Vattenöversikt för mars 2025: Våröversvämningen betydligt mindre än genomsnittet (Landskapen i Österbotten)
Under mars månad varierade vattensituationen i de österbottniska åarna mycket på grund av temperaturvariationerna. I månadsskiftet februari-mars var det varmt väder, vilket fick vattenföringen i åarna att öka. I mitten av mars blev vädret återigen kallare, vilket lugnade vattensituationer och vattenföringen började minska. Mot slutet av månaden blev vädret åter varmt, vilket fick resten av snön att smälta och vattenföringen att öka igen.
Två flödestoppar, men avsevärt mindre än vanliga våröversvämningar
I flera av åarna i de österbottniska landskapen var vårflödet fördelat på två flödestoppar. Vattenföringen i februari-mars var på många ställen till och med högre än i slutet av mars. Vårflödet i åarna var dock i år betydligt mindre än vid genomsnittliga vårflöden. Detta beror på att vintern varit ovanligt snöfattig och dessutom har det varma vädret fått snön att smälta periodvis redan under vintern. Likaså var istäcket på åarna tunnare och skörare än normalt och inga större isproppar bildades.
I slutet av mars var vattenföringen i Skatila i nedre loppet av Kyro älv som högst 120 m3/s, medan toppnivåerna för ett genomsnittligt vårflöde ligger kring 300 m3/s. I Keppo i nedre loppet av Lappo å var vattenföringen i mars som högst 83 m3/s, när motsvarande genomsnittliga nivå är cirka 200 m3/s. I Tunkkari i Perho å nådde vattenföringen som högst nivån 57 m3/s, när det genomsnittliga vårflödet är 95 m3/s.
På grund av den ringa snömängden har vattenståndet i de reglerade sjöarna sänkts mindre än vanligt i vår. I slutet av mars började man samla smältvatten i de konstgjorda och reglerade sjöarna i de österbottniska landskapen. På detta sätt strävar man efter att vattenståndet i sjöarna ska nå typiska sommarnivåer.
Inga försurningsolägenheter i åarna, inga syreproblem i sjöarna
Vattenföringen i åarna ökade i början av månaden och på nytt i slutet av månaden. Däremellan var vattensituationen lugnare. Fastän inga egentliga översvämningar inträffade, syntes förändringarna i vattenföringen i vattenkvaliteten. I början av mars var vattenkvaliteten dålig till exempel i Kyro älv, särskilt i frågan om fosforhalterna. I övrigt var närings- och sedimenthalterna i åarna tämligen typiska för tidpunkten, ställvis till och med mindre än vanligt. I de större åarna observerades de lägsta näringsämneshalterna i Lappfjärds å och i Esse å. Försurningsolägenheter har hittills inte observerats. I de större åarna var det endast i Lappo å där pH-värdet sjönk under 6 (5,9) i mars. I övriga större åar varierade pH-värdet mellan 6,2–6,9. I de mindre åarna sjönk försurningen oftare under pH-värdet 6, men inte heller här observerades skadligt låga värden. Försurningsläget kan försämras senare under våren.
Istäcket på sjöarna och i havsområdet har försvagats snabbt. Under vintern var istäcket både tunnare och kortvarigare än genomsnittligt. På grund av detta har större syreproblem eller fiskdöd på grund av syrebrist inte observerats eller kommit till NTM-centralens kännedom. Mindre djuphöljor i sjöarna, grunda sjöar i allmänhet eller exempelvis slutna havsvikar kan emellertid ha lidit av syreproblem.
Grundvattnet håller jämn, hög nivå
Grundvattennivåerna har förblivit tämligen jämna under hela mars månad. I början av månaden såg man ännu en liten uppgång i grundvattennivåerna då snötäcket smälte och det regnade, men efter det har nivåerna hållits jämna. Grundvattennivån vid mätstationerna i Laihela och Alavo som ingår i den riksomfattande uppföljningen låg länge kring långtidsgenomsnittet, men i Bötom och Halso låg grundvattennivåerna ännu cirka 50–100 cm högre än genomsnittet. När växtperioden börjar och värmen från vårsolen får marken att torka, förväntas grundvattennivåerna börja sjunka något under vårens lopp.
Nyckelord
Kontakter
Tilläggsuppgifter från NTM-centralen i Södra Österbotten:
Ledande vattenhushållningsexpert Suvi Saarniaho-Uitto, tfn 0295 027 926 (reglering och vattenföring)
Specialforskare Anssi Teppo, tfn 0295 027 948 (vattenkvalitet)
Överinspektör Krister Dalhem, tfn 0295 027 671 (grundvattnen)
e-postadresserna bildas enligt modellen fornamn.efternamn@ely-keskus.fi
Länkar
Om oss
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15
0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.
ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.
NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna
Andra språk
Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
NTM-centralen i Södra Österbotten har gett MKB-kontaktmyndighetens utlåtande om MKB-programmet för Kurikka djupakviferprojekt (Landskapen i Österbotten)8.4.2025 11:52:00 EEST | Pressmeddelande
Affärsverket Vasa Vatten och Kurikan Vesihuolto Oy planerar att ta i bruk grundvatten i Kurikka djupakvifer. Planen är att utnyttja grundvattnet som finns i djupakviferen i Kurikka djupt nere i jorden genom att anlägga vattentäkter, en anläggning för vattenbehandling och överföringsledningar för råvatten och hushållsvatten. Vid konsekvensbedömningen bedöms en vattenuttagsmängd på högst 25 000 m3 i dygnet. Vid bedömningen granskas dessutom en cirka 80 km lång överföringsvattenledning som byggs mellan Kurikka och Vasa.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen lausunnon Kurikan syväpohjavesihankkeen YVA-ohjelmasta (Pohjalaismaakunnat)8.4.2025 11:52:00 EEST | Tiedote
Vaasan Vesi -liikelaitos ja Kurikan Vesihuolto Oy suunnittelevat Kurikassa sijaitsevan syväpohjaveden käyttöönottoa. Suunnitelmissa on hyödyntää Kurikassa sijaitsevan syväpohjavesimuodostuman vettä rakentamalla vedenottamoita, vedenkäsittelylaitoksen sekä raakaveden ja talousveden siirtolinjoja. Vaikutusten arvioinnissa arvioidaan enimmillään 25 000 m3 vuorokautista vedenottomäärä. Arvioinnissa tarkastellaan lisäksi Kurikasta Vaasaan rakennettavaa noin 80 km pituista veden siirtolinjaa.
Liinaniemen sillan korjaustyöt Ilmajoella alkavat3.4.2025 09:51:44 EEST | Tiedote
ELY-keskus aloittaa yhdessä MPV-Infrarakenne Oy:n kanssa Ilmajoen Peuralankylässä sijaitsevan Liinaniemen sillan korjaustyöt. Työt alkavat maanantaina 7.4.2025, ja niiden on määrä valmistua kokonaisuudessaan 19.6.2025 mennessä.
Vårflödet i de österbottniska åarna blir mindre än vanligt31.3.2025 13:59:03 EEST | Pressmeddelande
Enligt nuvarande vattenprognoser ser vårflödena ut att bli betydligt mindre än genomsnittet i de österbottniska landskapen. Vintern har varit ovanligt snöfattig och dessutom har det varma vädret gjort att snön har smält periodvis redan under vintern. Också isarna i åarna har varit tunnare och skörare än normalt. På grund av detta har NTM-centralen inte utfört issågningar i år.
Kevättulvat jäävät pohjalaisjoissa tavanomaista pienemmiksi31.3.2025 13:59:03 EEST | Tiedote
Tämän hetken vesistöennusteiden mukaan kevättulvasta on pohjalaismaakunnissa tulossa selvästi keskimääräistä pienempi. Tänä talvena lunta on ollut poikkeuksellisen vähän ja lämmin sää on aiheuttanut välisulamisia pitkin talvea. Myös jokien jäät ovat olleet normaalia ohuempia ja hauraampia. Tästä syystä ELY-keskus ei ole tänä vuonna tehnyt jääsahauksia.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum