Finlands viltcentral testar björnsäkra soptunnor
Finlands viltcentral startar ett test av björnsäkra sopkärl för att minska björnbesök på gårdar och runt soptunnor. Målet är att med hjälp av nya tekniska lösningar och rådgivning förebygga möten mellan björnar och människor.
För testanvändningen har man skaffat 240-liters sopkärl som lämpar sig för glesbebyggda områden och gjort konstruktionsmässiga ändringar enligt modeller som har konstaterats fungera i Europa. Sopkärlen har försetts med metallförstärkningar och en speciell låsmekanism som förhindrar björnen från att enkelt få upp locket.
– Björnar är väldigt intelligenta djur, och det är troligt att vi måste utveckla sopkärlen ytterligare utifrån testresultaten, säger viltplanerare Kai-Eerik Nyholm.
För att säkerställa björnsäkerheten och samtidigt en smidig avfallshantering intensifieras samarbetet med avfallshanteringsföretagen i samband med testningen.
Information och råd om att leva med björnar
Vid sidan av att ta i bruk björnsäkra soptunnor ger Finlands viltcentral information om björnar och anvisningar för hur man undviker konflikter.
– När björnarna breder ut sig till nya områden i Västra och Södra Finland kan de nya grannarna komma som en överraskning för många stug- och husägare. Björnarna är särskilt hungriga på våren när de vaknat ur vintersömnen, och därför är det bra att förbereda sig runtom i Finland – inte enbart i de traditionella björnområdena i Östra Finland, påminner Nyholm.
Sopdykare sällsynta i Finland
Hittills har det hört till ovanligheterna i Finland att björnar besöker soptunnor, men under de senaste åren har det inträffat bland annat i Norra Karelen, Södra Savolax, Kymmenedalen, Nyland och Norra Tavastland.
– Om björnstammen ökar är det sannolikt att också problem relaterade till soptunnor och komposter blir vanligare. Därför försöker vi nu förbereda oss inför sådana situationer, säger Nyholm.
Man kan förebygga björnbesök på gårdar genom att avlägsna lockande föda.
Tips för en björnsäker gårdsplan:
- Avsluta vintermatningen till fåglarna i god tid och städa utfodringsplatsen.
- Skydda husdjurens mat så att den inte kan nås av en björn.
- Flytta sopkärl och kompostbehållare så att de är utom räckhåll för björnar.
- Undvik att slänga matrester i soptunnan.
- Gräv inte ner avfall på gården, och placera inte åtel för små rovdjur i närheten av gården.
- Håll grillplatsen ren och fiskrens långt från gården.
Om en björn kommer in på gården
Om du stöter på en björn eller ett annat stort rovdjur på en gårdsplan ska du försöka driva bort det med höga ljud och tydligt visa att det finns en människa på plats. Händelsen ska anmälas till områdets rovdjurskontaktperson.
Om ett stort rovdjur rör sig upprepade gånger på en gårdsplan, beter sig hotfullt eller inte lämnar gården så fort det upptäcker en människa ska man ringa nödnumret 112.
Länk till kampanjsidorna XXXX
Kontaktuppgifter till rovdjurskontaktpersonerna: https://riista.fi/sv/vilthushallning/uppfoljning-av-viltstammarna/uppfoljning-av-stora-rovdjur/
Nyckelord
Kontakter
Kai-Eerik NyholmViltplanerare, Norra Karelen
Tel:0294312295kai-eerik.nyholm@riista.fiBilder


Länkar
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
En vilsen älg kan dyka upp på vägen – var uppmärksam bakom ratten14.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Våren och försommaren är den tid på året när unga älgar söker nya levnadsområden. Oerfarna individer kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade vägar, vilket ökar risken för olyckor.
Eksynyt hirvi voi yllättää tiellä – pysy tarkkana ratissa14.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kevät ja alkukesä ovat aikaa, jolloin nuoret hirvieläimet etsivät itselleen uusia elinalueita. Kokemattomat yksilöt voivat harhautua taajamiin ja vilkkaasti liikennöidyille teille, mikä lisää onnettomuusriskiä.
Suomen riistakeskus testaa karhuturvallisia jäteastioita9.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus käynnistää karhuturvallisten jäteastioiden testauksen vähentääkseen karhujen vierailuja pihoilla ja roska-astioilla. Tavoitteena on ennaltaehkäistä karhujen ja ihmisten välisiä kohtaamisia uusien teknisten ratkaisujen ja neuvonnan avulla.
Kutsu medialla: Karhuvahinkojen ennaltaehkäisy – esittelyssä karhunkestävä roska-astia1.4.2025 08:40:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa Ylämyllylle Liperiin kuulemaan ajankohtaista tietoa karhuvahinkojen ennaltaehkäisystä. Kevään edetessä ensimmäiset karhut ovat heränneet talviuniltaan ja etsineet ravintoa läheltä ihmisasutusta, myös roska-astioita tonkimalla. Medialle tarkoitetussa tilaisuudessa esitellään karhunkestävä roska-astia, joka on yksi kehitteillä oleva keino ehkäistä karhujen hakeutumista asutuksen läheisyyteen ravinnon perässä.
Den tidiga våren väcker björnarna – så skyddar du biodlingen mot skador19.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Björnarna börjar vakna ur vintersömnen, och hungriga individer kan orsaka skador på biodlingar. Det effektivaste skyddet är elstängsel, vars funktion är viktig att säkerställa inför våren. Biodlare kan beställa stängseltillbehör avgiftsfritt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum