Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Töölönlahdenpuistoon suunnitellaan lisää tilaa luonnolle, leikille ja elämyksille

Jaa

Töölönlahdenpuiston puistosuunnitelman laatiminen on alkanut. Samalla suunnitellaan puiston ja Finlandia-talon välissä kulkevasta Karamzininrannan katualueesta puistomaista aukiota ja parannetaan Makasiinipuiston toimivuutta. Kaupunkilaiset voivat tulla keskustelemaan alueen suunnitelmista Pikku-Finlandiaan torstaina 10. huhtikuuta.

Havainnekuva puistosta, jossa lapsia leikkimässä vedessä ja ihmisiä kävelee ja oleskelee.
Näkymäkuva Töölönlahdenpuistosta uudistuksen jälkeen. MASU Planning

Töölönlahdenpuisto on osa laajempaa Töölönlahden viheraluetta, yhtä Helsingin tunnetuimista virkistysalueista. Puistoa reunustavat lukuisat kulttuurirakennukset kuten Finlandia-talo ja Hakasalmen huvila, ja se on osa ulkoilijoiden suosimaa Töölönlahden ympäri kulkevaa reitistöä.

Vuonna 2024 kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Töölönlahdenpuiston yleispiirteisen idea- ja konseptisuunnitelman, jonka mukaiset lähtökohdat ja tavoitteet toimivat pohjana nyt laadittavalle puistosuunnitelmalle. Puiston viihtyisyyttä parannettiin jo viime vuonna nopeilla, kokeiluluontoisilla toimenpiteillä, ja Töölönlahden kesäpuisto ihastuttikin kaupunkilaisia istutuksillaan ja vesileikkipaikallaan. Kesäpuisto on käytössä myös kahtena tulevana kesänä.

Etelän urbaanista kohti pohjoisosan luontoa

Töölönlahdenpuiston ja Makasiinipuiston suunnittelun lähtökohtana on vehreyden, viihtyisyyden ja elämyksellisyyden lisääminen, luontoarvojen säilyttäminen sekä toimintojen ja sujuvien yhteyksien kehittäminen. Puistoalueiden konsepti perustuu sijaintiin hyvin eriluontoisten alueiden keskellä. Puistot muuttuvat vaiheittain pohjoisen rannan luontopainotteisesta alueesta kohti etelän urbaania ja puistomaisempaa ilmettä.

Suunnitelmassa puistojen monimuotoisuutta ja elämyksellisyyttä kasvatetaan lisäämällä puustoa ja erityyppisiä kasvillisuusalueita. Suositusta kesäpuistosta säilytetään hyväksi havaitut elementit ja kehitellään aiheita eteenpäin koko puistoalueen mittakaavassa. Nykyisiä laajoja nurmialueita on tarkoitus jakaa pienemmiksi alueiksi niitty-, pensas- ja perennaistutuksilla. Suunnittelussa on mahdollistettu alueen arvojen suojeleminen. Mahdollisen myöhemmin suojeltavan alueen tarkempi rajaus ja suojelun toteuttamistapa ratkaistaan jatkovalmistelun yhteydessä.

– Kaupunkilaisilta saadut toiveet ja ideat sekä kesäpuistosta saadut kokemukset ja palaute pyritään yhdistämään Töölönlahdenpuiston näköiseksi kokonaisuudeksi. Suunnittelemme puistoon lisää tilaa luonnolle ja sen kokemiselle ympäri vuoden, mutta huolehdimme samalla alueen tärkeiden ulkoilu- ja kulkureittien toimivuudesta, kertoo projektinjohtaja Jere Saarikko Helsingin kaupungilta.

Puiston pohjoisosassa oleva rantakasvillisuus säilytetään. Lisäksi alueella torjutaan vieraslajeja. Ranta- ja luonnonniittyalueilla pyritään myös välttämään ihmisten aiheuttamaa kasvillisuusalueiden kulumista siten, että luontevat kulkureitit ohjataan nostetuille kansipoluille tai vastaaville rajatuille polkuyhteyksille kuten pitkospuille.

Ihminen%20keinumassa%20kukkaistutusten%20%E4%E4ress%E4.
Töölönlahden kesäpuistossa pääsee keinumaan. Roni Rekomaa

Luonto ja vesi leikkipaikkojen teemoina

Eri toiminnallisia alueita on tulossa sekä lapsille että aikuisille. Nykyinen puiston pohjoisosassa oleva leikkipaikka korvataan kahdella leikkialueella, jotka on suunniteltu kaikenikäisten lasten käyttöön. Leikkialueilla käytetään puistoalueeseen sopivia puupintaisia ja -rakenteisia, neutraalin sävyisiä leikkivälineitä ja pintamateriaaleja. Eteläisen leikkipaikan teemana on vesileikki, ja pohjoisempaa leikkialuetta kuvaa luontopohjainen oppiminen ja luontoteemat. Ranta-alueelle sijoitettu lintutorni ja puiston vaihtelevilla kasvillisuusalueilla kiertelevä ”luontoseikkailupolku” tukevat leikkialueen teemaa. Eteläinen vesileikkialue perustuu Töölönlahden kesäpuiston leikkialueen kehittämiseen.

Töölönlahdenpuistoon tuodaan myös polveileva, luonnollista puroa ja lampia imitoiva vesielementti, johon ohjataan Töölönlahdesta pumpattavaa vettä. Osa vesiuomasta muotoillaan luonnonkivi- tai hiekkapohjaiseksi, jolloin siinä on parempi leikkiä. Nykyiselle tapahtuma-aukiolle sijoitetaan kivipinnasta hyötyviä toimintoja, kuten esimerkiksi kesäpuiston tanssilava ja skeittipooli.

Karamzininrannasta puistomainen aukio

Karamzininranta on Töölönlahdenpuiston ja Finlandia-talon väliin sijoittuva katu. Tällä hetkellä alueella sijaitsee Pikku-Finlandia, joka siirretään vuoden 2026 alussa Medialukion käyttöön Tapulikaupunkiin.

Karamzininrannasta suunnitellaan suurelta osin puistomainen aukio, joka tukee elävän ydinkeskustan ja Töölönlahdenpuiston kehittämistavoitteita sekä kunnioittaa Finlandia-talon arvoympäristöä. Alueesta muodostetaan viihtyisä ja turvallinen paikka oleskelulle ja kävelylle. Karamzininranta ja Finlandiatalon ympäristö liittyvät jatkossa saumattomammin Töölönlahden puiston alueeseen. Myös Karamzininrantaan suunnitellaan vesiaihetta elävöittämään aluetta.

Suunnitelmista keskustellaan Pikku-Finlandiassa torstaina 10. huhtikuuta

Suunnitelmaluonnoksia esitellään asukkaille torstaina 10.4.2025 klo 16–18 Pikku-Finlandian Honka-salissa osoitteessa Karamzininranta 4. Esittelyn jälkeen asukkaat voivat kierrellä ja tutustua suunnitelmiin eri pisteillä, keskustella asiantuntijoiden kanssa ja jättää mielipiteensä suunnitelmista.

Katu- ja puistosuunnitelmaluonnoksiin voi tutustua 9.–29.4.2025 Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa hel.fi/suunnitelmat kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat. Mielipiteitä voi lähettää sähköpostitse suoraan suunnittelijoille.

Tavoitteena on, että katusuunnitelma hyväksyttäisiin syksyllä 2025 kaupunkiympäristölautakunnassa, jolloin kadun rakentaminen voisi alkaa alkuvuodesta 2026, kun Pikku-Finlandia on siirretty alueelta pois. Puistosuunnitelma on menossa päätöksentekoon arviolta loppuvuodesta 2025. Puiston rakentaminen voisi alkaa loppuvuoden 2026 aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Töölönlahdenpuisto ja Makasiinipuisto:
Jere Saarikko
Projektinjohtaja
Helsingin kaupunki
Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelu
p. 09 310 39857
jere.saarikko@hel.fi

Karamzininranta:
Valtteri Karttunen
Projektipäällikkö
Helsingin kaupunki
Liikenne- ja katusuunnittelu
p. 09 310 52747
valtteri.karttunen@hel.fi

Kuvat

Havainnekuva puistosta, jossa lapsia leikkimässä vedessä ja ihmisiä kävelee ja oleskelee.
Näkymäkuva Töölönlahdenpuistosta uudistuksen jälkeen.
MASU Planning
Lataa
Ihminen keinumassa kukkaistutusten ääressä.
Töölönlahden kesäpuistossa pääsee keinumaan.
Roni Rekomaa
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye