Tampereen yliopisto palkitsee osaajiaan vuosijuhlassa
Tampereen yliopisto juhlii satavuotista taivaltaan vuonna 2025. Yliopiston vuosijuhlassa palkitaan yhteisön ansioituneita opettajia ja tieteentekijöitä. Tervetuloa seuraamaan juhlaa Tampere-taloon torstaina 10.4.2025 klo 15.

Tampereen yliopiston juhlavuoden päätapahtumassa juhlistetaan Tampereen yliopiston satavuotista ja tamperelaisen teknillisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen 60-vuotista historiaa.
Juhlassa kuullaan puheita ja musiikkia sekä palkitaan yhteisön jäseniä. Juhlan avaa yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ja juhlapuheen pitää Suomen Akatemian pääjohtaja Paula Eerola. Tampere-talossa järjestettävään vuosijuhlaan osallistuu reilun tuhannen hengen yleisö henkilöstöä, opiskelijoita ja sidosryhmien edustajia.
Johanna Lamminen Vuoden Alumniksi
Rehtori Keijo Hämäläinen julkistaa juhlassa Tampereen yliopiston Vuoden Alumniksi tekniikan tohtori (tuotantotalous) Johanna Lammisen, joka nykyisessä työssään Novana oy:n toimitusjohtajana edistää Euroopan mineraaliomavaraisuutta. Aiemmin Lamminen on johtanut muun muassa Gasumia vuosina 2013–2021 ja Suomen Danske Bankia 2011–2013. Lamminen on myös hallitusammattilainen.
Markku Karjalaiselle Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinto
Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon saa rakennusopin professori Markku Karjalainen aktiivisesta ja pitkäaikaisesta työstään puurakentamisen kehittäjänä ja edistäjänä Suomessa. Mr. Puukerrostaloksikin nimetty Karjalainen on myös erittäin pidetty esihenkilö, ohjaaja ja opettaja työyhteisössään.
Palkinnon jakaa vararehtori, yhteiskunnallisen vuorovaikuttamisen neuvoston puheenjohtaja Jarmo Takala.
– Markku Karjalaisen puurakentamisen laaja-alaista asiantuntijatoimintaa elinkeinoelämä, yritykset, kunnat, oppilaitokset, valtionhallinto ja media ovat arvostaneet ja hyödyntäneet yli 30 vuoden ajan, perustelee Takala.
CIVIT on vuoden Avoimen tieteen edistäjä
Avoimen tieteen edistäjänä palkitaan tutkimusinfrastruktuuri CIVIT (Centre for Immersive Visual Technologies) informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta. CIVIT on toiminut edelläkävijänä avointen visuaalisten aineistojen tuottamisessa ja avaamisessa. CIVITin luomaa multimodaalisen visuaalisen datan tallennusmallia on hyödynnetty laajalti muussa tutkimuksessa. Tutkijoiden lisäksi opiskelijat ja yritykset ovat voineet hyödyntää CIVITin dataa.
Palkinnon jakaa strategisen kehittämisen vararehtori Antti Lönnqvist.
Hyvä opetus ja opetuksen kehittäminen -palkinto Sanna Ala-Kortesmaalle ja Liikenteen tutkimuskeskus Vernelle
Hyvä opetus ja opetuksen kehittäminen -palkinto nostaa tänä vuonna esiin monikulttuurisuutta ja inklusiivisuutta sekä globaalia ja eettistä vastuullisuutta opetuksessa. Palkinnossa korostuu opetus, joka edistää opiskelijoiden kansainvälistymisen mahdollisuuksia ja kansainvälisten opiskelijoiden integroitumista sekä kansainvälisen yhteistyön taitoja. Palkinto myönnetään tänä vuonna kahdelle taholle.
Ensimmäisen palkinnon saaja, yliopistonlehtori Sanna Ala-Kortesmaa informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta on muun muassa kehittänyt digitaalisen viestinnän englanninkielisen opintojakson, joka tukee opiskelijoiden kotikansainvälistymistä ja tekee kansainvälisestä oppimisesta saavutettavaa kaikille.
Toisen palkinnon saa rakennetun ympäristön tiedekunnassa toimiva Liikenteen tutkimuskeskus Verne, jonka opinnoissa sekä suomalaiset että kansainväliset opiskelijat toimivat yhdessä, mikä mahdollistaa vuorovaikutuksen, kokemusten jakamisen ja verkostoitumisen. Vernen palkinnon vastaanottavat Markus Pöllänen, Hanne Tiikkaja ja Erika Kallionpää.
Palkinnot jakaa koulutuksen vararehtori Marja Sutela.
Tukisäätiöiltä stipendejä väitöskirjan tekijöille ja julkaisijoille
Erillisessä palkitsemistilaisuudessa Tampereen Yliopiston Tukisäätiö ja Tampereen teknillisen yliopiston tukisäätiö palkitsevat kiittäen hyväksyttyjä väitöskirjatöitä ja vaikuttavia julkaisijoita. Lisäksi Tampereen ylioppilaskunta TREY jakaa Hyvä opettaja -palkinnot.
Tampereen yliopiston juhlavuosi 2025
Tampereen yliopiston juuret ulottuvat sadan vuoden taakse. Vuonna 1925 Helsinkiin perustettiin Kansalaiskorkeakoulu, josta sai alkunsa nykyisen Tampereen yliopiston yhteiskunnallinen koulutus ja tutkimus. Kuusikymmentä vuotta sitten, vuonna 1965, Tampereelle perustettiin Teknillisen korkeakoulun sivukorkeakoulu vastaamaan alan koulutustarpeisiin. Vuosikymmenien saatossa näiden korkeakoulujen juurista ja perinteistä on syntynyt nykyinen monialainen yliopistomme.
Vuonna 2025 Tampereen yliopisto on noin 22 500 opiskelijan ja 4 200 työntekijän monitieteinen, kansainvälinen yhteisö. Yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Tänä päivänä yliopiston tehtävänä on korkeatasoisen ja kansainvälisen tutkimuksen ja opetuksen avulla rakentaa kestävää maailmaa.
Tapahtuma on osa Tampereen yliopiston juhlavuoden 2025 ohjelmistoa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäpäällikkö Tuuli Laukkanen
040 849 0506
tuuli.laukkanen@tuni.fi
Tai:
viestinta.tau@tuni.fi
Kuvat

Linkit
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
KORJAUS: Varhainen vanhemmuuden tuki voi parantaa vanhemman hyvinvointia ja suhdetta lapseen15.4.2025 11:15:58 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus tarjoaa arvioita siihen, miten tehokkaita vauvaperheiden tukipalvelut ovat parantamaan vanhemman hyvinvointia ja vanhempi–lapsi-suhdetta.
Varhainen vanhemmuuden tuki voi parantaa vanhemman hyvinvointia ja suhdetta lapseen15.4.2025 09:15:44 EEST | Tiedote
Perinataaliajalla eli raskausajalla ja lapsen ensimmäisellä elinvuodella on merkittäviä vaikutuksia niin vanhempien hyvinvointiin kuin lapsen kehitykseenkin. Tutkimusten mukaan 10–15 % äideistä kärsii raskausaikaisesta tai synnytyksenjälkeisestä masennuksesta, ja äidin mielenterveysongelmat voivat lisätä myös vanhempi–lapsi-suhteen vaikeuksia ja lapsen kehityksen riskejä. Tuore tutkimus tarjoaa arvioita siihen, miten tehokkaita vauvaperheiden tukipalvelut ovat parantamaan vanhemman hyvinvointia ja vanhempi–lapsi-suhdetta.
Väitös: Kasvis- ja gluteeniton ruokavalio eivät lisää raskauden tai vastasyntyneen komplikaatiota15.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Johanna Reijonen selvitti väitöstutkimuksessaan ravintokuidun yhteyttä raskauden ennusteeseen sekä yleisiin raskausajan ruoansulatuskanavan oireisiin, kuten pahoinvointiin, närästykseen ja ummetukseen. Lisäksi hän tutki kasvisruokavalion ja gluteenittoman ruokavalion yhteyttä raskauden kulkuun ja ennusteeseen. Tulosten mukaan ravintokuidulla on suotuisia vaikutuksia raskauteen ja kasvis- ja gluteeniton ruokavalio ovat turvallisia raskausaikana.
Tampereen yliopiston Vuoden Alumniksi on valittu energia-, pankki- ja mineraalialan vaikuttaja Johanna Lamminen10.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston Vuoden Alumniksi on valittu teollisuuden ja talousalan laaja-alainen vaikuttaja Johanna Lamminen. Lamminen tunnetaan Gasumin pitkäaikaisena toimitusjohtajana. Yhtiöstä rakentui hänen johdollaan pohjoismainen energiayhtiö, joka investoi nestemäisen maakaasun infrastruktuuriin Pohjoismaissa ja käynnisti biokaasutuotannon. Nykyisessä työssään Novanan toimitusjohtajana hän parantaa Euroopan mineraaliomavaraisuutta. Nimitys julkistettiin yliopiston vuosijuhlassa torstaina 10.4.
CIVIT tekee yhteistyötä DXOMARKin kanssa ainutlaatuisen kuvantamislaboratorion perustamiseksi Tampereen yliopistoon10.4.2025 09:24:59 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston Immersiivisten visuaalisten teknologioiden keskus (CIVIT) aloittaa yhteistyön kuvanlaadun arviointiratkaisuja kehittävän, johtavan kansainvälisen DXOMARK-yrityksen kanssa. Yhteistyön myötä Tampereelle perustetaan kuvantamislaboratorio, joka parantaa CIVITin kuvanlaadun testauskykyä ja tukee Pirkanmaan elinvoimaista kuvantamisekosysteemiä. Yhteistyön myötä CIVITin niin kaupallisille kuin akateemisillekin toimijoille tarjoamat tutkimus- ja testauspalvelut laajenevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme