Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Useita biokaasulaitoshankkeita vireillä Pohjois-Suomessa

Jaa

Lähes puolet Pohjois-Suomen vihreän siirtymän hankkeista on koskenut biokaasulaitoksia ja niihin liittyviä polttoaineiden valmistuslaitoksia. Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on parhaillaan vireillä neljä biokaasulaitosta koskevaa ympäristölupahakemusta. Lisäksi muutaman biokaasuhankkeen kanssa on käyty ennakkokeskusteluja. Tietyt vihreää siirtymää edistävät hankkeet voivat saada aluehallintoviraston lupakäsittelyssä etusijan vuoteen 2026 saakka.

Lupakäsittelyn etusija on myönnetty biokaasulaitos-hankkeille Nivalassa, Kalajoella ja Ylivieskassa. Ympäristöneuvos Paula Airaksisen mukaan Nivalaan kaavaillaan laitosta, joka voisi hyödyntää biokaasun tuotantoon alueen maatalouden sivuvirtoja, kuten liete- ja kuivalantaa, olkea ja heinää sekä paikallisten elintarviketehtaiden ja jalostuslaitosten orgaanisia jätteitä. Kalajoella biokaasulaitoksessa on tarkoitus käsitellä mm. lähialueen maatalouden ja turkistarhojen lantaa, keräysolkea ja pilaantuneita rehunurmieriä sekä erilliskerättyä biojätettä elintarviketeollisuudesta ja kotitalouksista. Lisäksi Kalajoella erillisellä lietelinjalla käsitellään kolmelta jätevedenpuhdistamolta peräisin olevaa yhdyskuntalietettä.

Nivalan laitoksella raakabiokaasusta on tarkoitus tuottaa nesteytettyä biometaania (LBG). Kalajoella tuotettava biokaasu jalostetaan biometaaniksi ja paineistetaan (CBG) liikennepolttoaine- ja teollisuuskäyttöön. Lisäksi kummallakin laitoksella muodostuu mädätysjäännöstä, jota on tarkoitus käyttää maanparannusaineena alueen maatiloilla. Nivalan ja Kalajoen biokaasulaitokset ovat kokoluokkansa vuoksi vaatineet ennen lupakäsittelyä ympäristövaikutusten arviointimenettelyn.

Ylivieskaan sijoittuvalle biokaasuhankkeelle Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on jo myöntänyt ympäristöluvan sekä oikeuden aloittaa toiminta muutoksenhausta huolimatta. Päätökseen on haettu muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Ylivieskan biokaasulaitoksessa tuotetaan lannasta, pilaantuneista rehuista ja nurmesta pääasiassa liikennepolttoaineeksi käytettävää biokaasua. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto käsitteli hakemuksen etusijamenettelyssä ripeästi, noin 8 kuukaudessa.

”Biokaasulaitoshankkeet sekä niihin kytkeytyvät erilaiset liikennepolttoaineiden jalostushankkeet ovat selvästi lisääntyneet Pohjois-Suomessa. Nämä ovat myös muodostaneet noin puolet vihreän siirtymän etusijamenettelyyn päässeistä hankkeista”, kertoo ympäristöneuvos Paula Airaksinen. Vihreää siirtymää edistävät hankkeet ovat voineet saada aluehallintoviraston lupakäsittelyssä etusijan vuodesta 2023 alkaen.

Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on parhaillaan vireillä myös kaksi maatilakohtaista biokaasulaitoshanketta, joissa haetaan lupaa tilan omassa toiminnassa muodostuvia lantajakeita ja peltobiomassoja käsittelevälle biokaasulaitokselle. Lisäksi aluehallintovirasto on antanut ennakkoneuvontaa usean tilan yhteisille biokaasulaitoshankkeille, joita kaavaillaan Ranualle, Puolangalle sekä Rantsilaan.

”Ennakollinen neuvonta parantaa hakemusten laatua, mikä lyhentää käsittelyaikoja”, kertoo Airaksinen. 

Jätteistä uusiutuvaa energiaa  

Biokaasulaitoksissa orgaanisista jätteistä ja maatalouden sivuvirroista voidaan tuottaa uusiutuvaa energiaa ja hygienisoitua mädätysjäännöstä lannoitekäyttöön. Tuotettua biokaasua voidaan hyödyntää sähkön- ja lämmöntuotantoon tai jalostaa biometaaniksi, jota voidaan käyttää esimerkiksi liikennepolttoaineena.

”Parhaimmillaan biokaasulaitokset vähentävät lietelannan levityksestä aiheutuvia hajuhaittoja ja parantavat huoltovarmuutta sekä tuovat tiloille lisätuloja ulos myytävästä biometaanista. Lisäksi tilat saavat lämpöenergiaa ja polttoainetta omiin koneisiin sekä mädätysjäännöksen kautta typpirikasta maanparannusainetta levitettäväksi pelloille.” 

Ympäristöluvan myöntäminen biokaasulaitokselle edellyttää, ettei toiminnasta sijoituspaikan olosuhteet ja asetettavat lupamääräykset huomioon ottaen aiheudu merkittävää ympäristön pilaantumista, terveyshaittaa tai naapuruussuhdelain mukaista kohtuutonta rasitusta. Ympäristölupapäätöksessä toiminnasta aiheutuvat päästöt rajoitetaan lupamääräyksillä tasolle, jossa ihmisille ja luonnolle ei aiheudu merkittävää haittaa.

Airaksisen mukaan vihreän siirtymän hankkeiden ensimmäinen aalto koski fossiilivapaan teräksen tuotantoa ja teräksen tuotantoon liittyviä hankkeita ja toinen biokaasulaitoksia. Kolmas aalto näyttäisi liittyvän vedyn valmistamiseen ja jalostamiseen erilaisiksi synteettisiksi e-polttoaineiksi.

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Paula Airaksinen, teollisuus ja jätehuolto -yksikön päällikkö, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 0295 017 690, paula.airaksinen@avi.fi

Avainsanat

Linkit

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohteen sosiaalihuollon päätöksenteossa puutteita3.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) sosiaalihuollon asiakasohjauskäytäntö ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti Pohteen huomiota lainvastaiseen menettelyyn ja kehotti Pohteen sosiaalihuollon johtoa seuraamaan omavalvonnan keinoin asiakasohjauskäytäntöjä sekä varmistamaan, että asiakasohjausryhmien toiminta toteutuu lain ja aluehallintoviraston antaman ohjauksen mukaisesti.

Ändring söks i fiskevårdsskyldigheterna för Tainionkoski och Imatrankoski i Imatra2.4.2025 08:46:21 EEST | Pressmeddelande

Fiskerimyndigheten vid NTM-centralen i Egentliga Finland ansöker om att ersätta de nuvarande skyldigheterna att plantera ut fisk med konstruktioner som möjliggör fiskvandring samt fiskeriekonomisk restaurering och iståndsättning av yngelproduktionsområden. Tillståndshavaren skulle dessutom kontrollera verkningarna och betala fiskerihushållningsavgift. Ansökan har lämnats till regionförvaltningsverket och hörandet pågår.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye