–6. luokkalaisten lasten tarve turvalliseen iltapäivään on tärkeä nostaa keskusteluun. Esimerkiksi harraste- ja kerhotoiminta voi ehkäistä vakavampia ongelmia tulevaisuudessa.
-
Koko perheen huomioivat palvelut. Monet etenkin nuorille suunnatut tuki- ja hoitokontaktit painottuvat yksilölliseen tukeen ja oireiden hoitamiseen. Pelkkä lapsen tai nuoren oireiluun keskittyvä tuki ei ole toimivaa, jos oireilun syitä ei tunnisteta, oireet liittyvät perheiden kokemaan kuormitukseen kuten akuutteihin kriiseihin, väkivaltaan aikuisten välillä, tai esimerkiksi perheen haitallisiin käyttäytymis- ja kasvatusmalleihin. Perheet tarvitsevat kokonaisvaltaista ja oikea-aikaista tukea, joka on integroitavissa omaan arkeen.
-
Turvalliset palvelut ja lapsiystävällinen kohtaaminen. Lapset käyttävät yhteiskunnan palveluja myös yksin. Yhteydenottojen perusteella he joutuvat toisinaan palveluja käyttäessään turvattomuutta tuottaviin tilanteisiin. Lasten turvallisuus on tärkeä taata kaikissa palveluissa ja lapsen ikä- ja kehitystaso tulee huomioida myös muissa kuin psykososiaalisissa tukipalveluissa. Lapsia ja nuoria kohtaavat ammattilaiset tarvitsevat työhönsä opastusta ja koulutusta ikä- ja kehitystasoiseen kohtaamiseen.
-
Matalan kynnyksen palvelut. Moni yhteydenottaja ei ole kokenut saaneensa apua. Avun hakemista vaikeuttavat tietämättömyys palveluista sekä osaamattomuus käyttää niitä, mutta myös pelko seurauksista sekä leimautumisesta. Anonyymit puhelin- ja verkkopalvelut mahdollistavat lapsille ja nuorille väylän puheeksi ottamiseen. Matalan kynnyksen palvelut sekä ennaltaehkäisevät että auttavat akuuteissa tilanteissa ja ohjaavat asianmukaisiin palveluihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna WeckströmVastaava asiantuntija, MLL:n Auttavat palvelut
Puh:050 4646 452anna.weckstrom@mll.fiMinna Närhiläviestinnän asiantuntijaViestintä
Puh:050 472 8585minna.narhila@mll.fiTatjana PajamäkiPäällikkö, psykoterapeuttiAuttavat palvelut
Puh:050 562 4299tatjana.pajamaki@mll.fiLinkit
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 71 000 jäsentä, 532 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. /www.mll.fi - http://www.mll.fi/
Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) är en medborgarorganisation öppen för envar. Vårt mål är att främja barnets och familjens välbefinnande. MLL erbjuder familjer ett tillfälle att bekanta sig med varandra och delta i frivilligarbete, medborgaraktivitet och fritidssysselsättning. MLL är Finlands största barnskyddsorganisation och har 71 000 medlemmar i 532 lokalföreningar runt om i Finland. Lokalföreningarnas verksamhet stöds av 10 distriktsorganisationer. www.mll.fi/sv/ - http://www.mll.fi/sv/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Vanhempainpuhelimen vuosiraportti 2024: Ydinperhe ei suojaa ristiriidoilta tai yksinäisyydeltä20.2.2025 09:34:13 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Vanhempainpuhelimessa ja digipalveluissa vastattiin palvelun historian suurimpaan määrään, 2606 yhteydenottoon. Eniten yhteydenottoja tuli ydinperheistä. Kolmasosa aikuisia koskevista aiheista koski ihmissuhteita ja niistä lähes 70 % aikuisten välisiä ristiriitoja.
MLL:n Perhepulssi-kysely: 87 % vanhemmista kokee, että yhteiskunta on menossa huonompaan suuntaan30.1.2025 07:10:00 EET | Tiedote
MLL:n vuoden 2024 Perhepulssi-kyselyn tulokset paljastavat huolestuttavia havaintoja suomalaisten lapsiperheiden keskuudessa. Kyselyyn vastanneista vanhemmista peräti 87 % kokee, että suomalaisessa yhteiskunnassa asiat ovat menossa huonompaan suuntaan. Oman perheen lähitulevaisuus huolestuttaa 54 % vastaajista.
Jul i Sinnet -insamlingen delade ut 18 000 matpresentkort till mindre bemedlade barnfamiljer23.12.2024 18:00:00 EET | Pressmeddelande
Medel som samlades in genom Jul i Sinnet -insamlingen har använts för att köpa matpresentkort som har levererats till mindre bemedlade barnfamiljer över hela Finland. Allt fler familjer kämpar med ekonomiska utmaningar denna jul och det finns ett stort behov av hjälp.
Hyvä Joulumieli -keräyksellä jaettiin 18 000 ruokalahjakorttia vähävaraisille lapsiperheille23.12.2024 18:00:00 EET | Tiedote
Hyvä Joulumieli -keräyksen varoin hankitut ruokalahjakortit on toimitettu perille vähävaraisille lapsiperheille ympäri Suomen. Taloudellisten haasteiden kanssa painivia perheitä on tänä jouluna yhä enemmän ja avulle on suuri tarve.
Lasten ja nuorten murheet eivät jää joulutauolle – 116 111, chat ja Nuorten tukilinja päivystävät jouluna16.12.2024 07:45:00 EET | Tiedote
Lasten ja nuorten murheet eivät katso kalenteria. MLL:n Lasten ja nuorten puhelin 116 111 ja chat ovat avoinna vuoden jokaisena päivänä – myös jouluna. Puhelimessa ja chatissa päivystetään joulun aikaan päivittäin kello 17-20. Nuorten tukilinja päivystää läpi arkipyhien ma-pe klo 20-00.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme