Gummerus

ENNAKKOTIEDOTE: Mikä on myyttinen sampo? – Historiallista romaanisarjaa 20 vuotta työstänyt kirjailija Mikko Kamula antaa oman tulkintansa vuosisataiseen kysymykseen

Jaa

Folkloristiikkaa, kansatiedettä ja historiaa opiskellut Mikko Kamula on tutkinut koko aikuisikänsä suomalaista kansanperinnettä ja vanhoja uskomuksia. Nyt viidenteen osaan edenneellä Metsän kansa -romaanisarjallaan hän haluaa kertoa meille suomalaisille juuristamme.​ Pohjolan neito (Gummerus) ilmestyy ja on arvosteluvapaa 17.4.

Kirjailija Mikko Kamula
Kirjailija Mikko Kamula Kuvaaja: Liisa Valonen

Petollinen Pohjolan emäntä on ryöstänyt seppämestari Torhon takomaan uutta sampoa, joka tuo omistajalleen mittaamattoman hyvinvoinnin ja vaurauden. Sammon joutuminen vääriin käsiin olisi hirvittävä onnettomuus. Nuorella tietäjällä Tenholla ja hänen opettajallaan Yörnin äijällä on edessään uhmakas pelastus- ja ryöstöretki. Apuun tarvitaan myös Tenhon sisarukset: Hämeen linnan parantajana työskentelevä Varpu ja sotilaaksi kouluttautunut Heiska, joka elää perheensä kanssa Pyhän Olavin linnan liepeillä. Miten käy sankareiden, kun heillä on vastassaan viekas Loviatar ja tämän tytär Pohjolan neito? 

”Syrjäisestä savupirtistä Savon sydämessä liikkeelle lähteneessä romaanisarjassa on tultu keskiaikaisen Suomen suurimpiin kaupunkeihin. Samalla tarinan mytologiset elementit ovat muuttuneet arkisesta taikuudesta ja kodinhaltijoista kohti suomalaisen kansanperinteen suurimpia eeppisiä teemoja. Pohjolan neito -teoksen juonen punaisen langan muodostavat kalevalaisen kansanrunouden sampo-aiheiset runot. Sammon olemus on suomalaisia kulttuuripiirejä vuosisatojen ajan askarruttanut kysymys, ja keskustelu aiheen ympärillä on jatkunut 2000-luvullakin. Tässä romaanissa annan oman näkemykseni siihen, mikä sampo on”, Mikko Kamula kertoo. 

Ylöjärvellä asuva Mikko Kamula (s. 1982) vaeltaa mielellään tuhansien järvien maassa ja kuvittelee, millaisena muinaiset suomalaiset ovat metsämme nähneet. 1400-luvulle sijoittuvassa Metsän kansa -suursarjassa on ilmestynyt aiemmin romaanit Ikimetsien sydänmailla (2017), Iso härkä (2018), Tuonela (2019) ja Kalevan pojat (2022) sekä ääni- ja sähkökirja Lemmenliekki (2024). 

Mikko Kamula: Pohjolan neito
650 sivua
painettu kirja ilmestyy 17.4.
ilmestyy sähkö- ja äänikirjana 18.4., lukijat: Heljä Heikkinen, Panu Kangas ja Ville-Veikko Niemelä 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kirjailija Mikko Kamula
Kirjailija Mikko Kamula
Kuvaaja: Liisa Valonen
Lataa
Kirjailija Mikko Kamula
Kirjailija Mikko Kamula
Kuvaaja: Liisa Valonen
Lataa
Kirjailija Mikko Kamula
Kirjailija Mikko Kamula
Kuvaaja: Liisa Valonen
Lataa
Kirjailija Mikko Kamula
Kirjailija Mikko Kamula
Kuvaaja: Liisa Valonen
Lataa
Kirjailija Mikko Kamula
Kirjailija Mikko Kamula
Kuvaaja: Liisa Valonen
Lataa
Mikko Kamula: Pohjolan neito -kansikuva
Mikko Kamula: Pohjolan neito
Kansi: Jenni Noponen
Lataa
Mikko Kamula: Pohjolan neito, äänikirja
Mikko Kamula: Pohjolan neito, äänikirja
Kansi: Jenni Noponen
Lataa

Linkit

Gummerus

Gummerus on vuonna 1872 perustettu yleiskustantamo. Toteutamme edelleen Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

ENNAKKOTIEDOTE: ”Minulla oli kerran seitsemän isää seitsemän vuoden aikana.” – Andrev Waldenin August-palkittu perheromaani ei moralisoi28.3.2025 08:20:00 EET | Tiedote

Ruotsalaisen Andrev Waldenin omakohtainen esikoisromaani Miehenpuolet (Gummerus) on ollut valtaisa menestys kotimaassaan yli 300 000 kappaleen myynnillä. Kirjan käännösoikeudet on ostettu useisiin maihin, ja siitä on tekeillä filmatisointi. Kuvaus rankasta lapsuudesta, rikkinäisestä perheestä, köyhyydestä ja miehenä olemisen vaikeudesta on samaan aikaan hurja, humoristinen, harkittu ja rosoinen. Andrev Walden esiintyy toukokuussa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla yhdessä Samuli Putron kanssa. Miehenpuolet ilmestyy Jaana Nikulan suomentamana 28.4.

ENNAKKOTIEDOTE: Millaiset säännöt tarvitaan, jos parisuhde avataan? Avoimesti yhdessä (Gummerus) on älykäs ja romanttinen tarina nykyrakkaudesta ruuhkavuosien moukaroimassa parisuhdearjessa26.3.2025 09:38:35 EET | Tiedote

Millaisia paineita yksiavioisuus luo ja mitä omalta puolisolta saa odottaa suhteessa omien tarpeiden tyydyttämiseen? Kuinka rehellinen parisuhteessa pitää olla? Tarvitseeko vapauden ja onnellisuuden olla keskenään ristiriidassa? Isabel Nylundin Avoimesti yhdessä (Gummerus) on ajankohtainen nykykomedia rakkaudesta, pitkästä parisuhteesta ja pakkomielteestä. Se tutkii avointa suhdetta 2020-luvun Tukholmassa.

Tärkeitä tarinoita, eleganttia intohimoa ja suoraa puhetta – Gummeruksen kesän 2025 kirjaluettelo on julkaistu7.3.2025 10:37:49 EET | Tiedote

Yksi tulevan kesän odotetuimpia kaunokirjoja on Suomen eturivin kirjailijoihin kuuluvan Juha Itkosen romaani Huomenna kerron kaiken. Rakkaudesta, intohimosta ja valinnoista kertova teos ilmestyy kirjailijan 50-vuotispäivänä 8.6. Ukrainalaisen Sofija Andruhovytšin kirjallinen mestariteos Amadoka avaa Ukrainan historiaa Stalinin vainoista Krimin valtaukseen kolmen naisen tarinan kautta. Helsinki Litiin toukokuussa saapuvan Andrev Waldenin August-palkittu myyntimenestys Miehenpuolet on koskettava kasvutarina pojasta, jolla oli seitsemän isää seitsemän vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye