Vastauksia alaikäisten kysymyksiin oikeudenkäynneistä – laaja tietopaketti julkaistu tuomioistuimet.fissä
Mitä tapahtuu, jos joutuu rikoksen uhriksi, on rikoksen silminnäkijä tai jos joutuu syytteeseen rikoksesta? Juuri julkaistulla sivustolla vastataan kysymyksiin, joita alaikäisenä tuomioistuimessa asioiville herää oikeudenkäynteihin ja rangaistuksiin liittyen. Kerromme myös, miten asioita selvitetään tuomioistuimessa sellaisessa tilanteessa, jossa vanhemmat eroavat tai kun käsitellään lastensuojeluun liittyviä asioita.

Sivustolla käsitellään oikeudenkäynteihin liittyviä asioita sekä rikoksen uhrin, todistajan että rikoksesta epäillyn näkökulmista. Lisäksi sivustolla on kerrottu, miten tuomioistuimissa ja oikeudenkäynnissä otetaan huomioon se, että käsiteltävässä asiassa yhtenä osallisena henkilönä on alaikäinen.
Kokonaisuuteen on koottu tietoa myös sellaisissa kysymyksissä, joita herää niille, jotka kohtaavat väkivaltaa, miettivät sen määritelmiä ja kaipaavat tietoa siitä, mitä laki sanoo alaikäisten seksisuhteisiin liittyen.
– Sisällön ja ilmaisun osalta on pakko tehdä kompromisseja, ja on selvää, että seitsemänvuotiaalla on erilaisia kysymyksiä kuin seitsemäntoistavuotiaalla. Pidämme silti tärkeänä, että sivuilta löytyy aivan oikeaa oikeudellista tietoa, vaikka joitakin rajauksia olemme joutuneet tekemään, kertoo tekstien tuottamisessa mukana ollut Tuomioistuinviraston erityisasiantuntija Nina Immonen.
– Vaikka joidenkin viranomaisten sivuilta löytyy tietoa tilanteista, joissa lapsi on joutunut rikoksen uhriksi, juurikaan ei ole olemassa tietoa alaikäiselle syytetylle tai todistajalle. ”Lapsi tai nuori oikeudessa” -sivusto on tästä syystä varsin ainutlaatuinen, Immonen jatkaa.
Toivomme palautetta sisällöstä ja kehitysehdotuksia sivuston käytettävyydestä esimerkiksi tuomarin, edunvalvojan, opettajan, sosiaalityöntekijän ja vanhemman näkökulmista, mutta kaikista mieluiten nuorilta itseltään, joiden kysymyksiin vastauksena sivusto on tehty.
Julkaistujen kokonaisuuksien avulla lasten ja nuorten oikeudellisiin asioihin liittyvät aikuiset voivat pysähtyä miettimään, millä tavalla he selostavat nuorille millaisia oikeudenkäynnit ovat, miten asiat etenevät ja mitä nuorelta itseltään odotetaan. Materiaalista toivotaan olevan hyötyä myös esimerkiksi peruskoulun opetustarkoituksissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nina Immonen, erityisasiantuntija, tuomioistuinten toiminnan kehittäminen, p. 029 565 0558, etunimi.sukunimi@oikeus.fi
Henna Pajulammi, päällikkö, tuomioistuinten tuki ja yhteiskuntasuhteet, p. 029 565 0564, etunimi.sukunimi@oikeus.fi
Linkit
Tuomioistuinvirasto
Tuomioistuinvirasto on itsenäinen keskusvirasto, joka palvelee koko tuomioistuinlaitosta. Tuomioistuinvirasto toimii oikeusministeriön hallinnonalalla. Viraston tehtävänä on huolehtia siitä, että tuomioistuimet kykenevät käyttämään tuomiovaltaa laadukkaasti ja että tuomioistuinten hallinto on tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti järjestetty.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tuomioistuinvirasto
Domstolsväsendets bokslut 2024: Personalresurserna ökade, men samtidigt ökade antalet mål och ärenden5.3.2025 11:47:32 EET | Pressmeddelande
År 2024 fortsatte domstolsväsendet stadigt att utföra sin grundläggande uppgift. Redogörelsen för rättsvården gjorde det möjligt att öka personalresurserna med cirka hundra årsverken 2024. En nästan lika stor ökning kan genomföras 2025.
Tuomioistuinlaitoksen tilinpäätös 2024: Henkilöstöresursseja lisättiin, mutta samaan aikaan asiamäärät kasvoivat5.3.2025 11:47:32 EET | Tiedote
Vuonna 2024 tuomioistuinlaitos jatkoi vakaasti perustehtävänsä toteuttamista. Oikeudenhoidon selonteko mahdollisti henkilöresurssien lisäämisen noin sadalla henkilötyövuodella vuodelle 2024. Lähes yhtä suuri lisäys voidaan toteuttaa vuonna 2025.
Outi Anttila blir arbetsdomstolens president28.2.2025 11:38:43 EET | Pressmeddelande
Republikens president har i dag utnämnt arbetsdomstolsrådet Outi Anttila till president för arbetsdomstolen för en tid av sju år från och med 1.3.2025.
Työtuomioistuimen presidentiksi Outi Anttila28.2.2025 11:38:43 EET | Tiedote
Tasavallan presidentti on tänään nimittänyt työtuomioistuinneuvos Outi Anttilan työtuomioistuimen presidentiksi seitsemän vuoden määräajaksi 1.3.2025 alkaen.
Tjänsten som lagman vid Östra Nylands tingsrätt blir ledig28.1.2025 10:21:34 EET | Pressmeddelande
Vid Östra Nylands tingsrätt blir tjänsten som lagman ledig 1.1.2026. Tjänsten kan nu sökas och ansökningstiden går ut 26.2.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme