Famifarm Oy / Henri Alén: Yrttien maku ei keittämällä parane

Jaa

15.4. julkaistavassa MasterChef Suomi-jaksossa on luvassa maustamisen masterclass, jossa Henri Alén vinkkaa kovimmat niksit Järvikylän yrttien käyttöön. Famifarm Oy jakaa nyt ohjelmassa tehtyjen pyreen ja yrttiöljyn reseptit ja Alénin tärkeimmän yrttiopin.

Henri Alén valmistaa MasterChef Suomessa yrttipyrettä Järvikylän basilikasta
Henri Alén valmistaa MasterChef Suomessa yrttipyrettä Järvikylän basilikasta

Yrteistä tehdyt pyreet ja öljyt ovat monipuolisia maustajia, joita voi valmistaa lähes mistä yrteistä tahansa ja maustaa ruoille sopivaksi. MasterChef-tuomari Henri Alén käyttää yrttejä tuomaan annoksiin näyttävyyttä ja makua sekä raikkautta ja keveyttä.  

Tärkein asia yrttien käytössä on Alénin mukaan lopulta aika yksinkertainen. 

”Tuoreet yrtit lisätään vasta lopussa ruokaan. Yrtit ovat kuin teen lehdet. Keittämällä niiden maku ei parane”, Alén muistuttaa. 

Alén tekee MasterChef-ohjelmassa Järvikylän basilikasta pyreen, jota käytetään risotossa. Alénin mukaan parhaiten ammattilaisten suosimiin pyreisiin sopivat pehmeälehtiset yrtit, joista saa runsaasti massaa. Hän suosittelee kokeilemaan basilikan lisäksi esimerkiksi lehtipersiljaa.  

”Basilikapyree sopii moneen: muun muassa risoton, pastan, majoneesin tai vaikka lämpimän kastikkeen mausteeksi. Sitä voi pakastaa ja mukaan voi toki lisätä muitakin yrttejä”, Alén vinkkaa. 

”Pyree on voimakasta sellaisenaan. Siksi suosittelen käyttämään sitä pieninä määrinä esimerkiksi kastikkeissa, jolloin se toimii parhaiten niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin”, Alén opastaa. 

Järvikylän yrttivinkit  

Famifarm Oy on MasterChef Suomi –ohjelman kumppani Järvikylä-brändillään.

  • Muista myös varret! Pehmeiden yrttien varsissa on paljon makua ja massaa, jolloin ne toimivat erinomaisesti pyreissä ja muussa maustamisessa. 

  • Ylijääneen yrttipyreen tai -öljyn voi pakastaa esimerkiksi jääpalamuoteissa. Tällöin ne ovat näppärästi annosteltavissa ruokiin. 

  • Pyreen voi maustaa monella tapaa, esimerkiksi sitruunalla, valkosipulilla, chilillä tai inkiväärillä. Myös monet kuivatut mausteet sopivat yrttipyreeseen. Maustettu yrttipyree on todellinen aromipommi! 

Henkan basilikapyree ja basilikaöljy 

Basilikan aromaattisuus sopii moniin ruokiin. Basilikapyreellä voit viimeistellä risoton tai vaikka maustaa majoneesin. Basilikaöljy puolestaan tuo makua esimerkiksi vinegretteihin. 

Ainekset: 

  • 2 ruukkua Järvikylän basilikaa 

  • 1,25 dl rypsiöljyä tai mietoa oliiviöljyä 

  • Ripaus suolaa 

Valmistus: 

  1. Nypi basilikan lehdet kannuun ja lisää öljy. 

  1. Soseuta lehdet ja öljy sauvasekoittimella mahdollisimman sileäksi. 

  1. Kaada seos kuituliinalla peitettyyn siivilään ja anna öljyn valua astiaan yön yli kylmässä. 

  1. Käytä basilikapyreetä risoton viimeistelyyn tai majoneesin maustamiseen. Basilikaöljy sopii erinomaisesti vinegretteihin. 

Vinkki: Voit tehdä basilikapyreen myös tehosekoittimessa. 

Lisätiedot    

Henna Vainio-Roodt, tuotepäällikkö, yrtit  
017 470 4406, henna.vainio-roodt@famifarm.fi  
  
Kuvat liitteenä   

Famifarm Oy perustettiin vuonna 1987, jolloin vuodesta 1674 samalle suvulle kuuluneen kartanon navetan vintille rakennettiin ensimmäinen kasvihuone. Tänä päivänä Järvikylä-tuotteiden parissa työskentelee kokoaikaisesti n. 150 henkilöä kasvihuoneilla Järvikylän kartanon mailla Joroisissa sekä vuonna 2023 perustetulla kerrosviljelylaitoksella Juvalla. Järvikylän perustajan Karl Grotenfeltin lapset Albert ja Caroline jatkavat aktiivisesti perheyrityksen toimintaa. Järvikylä tuottaa suomalaisia, vastuullisia, puhtaita ja tuoreita salaatteja, yrttejä ja salaattisekoituksia ympäri vuoden. Missionamme on tehdä herkullisen ja terveellisen ruoan syömisestä helppoa: vihreys parantaa jokaista ateriaa.    

Yhteyshenkilöt

Kuvat

MasterChef Suomen maustamisen masterclassissa valmistettiin yrttipyre Järvikylän yrteistä
MasterChef Suomen maustamisen masterclassissa valmistettiin yrttipyre Järvikylän yrteistä
juuli_aschan_sveins
Lataa
Famifarm Oy
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Podiva Oy

Jyväskyläläinen ohjelmistokehittäjä Jamix raivaa onnistuneesti tietä Yhdysvaltain markkinoille8.4.2025 12:46:51 EEST | Tiedote

Jamixin keittiöjärjestelmiä on hyödynnetty ravintolakeittiöissä kautta maailman jo 35 vuoden ajan. Yrityksen tavoitteena on sen syntyajoista asti ollut halu olla käytännönläheinen apuri ravintolakeittiöiden paineistettuun työympäristöön. Jamixin tuote pärjää todistetusti kilpailussa myös kansainvälisesti paikallisen panostuksen ja läsnäolon ansiosta, jopa niinkin kilpailuilla markkinoilla, kuin Yhdysvalloissa.

Huipputehokasta ihonhoitoa vain 3 ainesosalla: Briotechin hypokloorihapoketuotteet7.4.2025 10:06:06 EEST | Tiedote

Ainesosa, jota et kenties tunne, mutta kannattaisi: hypokloorihapoke. Hypokloorihapoke on ainesosana moniottelija, jota voidaan käyttää ihon tasapainottamiseen ja rauhoittamiseen sekä koko kehon raikastamiseen. Briotechin hypokloorihapoketuotteita valmistetaan Suomessa. Briotechin ainutlaatuisen tuotantoprosessin ansiosta vaikuttava ainesosa pysyy erityisen stabiilina ja käyttökelpoisena pitkään.

Ooni Koda-pizzauunien uusi sukupolvi: Ooni Koda 2 ja Ooni Koda 2 Pro4.4.2025 12:51:05 EEST | Tiedote

Ooni Koda-uunien uusi sukupolvi: palkitut Koda-uunit ovat nyt suurempia, parempia ja älykkäämpiä kuin koskaan Ooni, kotipizzauuni-tuotekategorian luoja ja markkinajohtaja tuo huhtikuussa markkinoille uudet pizzauunit myydyimpään ja palkituimpaan kaasupizzauunien sarjaan. Ooni Koda 2 ja Ooni Koda 2 Pro on suunniteltu ja suunniteltu suuremmiksi, paremmiksi ja älykkäämmiksi aiempaa suuremmilla kypsennysaloillaan sekä Oonin uudella G2 Gas Technology™:lla.

Frantsilan Kehäkukka-sarja täydentyy kahdella uutuustuotteella ja tarjoaa nyt kaiken tarvittavan nuoremman ihon klassiseen hoitorutiiniin27.3.2025 11:49:15 EET | Tiedote

Kehäkukasta sanotaan, että jos kukat ovat avautuneet täyteen väriloistoonsa, se ennustaa hyvää säätä. Frantsilan Kehäkukka-sarjan raaka-aineena se lupaa iholle tasapainoa ja antioksidanttista suojaa. Tuoteperheeseen lanseerataan keväällä 2025 kaksi uutta mielenkiintoista tuotetta: Kehäkukka Puhdistusöljy ja Kehäkukka Seerumi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye