Kela/FPA

Antalet personer som lyfter studielån minskade 2024 för andra året i rad

Dela

I slutet av 2024 var den genomsnittliga studieskulden 12 071 euro för personer med studielån. Antalet personer som fick studielånskompensation steg i fjol till över 20 000.

Diagrammet visar genomsnittliga studielån per välfärdsområde i slutet av 2024. Helsingfors har de största studielånen, med ett genomsnitt på 13 896 euro. Även i Birkaland, Egentliga Finland och Västra Nyland är genomsnitten för studielån höga. De lägsta genomsnittliga studielånen finns i Mellersta Österbotten, Kajanaland, Södra Savolax och Östra Nyland.

Rättelse 8.4 kl. 9.40: I nyheten stod det ursprungligen att det genomsnittliga lånebeloppet var lägst i Norra Österbottens välfärdsområde. I verkligheten är det genomsnittliga lånebeloppet lägst i Mellersta Österbottens välfärdsområde.

Antalet personer som lyfter studielån minskade 2024 redan för andra året i rad. Under året lyfte 156 560 personer studielån, vilket var cirka 18 100 färre än året innan. Antalet studerande som lyfter studielån ökade varje år under perioden 2014–2022, men 2023 minskade antalet för första gången. 

Sammanlagt uppgick antalet personer med studieskulder till 521 861 i slutet av år 2024. Under de senaste två åren har antalet personer med studieskulder minskat något.

– Antalet studerande har ökat under de senaste åren, men det kan vara att den allmänna osäkerheten – svag ekonomisk tillväxt, arbetslöshet, krig i Europa – bidrar till att man inte lyfter studielån i lika stor utsträckning som tidigare. Under den senaste tiden har arbetslösheten ökat särskilt bland högskoleutbildade och det har varit svårare än tidigare för nyutexaminerade att få arbete, bedömer Hennamari Mikkola, forskningsprofessor vid FPA.

I slutet av 2024 var den genomsnittliga studieskulden 12 071 euro för personer med studielån. Det är cirka 600 euro mer än året innan, mätt i 2024 års penningvärde.

I regional jämförelse har de som bor i Helsingfors de största lånen, i genomsnitt 13 896 euro. Minst är det genomsnittliga lånebeloppet i Mellersta Österbottens välfärdsområde.

Drygt 20 000 personer fick studielånskompensation

FPA kan betala studielånskompensation, dvs. en del av studielånet, till högskolestuderande som har inlett sina första högskolestudier 1.8.2014 eller senare och avlägger examen inom utsatt tid.

Antalet personer som fick studielånskompensation steg i fjol till över 20 000. Antalet har ökat i jämn takt under de senaste åren. Mest studielånskompensation betalade FPA till personer bosatta i Helsingfors samt i Birkalands, Egentliga Finlands och Västra Nylands välfärdsområden. 

Studielånskompensationen är 40 procent av den del av studielånet, som överstiger 2 500 euro. Beloppet av studielånskompensationen var i genomsnitt 4 704 euro år 2024. Endast i Helsingfors översteg beloppet 5 000 euro.

– Det faktum att det totala belopp som FPA betalar i studielånskompensation har ökat är ett tecken på att studielånskompensationen fungerar som ett positivt incitament för att bli klar med studierna i tid. Också i andra länder, bland annat i Norge, har man haft goda erfarenheter av det här incitamentet, säger Mikkola.

Kontakter

FPA:s kommunikationsenhetVi tar emot samtal från medierna på numret vardagar kl. 9–16. På det här numret förmedlar vi intervjuförfrågningar till våra sakkunniga. Du kan också kontakta oss per e-post.

Tel:020 634 7745viestinta@kela.fi

Bilder

Andra språk

Följ Kela/FPA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kela/FPA

Skillnaden mellan hög- och låginkomsttagare i fråga om användningen av privata läkartjänster i stort sett oförändrad efter sänkningen av FPA-ersättningarna och social- och hälsovårdsreformen11.4.2025 14:00:00 EEST | Pressmeddelande

Användningen av privata läkartjänster under perioden 2018–2023 var betydligt vanligare bland personer med större inkomster än bland personer med mindre inkomster. Skillnaderna mellan inkomstgrupperna förblev i stort sett oförändrade och varken sänkningen av FPA-ersättningarna eller social- och hälsovårdsreformen har haft någon avsevärd inverkan på situationen. Det är viktigt att man noggrant följer upp effekterna av försöket med FPA-ersättning för personer i pensionsåldern och den höjda ersättningen för gynekologtjänster.

Tuloerot yksityisten lääkäripalveluiden käytössä eivät merkittävästi muuttuneet Kela-korvausten alennuksen tai sote-uudistuksen yhteydessä11.4.2025 14:00:00 EEST | Tiedote

Yksityislääkäripalveluiden käyttö oli Suomessa vuosina 2018–2023 huomattavasti yleisempää ylemmissä tuloryhmissä kuin alemmissa. Tuloryhmien väliset erot säilyivät pääosin vakaina, eivätkä vuoden 2023 Kela-korvausten alennus tai sote-uudistus ole muuttaneet tilannetta merkittävästi. Eläkeikäisten Kela-korvauskokeilun ja gynekologipalveluiden korvausnoston jälkeisiä muutoksia on tärkeä seurata tarkasti.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye