Uusi teknologia mullistaa nanokuitujen tuotannon
Helsingin yliopiston spinout-yhtiö Acouspin on kehittänyt sähkökeruuteknologian, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi mikromuovien poistamisessa vedestä, sähköisessä liikkumisessa, terveydenhoidossa ja lääketeollisuudessa.

Acouspin Oy:n patentoitu teknologia mahdollistaa nanokuitujen valmistamisen niin, että niiden kokoa voidaan säätää reaaliaikaisesti tuotantoprosessin aikana. Nämä nanokuidut ovat jopa 100 kertaa ohuempia kuin hius, ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi bakteerien suodattamiseen ilmasta tai mikromuovien poistamiseen vedestä.
Acouspin kehittää teknologiaa, jota kutsutaan ultraäänipohjaiseksi sähkökehruuteknologiaksi (engl. Ultrasound Enhanced Electrospinning, USES). Uusi menetelmä mahdollistaa läpimitaltaan vain nanometrin paksuisten kuitujen tuottamisen useista eri materiaaleista, mikä on merkittävä edistysaskel sähkökehruun alalla. Acouspinin teknologian joustavuus avaa laajan valikoiman sovelluskohteita eri toimialoilla, kuten suodattaminen, sähköinen liikkuminen, terveydenhoito ja lääketeollisuus.
− Teknologiamme on erinomainen esimerkki siitä, mitä voidaan saavuttaa yhdistämällä eri tieteenaloja, kuten tekoälyä, fysiikkaa ja materiaalitiedettä luomaan uusia deeptech-ratkaisuja, sanoo Helsingin yliopiston elektroniikan professori Ari Salmi.
Skaalautuvaa nanokuitutuotantoa teolliseen käyttöön
Acouspin on onnistuneesti osoittanut teknologiansa kaupallisen potentiaalin ja skaalautuvuuden, ja se keskittyy nyt hyödyntämään tätä mahdollisuutta nanokuitujen valmistamiseen useilla eri teollisuuden aloilla. Nanokuitujen kasvavan kysynnän ansiosta Acouspin on hyvissä asemissa siirtymään pienimuotoisesta tuotannosta teollisen mittakaavan tuotantokapasiteettiin. Koska Acouspinin ultraääniteknologia on laajennettavissa useille teollisuuden aloille, sillä on kaikki edellytykset päästä markkinaan, jonka arvo on jopa 20 miljardia.
− Me myymme teknologiaamme niin, että kynnys sen käyttöönotolle on mahdollisimman matala, toisin sanoen alhainen aloitusmaksu ja pay-as-you-go-hinnoittelu. Palvelu sisältää helppokäyttöisen käyttöliittymän ja tekoälyohjatun prosessoinnin, joka kykenee jatkuvasti parantamaan tuotantoa, sanoo toimitusjohtaja Maximilian LeRoux ja jatkaa:
− Viemme nanokuitujen tuotannon asiantuntijuutta vaativista prosesseista tekoälyohjattuihin nanokuitutyökaluihin. Poistamalla esteitä ja optimoimalla tuotantotehokkuutta raivaamme tietä nanokuitujen laajemmalle käytölle jokapäiväisissä sovelluksissa.
Tutkimusyhteistyöllä ja asiantuntemuksella spinout-yhtiöksi
Acouspinin teknologia perustuu yli kymmenen vuoden huippututkimukseen, jota on tehty Helsingin yliopistossa ja yhteistyössä Tarton yliopiston kanssa. Uusi innovatiivinen spinout syntyi lopulta fysiikan osaston elektroniikan tutkimuslaboratorion (ETLA) professori Ari Salmen johtaman tutkimusryhmän työn tuloksena.
− Acouspinin kaupallistamismatka haavanhoidon konseptista edistykselliseen skaalautuvaan nanokuituteknologiaan todistaa yhteistyön voiman ja merkityksen. Tällä teknologialla on suuri kaupallinen ja teollinen potentiaali, joten uskomme Acouspinin menestykseen, sanoo Helsingin Innovaatiopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Marko Hakovirta.
Toimitusjohtaja Maximilian LeRoux’n, teknologiajohtaja Felix Sundbladin ja lead engineer Jere Hyvösen yhdessä perustama Acouspin Oy sai alkupääomaa Helsingin yliopiston rahastoista. Helsingin yliopiston teknologiansiirto ja kaupallistamisyhtiö Helsingin Innovaatiopalvelut Oy tuki kaupallistamisen valmistelua. Acouspin perustettiin vuonna 2024, ja sen toimipiste sijaitsee Espoossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Acouspin Oy, CEO, Maximilian LeRoux, media@acouspin.com
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Asteroidin törmäysuhka-arviot Maahan ja Kuuhun tarkentuneet2.4.2025 12:23:06 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä seuraa parhaillaan tarkasti Maan lähiasteroidia 2024 YR4. Viimeisimpien havaintojen perusteella asteroidin törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 pieneni 3 prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Rahapelilainsäädäntö: asiantuntijoita medialle27.3.2025 13:27:49 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on julkaissut tutkimuksen perustuvan politiikkasuosituksen rahapelilainsäädännöstä. Tutkimustieto osoittaa selvästi, että rahapelien markkinointia on säädeltävä huomattavasti uutta lakiehdotusta tiukemmin haittojen ehkäisemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme