SDP:n Lauri Lyly: Hallitus heikentää työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia
Yli 191 000 työntekijää ja 6400 yritystä putoaa yt-lain soveltamisen piiristä pois hallituksen heikennysten myötä. Työnantajat säästävät palkkakuluissa, mutta työntekijät sekä työyhteisö menettävät paljon. Tämä ei ole missään määrin järkevää. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan tänään äänestäen hyväksymä lakiehdotus ja mietintö yt-laista vievät työelämää väärään suuntaan, toteaa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly.

Yhteistoimintalain mukaan työnantajan ja henkilöstön edustajan on käytävä säännönmukaista vuoropuhelua mm. yrityksen kehitysnäkymistä, taloudellisesta tilanteesta, työpaikan käytännöistä, työvoiman käytöstä, henkilöstön osaamisesta ja työhyvinvoinnista. Lyly kritisoikin erityisesti hallituksen perusteluita, että yt-lain heikennyksillä kevennetään yritysten hallinnollista taakkaa.
-Hallitus haluaa keventää ns. hallinnollista taakkaa, niin kysynkin hallitukselta, että onko yhteistoimintalain edellyttämä säännönmukainen vuoropuhelu todellakin vain hallinnollista taakkaa? Eikö se ole juurikin päinvastoin! Yritysten kehittäminen yhdessä henkilökunnan kanssa ovat nimenomaisesti avaimia mm. työn tuottavuuden kasvuun ja yrityksen menestymiseen, painottaa Lyly.
- Parhaiten toimivat yritykset ovat toimineet tähänkin asti yhteistoimintalain edellyttämällä tavalla ja ovat rakentaneet niistä entistä parempia. Henkilöstöä on koulutettu asianmukaisesti työssä ja työhyvinvointia on parannettu. Orpo-Purran hallituksen vuoksi näissäkin asioissa otetaan takapakkia työpaikoilla, juurikin väärässä kohdassa kun työttömyys edelleen kasvaa ja avoimien työpaikkojen määrä on erittäin alhainen, päättää Lyly.
Lyhennetyt neuvotteluajat vähentävät henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia
Lyly kritisoi erityisesti esitystä lyhennetyistä neuvotteluajoista, jotka koskevat muutoksen myötä kaikkia yrityksiä Suomessa, joihin yhteistoimintalakia sovelletaan. Neuvotteluajat puolitetaan seitsemään päivään ja kolmeen viikkoon. Näin muutosneuvottelut jäävät kiireessä pintapuolisiksi ja vajaiksi.
-Lyhennetyt neuvotteluajat eivät anna mahdollisuutta käydä perusteellisia sisältöneuvotteluja. Yrityksen muutostilanteissa, töiden uudelleen järjestelyjen ja työsuhteiden jatkamisen edellytyksistä käsiteltäessä tarvittaisiin kunnolla neuvotteluaikaa, jotta muutosten perusteet, vaikutukset henkilöstään ja vaihtoehdot saadaan asiallisesti käsiteltyä. Erityisen tärkeää on, että henkilöstön edustajalla olisi riittävästi aikaa käydä läpi ja etsiä vaihtoehtoja henkilöstön kanssa, Lyly sanoo.
SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto jättivät työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa mietintöön yhteisen lain hylkäystä koskevan vastalauseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri LylyKansanedustaja
Puh:050 385 5744lauri.lyly@eduskunta.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n ryhmäpuheenvuoro hallituksen soten ja koulutuksen lisäleikkauksia koskevassa välikysymyskeskustelussa2.4.2025 14:32:57 EEST | Tiedote
SDP:n ryhmäpuheenvuoro hallituksen soten ja koulutuksen lisäleikkauksia koskevassa välikysymyskeskustelussa. Eduskuntaryhmän puheenvuoron pitää kansanedustaja Ilmari Nurminen. Muutokset puhuessa mahdollisia.
SDP:n esittelypuheenvuoro välikysymyskeskustelussa hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen2.4.2025 14:11:17 EEST | Tiedote
SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoman esittelypuheenvuoro koko opposition yhteisestä välikysymyksestä hallituksen lisäleikkauksista soteen ja koulutukseen. Keskustelu välikysymyksestä käydään keskiviikkona 2.4. klo 14 alkaen. Muutokset puhuessa mahdollisia.
SDP:n Paula Werning: Vankiloiden yliasutus uhkaa turvallisuutta, hallituksen toimittava välittömästi1.4.2025 15:59:44 EEST | Tiedote
Ylen jutussaan esiin nostama Suomen vankiloiden tilanne kertoo karua kieltään vankilajärjestelmän resurssipulasta ja sen vaikutuksista turvallisuuteen. SDP:n kansanedustaja Paula Werningin mukaan tilanne on niin vakava, että se vaikuttaa jo vankiloiden turvallisuuteen.
Puolustusvaliokunnan Mika Kari: eduskuntakuulemiset Ottawan sopimuksesta irtautumisesta aloitettava1.4.2025 15:12:48 EEST | Tiedote
Puolustushallinto ja ulkoministeriö ovat selvittäneet jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista. Arvio on, että sopimuksesta tulisi irtautua, jotta Suomi voi varata itselleen mahdollisuuden rakentaa jalkaväkimiinoihin perustuvaa suorituskykyä puolustuksensa vahvistamiseksi. SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnassa vuodesta 2011 asti toiminut Mika Kari pitää selvityksen arviota irtautumisesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa perusteltuna ja katsoo olevan tärkeää, että eduskunta aloittaa kuulemiset asiassa ja että eduskunnassa huolellisesti kuullaan Puolustusvoimia ja muita asiantuntijoita.
Eduskunnan Saaristomeriryhmä: Ravinnekierron parantaminen on myös turvallisuuspolitiikkaa31.3.2025 12:30:00 EEST | Tiedote
Eduskunnan Saaristomeri-ryhmä ehdottaa ravinnekiertoa vauhdittavia päätöksiä hallituksen puoliväliriiheen. Ravinnekierrolla on merkittäviä hyötyjä niin maatalouden kannattavuudelle, ympäristökestävyydelle kuin satovarmuudelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme