Johtaako tulevaisuudessa algoritmi? – Haaga-Helia tutkii tekoälyn roolia työelämässä
Haaga-Helian kaksi ihmislähtöiseen tekoälyyn keskittyvää hanketta on saanut rahoituksen. Hankkeissa kehitetään asiantuntijoiden tekoälytaitoja sekä tutkitaan tekoälyn roolia johtamisessa. Kyseessä on aihe, joka herättää keskustelua ja muokkaa työelämän tulevaisuutta.

Vastuullinen ja ihmiskeskeinen lähestymistapa tekoälyyn synnyttää uusia avauksia lähitulevaisuudessa. Haaga-Helian Ihmislähtöisen tekoälyn tutkimusryhmän hankkeet osoittavat, että tekoälyn soveltaminen arvo- ja ihmislähtöisesti puhuttelee työelämää – ja luo konkreettisia kehityspolkuja.
Toinen Haaga-Helian uusista hankkeista, Kone johtajana, tarkastelee tekoälyn roolia asiantuntijatyön johtamisessa.
– Tekoälyn rooli johtamisessa herättää paljon keskustelua ja tunteita – kokemukset ja käyttötavat vaihtelevat suuresti eri puolilla maailmaa. Meidän tavoitteemme on tunnistaa ja kehittää sellaisia käyttökohteita, jotka sopivat suomalaiseen ja pohjoismaiseen johtamiskulttuuriin ja joissa korostuu valmentava ja kannustava ote, sanoo Kone johtajana -hankkeen projektipäällikkö, Haaga-Helian vanhempi tutkija Anna Lahtinen.
Lahtinen täsmentää, että on tärkeää, että algoritmista johtamista tutkitaan eurooppalaisista arvoista käsin: avoimesti, eettisesti ja vastuullisesti.
Rahoituksen sai myös FinEstAI-hanke, joka keskittyy tukitoimintojen asiantuntijoiden tekoälytaitojen kehittämiseen Suomessa ja Virossa.
– Tukitoimintojen asiantuntijoiden työnkuva muuttuu digitaalisen murroksen ja tekoälyn käyttöönoton myötä. FinEstAI-hankkeen tavoitteena on tukea ja parantaa asiantuntijoiden työskentelyä tekoälytaitojen avulla, kertoo hankkeen projektipäällikkönä toimiva Haaga-Helian lehtori Elisabet Rappu.
– Teknisen koulutuksen lisäksi hanke auttaa työntekijöitä näkemään roolinsa uudella, innovatiivisella tavalla. Hankkeen tavoitteena on siis myös vahvistaa luottamusta omiin kykyihin hankkia olennaisia tekoälytaitoja, jatkaa Rappu.
Hankkeiden rahoittajat ja yhteistyökumppanit
Kone johtajana -hanke sai rahoituksen Työsuojelurahaston tutkimuksen Tekoäly työelämässä tänään ja huomenna -teemahausta. Mukana on laaja joukko yhteistyökumppaneita ja yrityksiä, kuten Abloy, Foibekartano, Jensen Hughes, Kesko, Sympa, Vetcare, AI Think Group, Atea, Espoon kaupunki, HENRY, Insinööriliitto, Länsi-Uudemaan Kauppakamari, Keuke, NestorPartners, Posintra, SEKES, Sofigate, Suomen Yrityskummit, Terveysteknologia, TIEKE, Tradenomiliitto, Työterveyslaitos, Uudenmaan yrittäjät ja Vantaan kaupunki.
FinEstAI-hanke toteutetaan yhteistyössä Estonian Business Schoolin kanssa, ja se on saanut rahoituksen Interreg Central Baltic -ohjelmasta. Hanke tarjoaa myös sertifiointia ja yhteyksiä kansainvälisiin verkostoihin.
Tutustu Haaga-Helian Ihmislähtöinen tekoäly -tutkimusryhmään
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Lahtinenvanhempi tutkija, yrittäjyys ja liiketoiminnan uudistaminenHaaga-Helia ammattikorkeakoulu
Puh:+358 294471253anna.lahtinen@haaga-helia.fiHaaga-Helia ammattikorkeakoulu
Koulutamme liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkimme ja kehitämme näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietojenkäsittely, majoitus-, ravintola- ja matkailuala, journalismin koulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kuortaneen Urheiluopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu yhteistyössä edistämään liikunta-alan alueellista korkeakoulutusta Etelä-Pohjanmaalla31.3.2025 12:53:17 EEST | Tiedote
Haaga-Helian ja Seinäjoen ammattikorkeakoulut sekä Kuortaneen Urheiluopisto ovat allekirjoittaneet yhteistyön aloittamista ja kehittämistä koskevan sopimuksen.
Tutkimus: Jääkiekkoilijoiden hyvinvoinnissa on paljon parannettavaa25.3.2025 23:59:00 EET | Tiedote
Joka kolmas Liigan ja Mestiksen pelaaja kokee stressiä, joka heikentää heidän suorituskykyään. Auroraliigassa näin kokee jopa puolet pelaajista.
Tekoälyn yleistyminen luo uusia työpaikkoja20.3.2025 14:16:02 EET | Blogi
Tekoälyn sanotaan vähentävän työpaikkoja, mutta vähintään yhtä tärkeää on huomata, että tekoäly luo myös tarvetta uudenlaiselle osaamiselle. Tarjolle tulee uusia työpaikkoja.
Monikielinen Satakieli-media ehdolla Suuri journalistipalkinto -kilpailussa26.2.2025 11:05:31 EET | Tiedote
Viidellä kielellä journalismia julkaiseva Satakieli on ehdolla Suuri journalistipalkinto -kilpailussa Vuoden uudistaja -sarjassa. Tammikuussa 2024 toimintansa aloittaneen Satakielen on perustanut Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin tutkinto-ohjelma.
Haaga-Helia luopuu kampuksestaan Malmilla syksyllä 202725.2.2025 12:39:07 EET | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun työtilat, opetus ja muut toiminnot siirtyvät Malmin kampukselta Pasilaan 1.8.2027.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme