Puutteet irtohakakoneen turvallisuudessa toivat sakkoja yhtiölle ja työnantajan edustajille
Satakunnan käräjäoikeus on 7.4.2025 tuominnut satakuntalaisen rakennustarvikealan yrityksen 8 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön toimitusjohtajalle, tuotannon esimiehelle sekä toiselle esimiehelle tuomittiin kullekin 20 päiväsakon rangaistus.
Tapaus koski tammikuussa 2023 tapahtunutta työtapaturmaa, jossa työntekijä loukkaantui purkaessaan irtohakakoneen jumiutumista. Jumiutuminen aiheutti jännitystilan, joka purkautui työntekijän saadessa jumin purettua, jolloin koneen vipuvarsi löi työntekijää käteen.
Työtapaturman johdosta tehtiin työsuojelutarkastus, jossa havaittiin useita työturvallisuuspuutteita. Puutteet koskivat irtohakakonetta, konekohtaista vaarojen selvitystä ja arviointia sekä käyttöohjeiden puuttumista työntekijöiden ymmärtämällä kielellä. Vuonna 2018 tehdyssä työsuojelutarkastuksessa oli jo havaittu puutteita vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa, ja tästä oli annettu velvoite. Työpaikalle oli vielä aiemmin tehty työsuojelutarkastuksia, joilla oli havaittu erilaisia puutteita työturvallisuudessa.
Oikeudenkäynnissä selvitettiin, oliko työpaikalla ohjeistus jumien poistamiseen ja noudattiko työntekijä ohjeita. Vastaajien mukaan työtapaturmatilanteen kaltaisen jumin riskejä ei ollut havaittu, eikä työntekijän käyttämä työtapa ollut työnantajan ohjeistama. Koneella esiintyi kuitenkin ajoittain toisenlainen jumitilanne, josta vastaajatkin kertoivat tienneensä. Sen varalle ei kuitenkaan ollut virallista ohjetta, mutta työntekijöillä oli sen purkamiseen tapa, jonka käyttö oli työnantajan edustajien tiedossa. Todistelun perusteella käräjäoikeus katsoi, että työpaikalla ei ollut riittävää ohjeistusta jumien purkamista varten. Työntekijän virheellinen menettely ei tilanteessa poistanut työnantajan edustajien työturvallisuusvelvollisuuksia.
Arvioitaessa vaarojen arviointia, vastaajat esittivät todisteena arvioinnin, jossa ei ollut havaintoja hakakoneen käyttöön liittyvistä vaaroista. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin olevan selvää, että teollisessa koneessa, jossa lanka liikkuu fyysisesti koneen eri osien kautta, on riski häiriöiden syntymisestä. Vuoden 2018 jälkeen yhtiön vaarojen arvioinnin järjestelmällisyys ja säännöllisyys oli parantunut, mutta riskien ja vaarojen arviointi oli edelleen liian pintapuolista ja suppeaa. Se, että koneesta ei ollut yhtään havaintoa vaarojen selvityksessä arvioinnissa oli käräjäoikeuden mukaan yksi merkki siitä, että arviointia ei tehty riittävän huolellisesti. Käräjäoikeus painotti, että riittävää ei ole järjestää riskien arviointia näennäisesti hyvin esim. erilaisin lomakkein, vaan arvioinnin tulee myös sisällöltään olla niin tarkkaa, syvällistä ja huolellista, että sillä on työpaikan työturvallisuutta lisäävä vaikutus.
Ei kaikkien ymmärrettävä käyttöohje
Käyttöohjeiden osalta käräjäoikeus katsoi, että englanninkielinen käyttöohje ei ollut kaikkien työntekijöiden ymmärrettävissä, mikä rikkoi käyttöasetuksen 3 §:ää. Käyttöohje ei sinänsä olisi estänyt työtapaturmaa.
Yhteisösakon osalta käräjäoikeus katsoi, että huomioiden aikaisemmilla työpaikalle tehdyillä työsuojelutarkastuksilla havaitut työturvallisuuspuutteet yhdistettynä tämän työtapaturman yhteydessä tehtyihin havaintoihin työpaikan työturvallisuuspuutteissa, osoittivat, ettei yhtiön toiminnassa ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta työturvallisuusrikosten ehkäisemiseksi. Lisäksi yhtiön johtoon kuuluva oli syyllistynyt rikokseen. Syyttäjä oli vaatinut 15 000 euron yhteisösakkoa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että huomioiden yhtiöiden tappiollisuus edellisinä vuosina määrää oli alennettava. Asiaan vaikutti myös se, että käräjäoikeus ei pitänyt yhtiön laiminlyöntejä erityisen vakavina.
Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa, että työturvallisuusrikos ei edellytä työtapaturmaa tai vaaratilanteita. Työnantaja voi syyllistyä työturvallisuusrikokseen, jos työantaja rikkoo työturvallisuusmääräyksiä tai aiheuttaa työturvallisuusmääräysten vastaisen puutteellisuuden tai epäkohdan tai työturvallisuusmääräysten vastaisen tilan jatkumisen laiminlyömällä valvoa työturvallisuusmääräysten noudattamista.
Satakunnan käräjäoikeuden ratkaisunumero 1027 8955, 7.4.2025 asiassa R 747/2024/1929. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juristi Matti Suontausta, etunimi.sukunimi@avi.fi, 0295 018 152
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto www.tyosuojelu.fi
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Joensuussa toimivat ravintola-alan yrittäjät tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä kiskonnasta ja luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä17.4.2025 15:45:56 EEST | Tiedote
Ulkomaalaisen työntekijän työllistäneistä yrittäjistä toinen tuomittiin kahdeksan kuukauden ja toinen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa 17.4.2025.
Kemikalier orsakar många allvarliga olycksfall i arbetet17.4.2025 07:25:32 EEST | Pressmeddelande
Varje år inträffar cirka två tusen olycksfall i arbetet där arbetstagare har fått farliga kemikalier på huden, i ögonen eller i andningsvägarna. Arbetarskyddsmyndigheten har sedan början av 2024 undersökt nästan sextio allvarliga olycksfall i arbetet där farliga ämnen på ett eller annat sätt har varit inblandade.
Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia17.4.2025 07:17:52 EEST | Tiedote
Vuosittain tapahtuu noin kaksi tuhatta työtapaturmaa, joissa vaarallista kemikaalia on joutunut työntekijän iholle, silmiin tai hengitysteihin. Työsuojeluviranomainen on tutkinut vuoden 2024 alusta lukien lähes kuusikymmentä vakavaa työtapaturmaa, joissa vaaralliset aineet ovat olleet tavalla tai toisella osallisena.
Attendo Herajärven hoivakoti korjasi puutteet työntekijöidensä kielitaidossa ja opiskelijamäärässä16.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti valvontansa Attendo Herajärven hoivakodissa. Hoivakoti korjasi toimintaansa noudattaen valvonta-asiassa annettuja määräyksiä muun muassa yksikön henkilöstörakenteeseen ja kansainvälisten työntekijöiden kielitaidon riittävyyteen liittyen. Kaikkia palveluntuottajia muistutetaan samalla oppisopimusopiskelijoiden oikeudesta opiskeluun ja työntekijöiden käytännön työssä tarvittavasta kielitaidosta.
Ansökan om förtydligande av vattenhushållningstillståndet för Tainionkoski vattenkraftverk avslogs16.4.2025 10:03:00 EEST | Pressmeddelande
Fortums ansökan enligt vattenlagen om förtydligande av vattenhushållningstillståndet för Tainionkoski har avslagits. Det ursprungliga vattenhushållningstillståndet har inte innehållit tillstånd för korttidsreglering.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme