Työuratarkastelussa on osaamisen lisäksi huomioitava myös työntekijän työkyky
Orpon hallituksen asettama selvityshenkilö Jari Lindström esittää yli 55-vuotiaiden työllisyyden edistämiseksi työurahuoltamoa keski- ja lopputyöuralle. SAK pitää ehdotusta kannatettavana, kunhan siinä huomioidaan myös työntekijän työkykyyn vaikuttavia tekijöitä.
Selvityshenkilön ehdotusten pohjalta Orpon hallitus käynnistää työurahuoltamosta kokeilun, jossa on mukana Työterveyslaitos ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa.
SAK suhtautuu myönteisesti aloitteisiin, joilla lisätään työntekijän toiveiden ja tarpeiden huomioimista työssä. Selvityshenkilö ei kuitenkaan ehdota työnantajan velvollisuuksien lisäämistä huomioidakseen työntekijän toiveita ja tarpeita työn muokkaamiseksi ja osaamisen parantamiseksi.
– Lindströmin selvitys ei tarjoa mitään turvaa työntekijälle avoimien keskustelujen aloittamiseksi eivätkä esille nousseet tarpeet konkretisoidu arjessa muutoksina, ellei työnantajalle aseteta velvoitteita niiden huomioimiseksi, sanoo SAK:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Tuuli Glantz.
Työntekijöiden heikot mahdollisuudet vaikuttaa työuransa tulevaisuutta koskeviin asioihin, on yksi suomalaisen työelämän keskeisiä ongelmia. Työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien parantaminen tekisi työssä jatkamisesta houkuttelevampaa ja edistäisi tavoitetta työurien pidentämisestä.
– Jos halutaan parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja työn tuottavuutta ei riitä, että etsitään ratkaisuja osaamisen tarpeisiin. Lisäksi on kiinnitettävä huomiota työntekijöiden terveyteen ja työkykyyn liittyviin ongelmiin, Glantz painottaa.
Työuratarkastelussa tulee huomioida osaamisen päivittäminen työuran eri vaiheissa, työterveyshuollon rooli ja tuki, työaikatoiveet, psykososiaalisen kuormituksen hallinta, osallisuus omaa työtä koskevassa päätöksenteossa ja hiljaisen tiedon siirtäminen työuran loppuvaiheissa.
SAK on esittänyt jatkuvan oppimisen tukea lakkautetun aikuiskoulutustuen tilalle. Mallissa 55-vuotiaana saa käyttöönsä kaksi ylimääräistä tukikuukautta, joka mahdollistaa osaamisen päivittämisen työuran loppupuolella.
– Tämä kannustaisi omaehtoiseen osaamisen kehittämiseen. Aiemmin ikääntyneet hyödynsivät aikuiskoulutustukea vähän. Tuen houkuttelevuutta ikääntyneiden keskuudessa voidaan lisätä esimerkiksi tukitasoa nostamalla ja aktiivisella tiedottamisella.
Työuratarkastelun on oltava työntekijälle turvallinen ja siinä on huomioitava muun muassa tietoturvaan ja työntekijän kanssa käytyjen keskustelujen luottamuksellisuuteen liittyvät kysymykset. Lindströmin esityksen mukaisesti tarkastelussa on tarpeen olla keskeisenä toimijana työpaikan ulkopuolinen taho.
Mallia voidaan ottaa työterveyshuollon roolista työpaikan vaarojen ja riskien ennaltaehkäisyssä. Erikseen on varmistettava kyseisen työuratarkastelun toimijan valtuudet ja työnantajan velvollisuudet ryhtyä tarkastelussa päätettyihin toimenpiteisiin.
Konkarit töihin-hankkeessa on haettu selvityshenkilö Jari Lindströmin johdolla keinoja, joilla yli 55-vuotiaiden työllistymistä voitaisiin edistää. Hankkeen loppuraportti luovutettiin tänään työministeri Arto Satoselle ja sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasoselle.
Yhteyshenkilöt
Tuuli GlantzSosiaalipoliittinen asiantuntija
Puh:050 542 8709tuuli.glantz@sak.fiTilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko: https://www.sak.fi/uutiskirje.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
SAK:n työsuhdeneuvonta auttaa työntekijöitä maksutta14.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
SAK:n työsuhdeneuvonta tarjoaa maksutonta apua työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa. Palvelu on avoin kaikille, mutta suunnattu erityisesti nuorille ja ulkomaalaistaustaisille työntekijöille. Kysyjän ei tarvitse olla ammattiliiton jäsen.
Työnantajien otettava enemmän vastuuta ulkomaalaistaustaisten työntekijöidensä kielikoulutuksesta10.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
SAK:n tuoreen kyselyn mukaan ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden kielitaidon puute aiheuttaa ongelmia ja jopa vaaratilanteita työpaikoilla.
Työnhakijoiden palveluprosessista on tulossa monimutkainen ja kohtuuton työttömille28.3.2025 08:30:25 EET | Tiedote
SAK kritisoi hallituksen suunnitelmaa kiristää työttömien työnhakuvelvoitetta. Velvoittavuuden lisääminen ei edistä työllistymistä, mutta lisää byrokratiaa ja turhien työhakemuksien määrää.
SAK esittää jatkuvan oppimisen tukea työn ohessa opiskeluun24.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
SAK esittää jatkuvan oppimisen tukea hallituksen lakkauttaman aikuiskoulutustuen tilalle. Tuki kohdentuisi erityisesti matalasti koulutetuille ja tukisi työntekijöiden osaamisen uudistamista esimerkiksi vihreän siirtymän ja digitalisaation tarpeisiin.
Irtisanomissuojan heikentämistä vastustaa 58 prosenttia palkansaajista19.3.2025 08:59:02 EET | Tiedote
Irtisanomissuojan heikennys ei maistu palkansaajille. Verianin tekemässä kyselyssä vastaajista 58 prosenttia vastustaa irtisanomissuojan heikennystä. 28 prosenttia kannatti ja 13 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme