Hallitus aikoo perua porsaiden kastraatiokiellon eläinteollisuuden vaatimuksesta
Yli vuosikymmenen valmisteltu uusi eläinlaki, eli laki eläinten hyvinvoinnista, aiotaan eläinteollisuuden vaatimuksesta avata, jotta sinne kirjattu porsaiden kirurginen kastraatiokielto voidaan poistaa.

Asia tuli ilmi tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kokouksessa torstaina 3.4. Maa- ja metsätalousministeriön edustaja kertoi, että kiellon perumisen syynä ovat eläinteollisuuden vaatimukset. Teollisuuden mukaan kastraatiokielto tuottaa liikaa kustannuksia ja lisäksi kastraatiokielto koetaan viennin esteeksi.
Animalia on tyrmistynyt siitä, että laista ollaan poistamassa keskeinen eläinten kärsimystä vähentävä asia vain sianlihan viennin helpottamiseksi. Ainakin Espanjasta ja Hollannista viedään kastroimattomien sikojen lihaa. Sianlihan tuottajilla olisi haluja siirtyä pois kirurgisesta kastraatiosta ja osa toimijoista on tähän sitoutunutkin.
“Tämä on jälleen yksi osoitus siitä, miten eläinteollisuus sanelee lainsäädäntöä. Vapaaehtoisista sitoumuksista huolimatta ala ei ole lopettanut kirurgista kastraatiota, ja nyt varmistetaan, ettei se tapahdu myöskään lain vaatimuksesta”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.
Vuonna 2024 voimaan tulleessa eläinten hyvinvointilaissa porsaiden kirurginen kastraatio kiellettiin 12 vuoden siirtymäajalla. Heti lain tullessa voimaan alettiin porsaiden kastraation yhteydessä velvoittaa tulehduskipulääkitystä. Vuodesta 2027 alkaen laki vaatii lisäksi paikallispuudutusta. Kirurgisen kastraation kielto olisi tullut voimaan vasta vuonna 2035. Animalia on vaatinnut siirtymäajan lyhentämistä.
“Eläinlakia valmisteltiin reilusti yli 10 vuotta useiden hallitusten aikana, ja nyt se silmänräpäyksessä avataan, kun liha-ala näin vaatii. On järkyttävää, että tämä on edes mahdollista. Herää kysymys, mitä osaa eläinlaista aletaan seuraavaksi muuttaa eläinteollisuuden vaatimuksesta?” Kivekäs kysyy.
Kastraatio aiheuttaa eläimille vakavaa kipua
Porsaita kastroidaan, koska kastroimattomien sikojen lihaan voi kehittyä karjun haju. Kirurgisen kastraation tiedetään aiheuttavan porsaille kipua sekä kroonista ja akuuttia stressiä. Pelkällä kipulääkityksellä hyvinvointihaittoja ei voida juuri vähentää. Varsinaisen toimenpiteen jälkeinen kipu jatkuu useita päiviä.
“Jos jo voimaantullut eläinten hyvinvointilaki on näin hauras ja altis eläintuotannon vaatimuksille, voisimme yhtä hyvin puhua eläinteollisuuslaista. Vaadimme, että kielto pidetään laissa ja sen siirtymäaikaa lyhennetään ”, Kivekäs sanoo.
Kesällä 2022 julkaistun Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n raportin mukaan kirurgista kastraatiota ei pitäisi tehdä, koska se heikentää vakavasti porsaiden hyvinvointia. Raportti suosittaa ensisijaisena vaihtoehtona rokotteena tehtävää kastraatiota. Myös Suomen Eläinlääkäriliitto on todennut eläinlaista jättämässään lausunnossa, että porsaiden kastraatiosta tulisi luopua määräajan kuluessa kokonaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi KivekästoiminnanjohtajaAnimalia
Puh:050 384 5072heidi.kivekas@animalia.fiTaija RinneviestintäpäällikköAnimalia
Puh:0503028170taija.rinne@animalia.fiLinkit
Animalia ry
Animalia on vuonna 1961 perustettu eläinten oikeuksia edistävä asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, joka tuottaa ja julkaisee uutta tietoa eläinten oikeuksiin ja hyvinvointiin liittyen sekä vaikuttaa eläimiä koskevaan lainsäädäntöön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Animalia ry
Kuntiin vähemmän lihaa ja maitoa? – Puolueet jakautuivat eläinpoliittisessa kyselyssä5.3.2025 08:21:48 EET | Tiedote
Eläinpoliittinen puoluekysely paljastaa, että esimerkiksi kasvisruoka jakaa puolueita. Vasemmistoliitto, vihreät ja eläinoikeuspuolue kannattivat täysin kyselyn kaikkia kahdeksaa teemaa, sosiaalidemokraatit kuutta. Keskusta ja perussuomalaiset vastustivat eniten eläinten hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä, kun taas kokoomus ei ottanut selvää kantaa.
Italiassa vaiettiin uudesta koronavirustartunnasta minkkitarhalla26.2.2025 09:54:56 EET | Tiedote
Italiassa on paljastunut SARS-CoV-2-koronavirustartunta minkkitarhalla Capergnanicassa Lombardiassa.
Suomi haaskaa rahaa epäluotettaviin eläinkokeisiin – Animalia vaatii hallitukselta toimia13.2.2025 06:53:00 EET | Tiedote
Suomi rahoittaa edelleen eläinkokeita, vaikka tutkimus osoittaa ne epäluotettaviksi ja kalliiksi. Viime vuonna julkaistu Eläinkoeraportti paljastaa, että eläinkokeettomaan tutkimukseen siirtymiseksi ei ole tehty tarpeeksi, vaikka Suomi on sitoutunut tähän muiden EU-maiden tapaan. Eduskunnalle luovutettiin keskiviikkona noin 20 000 allekirjoitusta kerännyt vetoomus, jossa vaaditaan eläinkokeiden vähentämistä ja lopulta lakkauttamista.
Uusi turkisasetus tulisi jatkamaan eläinten kärsimyksiä20.1.2025 15:14:39 EET | Uutinen
Animalia tarkasteli loppuvuonna 2024 ja alkuvuonna 2025 saatuja tietoja tulevasta turkisasetuksesta. Turkisalaa lukuun ottamatta sidosryhmät, kuten Animalia ja muut asetustyössä mukana olleet eläinjärjestöt, eivät olet saaneet asetuksesta luonnosta sitten vuoden 2020.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme