Suuri linturetki -tempaus 7.4. saa koululaiset liikkeelle Helsingistä Sodankylään
Linnut ja luonto kiinnostavat suomalaisia. Peruskoululaisten Suuri linturetki -tempaukseen on ilmoittautunut lähes 4 000 osallistujaa 76 paikkakunnalta.

Mukana olevat koulut järjestävät 1-2 tunnin mittaisen linturetken tapahtumapäivänä 7.4.2025. Tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria luonnon tarkkailuun sekä kiinnittää huomiota lähiluonnon lintujen lajirikkauteen.
Lintuja ei tarvitse etukäteen osata, vaan ideana on tutustua ja ihmetellä yhdessä. Apuna maastossa ovat Linturetkikone sekä Muuttolintujen kevät -sovellus. Tempauksessa ovat mukana LYKE-verkosto, Luontoliitto sekä BirdLife, joista Luontoliiton ja Birdlifen asiantuntijat toimivat retkikummeina eri paikkakunnilla ympäri Suomen.
Esimerkiksi Jyväskylän linturetki järjestetään Haukanniemen luontopolulla. Retken aikana tokaluokkalaiset oppilaat pääsevät Muuttolintujen kevät -sovellusta hyödyntäen tarkkailemaan lintuja Keski-Suomen Birdlifen retkikummien opastuksella.
Eri puolilla Suomea linturetkillä tehtyjen havaintojen tulokset julkaistaan tiistaina 8.4. Kysy luontoviisaalta -lasten luontopaneelissa, jota on mahdollista seurata suorana Yle Areenasta: Kysy luontoviisaalta - lasten luontopaneeli | Suorana suomalaisilta | Yle Areena
Suuri linturetki -tempaus ja Kysy luontoviisaalta - lasten luontopaneeli ovat osa Jyväskylän yliopiston Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtumaa.
Liitteenä kartta, jossa näkyvät tapahtumaan osallistuvat paikkakunnat.
Mikä Muuttolintujen kevät?
Muuttolintujen kevät on Jyväskylän yliopiston Digitaalisen kansalaistiedekeskuksen maksuton mobiilisovellus, jonka avulla on mahdollisuus tallentaa linnunlaulua ja tehdä lintuhavaintoja hyödyntäen modernia tekoälyä. Uutena ominaisuutena sovellukseen on avautunut lintupeli, jonka avulla voi oppia tunnistamaan lintuja ja niiden laulua. Käyttämällä sovellusta autat samalla huippututkimusta. Sovellus toimii sekä Android - että Apple iPhone -älypuhelimilla, ja se on ladattavissa molempien alustojen sovelluskaupoista. Uusimman päivityksen myötä sovellusta voi käyttää myös suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Lisätietoja:
Anni Aroluoma, puh. 040 805 4837, anni.aroluoma@jyu.fi
Anniina Koliseva, puh. 050 472 4151, anniina.koliseva@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme