Yliopiston Apteekki

Näin poistat punkit oikein

Jaa

Punkkikausi alkaa Suomessa aikaisin keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Punkkien puremat ovat tavallisia niin ihmisillä kuin lemmikeilläkin. Asiantuntijamme antaa vinkit siihen, kuinka punkin puremilta kannattaa suojautua ja miten punkki poistetaan oikealla tavalla.

Punkin puremia voi ehkäistä käyttämällä luonnossa liikkuessaan peittävää vaatetusta tai punkkikarkotetta. Ulkoilun jälkeen on tärkeää tarkastaa ihmiset ja eläimet punkkien varalta. Kun tarkastus tehdään mahdollisimman pian, mahdolliset punkit eivät ehdi kiinnittymään ihoon pitkäksi aikaa. 

”Yleensä iholla kiinni oleva punkki erottuu tummana tai mustana pisteenä, joka saattaa näyttää ensin luomelta. Joskus punkki voi olla hyvinkin vaikeasti havaittavissa, mikäli punkki sijaitsee hankalassa paikassa tai jos kyseessä on nymfi eli keskenkasvuinen punkki, joka voi olla kooltaan vain 1–2 millimetriä,” proviisori Anu Rantakallio Yliopiston Apteekista sanoo. 

Punkit levittävät erilaisia tauteja, joista ihmiselle vakavia ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus. Punkkirokotteella on mahdollista suojautua puutiaisaivotulehdukselta, mutta ei borrelioosilta, joka on tautina yleisempi. 

Näin irrotat punkin 

Kun havaitsee punkin itsellään tai lemmikillään, se on hyvä poistaa mahdollisimman pian pinseteillä tai punkkipihdeillä. Mitä aiemmassa vaiheessa irrotus onnistuu, sitä pienempi on riski punkin levittämille taudeille.  
 
Toimi näin, jos punkki on kiinnittynyt ihoon: 

  • Pese ensin kädet huolellisesti tai käytä kertakäyttökäsineitä.  

  • Ota kapeakärkiset pinsetit, punkkipihdit tai punkkirauta. Tartu pinseteillä punkkiin mahdollisimman läheltä ihon pintaa. Poista punkki hitaasti vetämällä, mutta vältä puristamasta punkkia. Älä kierrä, vaan vedä tasaisesti suoraan ylöspäin välineen ohjeen mukaisesti. 

  • Puhdista puremakohta desinfiointiaineella tai haavasumutteella. Puhdista myös punkkipihdit. Mikäli et saa punkkia kokonaan irti, voit odottaa rauhassa ja poistaa jäänteet myöhemmin teräväkärkisillä pinseteillä. Myös terveydenhoitaja voi poistaa tarvittaessa punkin jäänteet. 

  • Seuraa puremakohtaa seuraavien viikkojen ajan.   

 
Jos puremakohtaan ilmestyy halkaisijaltaan yli viiden senttimetrin rengasmainen ihottuma, tulee hakeutua lääkäriin mahdollisen borrelioositartunnan varalta. Myös silloin on syytä hakeutua lääkäriin, jos pureman jälkeen ilmaantuu kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelsärkyä tai väsymystä ja huimausta.  

Korjattu 10.4.2025 klo 13.00: Poistettu ohje puremakohdan puhdistamisesta ennen punkin poistoa.

Lisätietoa: Tunnista punkin purema: oireet, hoito ja ennaltaehkäisy | Ya.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopiston Apteekin mediapuhelinArkisin klo 9-16

Puh:09 5420 4750

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye