Päihde- ja riippuvuuspalvelujen suunnitelmallinen valvonta tukee hyvinvointialueiden omavalvontaa
Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 4.4.2025 valvontapäätökset Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon hyvinvointialueille aikuisten päihde- ja riippuvuuspalvelujen omavalvonnasta.
Aluehallintovirastot (AVI) ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) ovat julkaisseet yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen valvontaohjelman vuosille 2024–2027. Vuoden 2024–2025 valvonnan painopisteenä on perustason päihde- ja riippuvuuspalveluiden järjestäminen hyvinvointialueilla.
Suunnitelmaperusteisen päihde- ja riippuvuuspalvelujen valvonnan tavoitteena on tukea hyvinvointialueiden omavalvontaa mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalvelujen järjestämisessä. Keskeistä valvonnassa on, onko omavalvonnalla pystytty varmistamaan päihde- ja riippuvuuspalvelujen saatavuus, jatkuvuus, turvallisuus ja laatu sekä asiakkaiden yhdenvertaisuus.
Perustason päihde- ja riippuvuuspalveluissa resurssit ovat rajalliset – haasteena luoda kaikille saavutettava palvelujärjestelmä
Osana valvontaa hyvinvointialueille tehtiin kysely perustason päihde- ja riippuvuuspalvelujen järjestämisestä.
Vastausten mukaan hyvinvointialueiden palvelujen organisoiminen ja saavutettavuus poikkeavat toisistaan, sillä osassa hyvinvointialueita on tehty yhteistyötä palvelujen kehittämiseksi ja organisoimiseksi jo ennen hyvinvointialeuiden aloittamista. Osassa alueista kehittämistyö on alkanut hyvinvointialueiden aloitettua.
Hyvinvointialueiden vastauksista ilmeni, että perustason päihde- ja riippuvuuspalveluissa resurssit ovat rajalliset. Palveluja on keskitetty hyvinvointialueen suurimpiin kaupunkeihin ja kuntiin ja haasteena on luoda palvelujärjestelmä, joka on kaikkien saavutettavissa.
Vastausten perusteella omavalvonta on melko uusi asia terveydenhuollossa. Omavalvonnan omaksuminen laajasti osaksi palvelujen laatua sekä asiakas- ja potilasturvallisuutta vaatii vielä työtä hyvinvointialueilla. Lisäksi yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon välillä sekä asiakkaiden palvelujen yhteensovittaminen on keskeinen kehittämiskohde.
Palveluprosessien kuvauksella voidaan tunnistaa aukot palveluissa ja ehkäistä päällekkäisiä toimintoja
Itä-Suomen aluehallintovirasto ohjasi hyvinvointialueita muun muassa siinä, että päihde- ja riippuvuuspalveluita käyttävien asiakkaiden kohdalla tulee erityisesti ottaa huomioon sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö asiakkaan palveluiden yhteensovittamisessa. Lisäksi yhtä hyvinvointialuetta ohjattiin päihteidenkäytön varhaiseen puheeksi ottoon ja päihteiden käytön huomioimiseen osana asiakkaan ja potilaan kokonaishoitoa myös muissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.
Aluehallintovirasto ohjasi yhtä hyvinvointialuetta saattamaan yksikkökohtaiset omavalvontasuunnitelmat lain mukaisiksi. Aluehallintovirasto piti tärkeänä, että palveluprosessit kuvataan, jolloin voidaan tunnistaa aukot palveluissa ja ehkäistä päällekkäisiä toimintoja.
Aluehallintovirasto totesi päätöksissään, että hyvinvointialueen tulee huolehtia päihdepalvelujen kattavasta ja tarpeenmukaisesta saatavuudesta koko hyvinvointialueella.
”Hyvinvointialueen tulee huolehtia, että päihde- ja riippuvuuspalvelut ovat saavutettavia ja vastaavat alueen ihmisten tarpeita”, korostaa sosiaalihuollon ylitarkastaja Mari Metsävainio Itä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Matalan kynnyksen palvelut ovat merkityksellisiä ja mahdollisesti ensimmäisiä palveluja, joihin henkilö hakeutuu saamaan apua päihde- ja riippuvuusongelmiinsa”, toteaa Metsävainio.
Kyselyn vastausten perusteella aluehallintovirasto katsoi, ettei valvonnan jatkamiselle ole perusteita. Kaikilla hyvinvointialueilla jatkuu myös päihde- ja riippuvuuspalvelujen kehittäminen.
Lisätietoja
sosiaalihuollon ylitarkastaja Mari Metsävainio, p. 0295 016 000 (vaihde), etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Lisätietoa valvontaohjelmasta ja omavalvonnasta
Avainsanat
Linkit
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Läget är stabilt inom den regionala säkerheten och beredskapen22.4.2025 14:15:00 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde torsdagen den 17 april för att diskutera om läget inom den regionala beredskapen i de fem landskapen. Under mötet sammanställdes en lägesbild i samarbete mellan myndigheterna. Från beredskapens synvinkel hålls den regionala lägesbilden stabil.
Alueellisen turvallisuuden ja varautumisen tilanne jatkuu vakaana22.4.2025 14:15:00 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 17.4. keskustelemaan alueellisen varautumisen tilanteesta viiden maakuntansa alueella. Tapaamisessa koottiin viranomaisyhteistyönä tilannekuvaa aiheeseen liittyen. Turvallisuuden ja varautumisen näkökulmasta tilanne alueella jatkuu vakaana.
Höyläkonetta käytettiin turvakytkimet ohitettuina ja suojaovet avoinna – sekä tuotantopäällikölle että tehtaanjohtajalle sakkorangaistukset ja yhtiölle yhteisösakko22.4.2025 13:43:05 EEST | Tiedote
Keski-Suomen käräjäoikeus on 27.3.2025 tuominnut Kaskipuu Oy:n tuotantopäällikön ja tehtaanjohtajan sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Lisäksi yhtiölle tuomittiin 15 000 euroa yhteisösakkoa.
Puutteet koneen suojaamisessa ja vaarojen arvioinnissa toivat sakkoja hirsirakennuksia valmistavan yhtiön tuotantopäällikölle ja toimitusjohtajalle22.4.2025 13:23:18 EEST | Tiedote
Keski-Suomen käräjäoikeuden käsiteltävänä oli hirsirakennuksia valmistavaan yhtiöön liittynyt työtapaturma, jossa jatkoskoneen vaara-alueelle pääsyä ei ollut estetty ja koneella työskentelyyn liittyi puristumisvaara. Lisäksi jatkoskoneen vaarojen selvitys ja niiden merkityksen arviointi oli ollut puutteellinen. Käräjäoikeus tuomitsi 18.2.2025 sekä tuotantopäällikön että toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta 15 päiväsakon rangaistuksiin. Lisäksi yhtiölle tuomittiin viidentuhannen euron suuruinen yhteisösakko.
Aluehallintovirasto peruutti Raahen kultakaivoksen ympäristöluvat22.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on peruuttanut Laiva Gold Oy:n Raahen Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvat. Kaivosyhtiö on vuosien ajan rikkonut lupamääräyksiä, mistä on aiheutunut ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme