Turun kauppakamari

Kauppakamarit: Hoitoon on päästävä – sotekustannukset läpinäkyviksi

Jaa

Sote-palveluiden uudistamiseen tarvitaan uusi vaihe: hyvinvointialueiden tuottavuutta on parannettava keskittymällä vahvemmin toimintatapojen muuttamiseen. Hoitoon on päästävä ja se onnistuu parhaiten, kun hyvinvointialue toimii yhteistyössä alueen yritysten kanssa sote-palveluiden tuottamisessa. Kustannustehokkuuden perusedellytys on kustannusten läpinäkyvyyden lisääminen.

Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo
Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo Turun kauppakamari

”Hyvinvointialueiden tulee toimia tiiviissä yhteistyössä alueen yritysten ja kolmannen sektorin kanssa sote-palveluiden tuottamisessa. Kaikki resurssit on otettava täysimittaisesti käyttöön, jotta voidaan varmistaa asiakkaille nopea pääsy hoitoon. Hoitoon on päästävä, kun hoitoa tarvitsee”, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Johanna Sipola.

Kauppakamarit vaativat aluevaaliteeseissään, että palvelujen tuottajaksi on valittava kustannustehokkain taho. ”Tämä edellyttää, että esimerkiksi Varsinais-Suomen Hyvinvointialue Varha tuntee alueen toimijoiden palvelutarjooman ja osaa rakentaa kustannustehokkaan palvelukokonaisuuden omista ja muiden tuottamista palveluista. Erityisen tärkeää on, että Varha osaa laskea myös oman palvelutuotantonsa kustannukset ja vaikuttavuuden, jotta palveluja voidaan aidosti vertailla ja valita paras kokonaisuus.” toteaa Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

Kauppakamarit vaativatkin, että hanke sote-palveluiden yksikkökustannusten yhdenmukaisesta laskennasta on vietävä maaliin. Yhdenmukainen laskenta mahdollistaisi sote-kustannusten vertailun.

Lisäksi hyvinvointialueiden pitää hyödyntää sote-palveluissaan teknologiaa, dataa ja tekoälyä.

”Julkisen ja yksityisten toimijoiden yhteistyö on mahdollisuus, ei uhka. Osaamisen jakaminen puolin ja toisin hyödyttää koko terveydenhuollon järjestelmää - yksityisten toimijoiden vahvuuksia ovat kustannustehokkuus, ketteryys, ja innovatiivisuus, joista esimerkkinä digitaalisten palveluiden kehitysvauhti tai tekoälyn hyödyntäminen palvelutuotannossa,” kertoo Terveystalon liiketoimintajohtaja Tomi Gustafsson.

KAUPPAKAMAREIDEN RATKAISUT HYVINVOINTIALUEILLE:

  1. Hoitoon on päästävä! Hyödynnetään kaikkia resursseja ja yhteistyötä sote-palveluiden tuottamisessa.
  2. Tehdään kustannuksista läpinäkyviä ja vertailtavia.
  3. Toteutetaan teknologia- ja digiloikka.
  4. Rakennetaan asiakaslähtöiset palvelupolut.
  5. Varmistetaan ennaltaehkäisevien palveluiden toiminta.

Kauppakamarien aluevaaliteesit voi lukea kokonaisuudessaan oheisesta pdf-tiedostosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo
Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo
Turun kauppakamari
Lataa

Liitteet

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Kansainvälinen kilpailukykyinen väyläverkosto7.3.2025 08:03:00 EET | Tiedote

Turun kauppakamari toivoo jättämässään Liikenne 12 -lausunnossaan vahvempaa elinkeinoelämän ja tavaraliikenteen näkökulmaa sekä painotusta kansainväliseen saavutettavuuteen, erityisesti länsiyhteyksiin. ”Elinkeinoelämän tarpeet liikenneinfralle ja –palveluille tulisi nostaa painokkaammin esiin Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteissa esimerkiksi nostamalla Suomen logistinen kilpailukyky suunnitelman päätavoitteisiin”, arvioi Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen. Liikenne 12-suunnitelma on 12-vuotinen strateginen dokumentti, jossa käsitellään koko Suomen liikennejärjestelmää valtakunnallisella tasolla kaikissa väylämuodoissa.

Tekoälyn hyödyntäminen karkaa yhä useammalla yrityksellä tulevaisuuteen6.3.2025 00:01:00 EET | Tiedote

”Tällä hetkellä varsinaissuomalaisissa yrityksissä hyödynnetään eniten tekoälyn kielimalleja henkilökohtaisissa työtehtävissä, kuten tiedon hakemisessa verkosta tai sähköposteista. Tekoälyllä luodaan ja muokataan tekstisisältöjä tai käännetään tekstiä kieleltä toiselle. Jotkut yritykset luovat markkinointitarpeisiinsa myös grafiikkaa. Yhteistä on se, että valtaosa käytöstä kohdistuu yksilön työtehtäviin”, sanoo Turun kauppakamarin ICT-valiokunnan puheenjohtaja ja Lounea Yritysratkaisut Oy:n toimitusjohtaja Petri Syväjärvi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye