Kuka kantaa vastuun, jos metsästyslain muutos on riittämätön?
Suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen käynnistämistä tavoitteleva metsästyslain muuttamista koskeva hallituksen esitys on tänään siirtynyt eduskunnan käsiteltäväksi. MTK:n arvion mukaan esitetyt muutokset ovat riittämättömiä erityisesti suden kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi.

Lakimuutosta on valmisteltu yli vuoden ajan. MTK lähti työhön suurin odotuksin: järjestö on pitänyt tarpeellisena rohkeaa ja laajaa uudistusta suurpetojen poikkeuslupiin liittyvään kansalliseen lainsäädäntöön ja toimintamalleihin. Muutosten myötä on pystyttävä täyttämään kaikkien suurpetojen osalta kaikki kannanhoidollisen metsästyksen poikkeuslupien edellytykset. Hyvänä ja toimivana esimerkkinä on pidetty Ruotsin ratkaisuja Suomeen sopeutettuna.
Lausuntokierroksen jälkeen esitys on muuttunut vain vähän, vaikka useat eri tahot antoivat kriittistä palautetta. Erityisen huomionarvioista on, että korkein hallinto-oikeus esitti näkemyksenään, että esityksen mukaiset säännösmuutokset eivät todennäköisesti yksinään ratkaise kannanhoidolliseen metsästykseen liittyvää ongelmaa.
MTK katsoo, että hallituksen esityksen yksi suurimmista puutteista liittyy suotuisan suojelutason viitearvoon. Esitys jättää asian täsmentämättömän asetuksenantovaltuuden varaan. MTK pitää ehdottoman tarpeellisena, että viitearvosta tehdään metsästyslakiin erillinen pykälä, jossa säädetään muun ohella viitearvon määrittämisen perusteista. Viitearvosta säätäminen on erityisen tärkeää suden osalta – ja siinäkin tapauksessa, että susi siirtyisi luontodirektiivin liitteestä IV liitteeseen V. Liitesiirrosta huolimatta luontodirektiivi edellyttää jatkossakin suotuisan suojelutason saavuttamista myös suden osalta.
Lisäksi MTK on toistuvasti esittänyt, että Bernin sopimukseen ja luontodirektiiviin perustuen metsästyslakiin sisällytetään säännös siitä, että metsästyslain mukaisesti toteutetuilla toimenpiteillä on otettava huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset vaatimukset sekä alueelliset ja paikalliset erityispiirteet. Toisin kuin hallituksen esityksessä ehdotetaan, asiaa ei tule kytkeä vain poikkeuslupaharkintaan tai kannanhoitosuunnitelmiin, vaan sen tulee olla perusta koko suurpetojen kannanhallinnalle.
Jatkuvasti kasvavan ja kesyyntyvän suurpetokantamme vuoksi meillä ei ole enää aikaa suppeille juridisille kokeiluille. MTK:n näkemyksen mukaan nyt tulee tehdä kaikki se, mikä tarvitaan kannanhoidollisen metsästyksen käynnistämiseen. Kuka kantaa vastuun, jos esitetyt lakimuutokset eivät ole riittäviä karhun, ilveksen ja suden osalta ja ahdinko suurpetojen kannanhallinnassa syvenee?
MTK:n lausuntokierroksella antama lausunto, jossa on selostettu kaikki järjestön ehdotukset, on luettavissa täällä: https://www.mtk.fi/-/lausunto-luonnoksesta-hallituksen-esitykseksi-laiksi-mets%C3%A4styslain-41-%C2%A7-n-muuttamisesta
Lisätiedot:
Timo Leskinen, kenttäjohtaja, MTK, 040 075 4235
Anna-Rosa Asikainen, juristi, luonnonsuojelu, MTK, 040 920 9858
Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Ravintolan on kerrottava lihan alkuperä kirjallisesti1.4.2025 10:48:35 EEST | Uutinen
Ravintolat, kahvilat, laitosruokalat ja esimerkiksi grillikioskit ovat velvollisia kertomaan asiakkaille, mistä maasta tarjoiltava liha on peräisin. Tieto on annettava kirjallisesti esimerkiksi ruokalistassa tai infotaululla. Tiedon pitää olla saatavilla ennen kuin asiakas tekee ostopäätöksen – pelkkä vastaus asiakkaan suulliseen kysymykseen ei riitä.
Miksi naudanjauheliha loppui kaupasta?31.3.2025 10:48:33 EEST | Tiedote
Naudanjauhelihan katoaminen kauppojen hyllyiltä ei ole sattumaa, vaan näkyvä merkki syvästä kriisistä suomalaisessa naudanlihantuotannossa. Muun muassa heikon kannattavuuden vuoksi maidon- ja lihantuotanto ei houkuttele – nuoria ei hakeudu alalle eikä investointeja juurikaan tehdä. Kulutusta on ohjattu hinnoittelulla jauhelihaan, mutta tuotanto ei ole pysynyt mukana, eivätkä tuottaja- ja kuluttajahinnat ole seuranneet eurooppalaista kehitystä.
Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari kokosi alan toimijat yhteen – Yhteistyö ja kehitys avainasemassa20.3.2025 16:00:00 EET | Tiedote
Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari 18.–20.3.2025 kokosi Lappeenrantaan matkailualan asiantuntijoita, yrittäjiä ja kehittäjiä keskustelemaan maaseutumatkailun merkityksestä ja tulevaisuudesta. Seminaarissa korostui maaseutumatkailun rooli elinkeinoelämän vahvistajana sekä sen kehittämisen edellyttämä tiivis yhteistyö eri toimijoiden kesken.
Yksityismaiden luonnontilaisten metsien ja vanhojen metsien suojeluun varattava riittävä rahoitus20.3.2025 14:11:23 EET | Tiedote
Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen vanhan metsän kriteereistä ja luonnontilaisen metsän määritelmästä Suomessa. MTK korostaa, että päätös vaikuttaa merkittävästi myös yksityismaiden metsänomistajiin. Periaatepäätöksen mukaisten metsien suojelun toteuttaminen edellyttää riittävää rahoitusta METSO-ohjelman kautta, jotta metsänomistajien oikeudet ja vapaaehtoisuus voidaan aidosti turvata.
Maaseutumatkailun tunnustukset 2025: Ala-Orvola Vesilahdelta ja Kivennapa Juankoskelta20.3.2025 09:42:28 EET | Tiedote
Maaseutumatkailun vuoden yrittäjät palkittiin. Vuoden 2025 kehittyvä maaseutumatkailuyritys on Maatilamatkailu Kivennapa, jota luotsaavat Henrik Kähönen ja Vilma Kuosmanen Juankoskella, Kuopiossa. Maaseutumatkailun Kellokas 2025 -tunnustuksen sai Maatilamatkailu Ala-Orvola, jonka matkailutoiminnasta vastaavat Raija ja Markku Ala-Orvola Vesilahdelta. Palkinnot jaettiin Lappeenrannassa 19.3. valtakunnallisessa maaseutumatkailutapahtumassa, joka oli samalla Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n 30-vuotisjuhla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme