Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Uusi ohje vammaispalvelujen soveltamisesta tukee yhdenvertaisuutta
Hyvinvointialueen uusi vammaispalvelujen soveltamisohje tukee asiakastyötä ja varmistaa yhdenvertaisuuden toteutumisen vammaispalvelujen myöntämiskäytännöissä.
Ohjetta sovelletaan hyvinvointialueella 1.5. alkaen. Soveltamisohje täydentää kansallista ohjeistusta ja tarkentaa muun muassa sitä, miten palveluja Päijät-Hämeen hyvinvointialueella organisoidaan.
Asiakkaat ja yhteistyökumppanit löytävät ohjeen verkkosivuilta. Ohje toimii tukena asiakkaiden ohjauksessa ja neuvonnassa.
Vammaisen henkilön palvelut järjestetään ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon yleislakien perusteella ja vammaispalvelulain perusteella myönnetään palveluita, jos ensisijaiset yleispalvelut eivät ole henkilön yksilöllisen palvelutarpeen ja edun kannalta sopivia ja riittäviä.
Vammaispalvelulain perusteella myönnetty palvelu voi täydentää yleispalvelua, jos se ei yksin riitä vastaamaan henkilön tarpeisiin.
Mitä palveluja vammaispalvelulaki koskee?
Uuden vammaispalvelulain mukaisia palveluja ovat valmennus, henkilökohtainen apu, vaativa moniammatillinen tuki, asumisen tuki, lapsen asumisen tuki, esteettömän asumisen tuki, lyhytaikainen huolenpito, päivätoiminta, kehitysvammaisten henkilöiden työtoiminta, liikkumisen tuki ja taloudellinen tuki hengityslaitteen varassa elävälle henkilölle.
– Sisällöltään lähes vastaavia palveluja on myönnetty jo aiemmin, mutta uuden lain myötä esimerkiksi henkilökohtaisen avun kohderyhmä laajenee, kun palvelun kriteerejä on väljennetty, vammaispalvelujen tulosaluejohtaja Pirkko Valtanen kertoo.
Uusia lakiin lisättyjä palveluja ovat erityinen osallisuuden tuki ja tuettu päätöksenteko. Osa hengityslaitteen varassa elävien henkilöiden palveluista tarjotaan nyt vammaispalveluna, osa terveyspalveluna. Erityisen osallisuuden tuen tarkoituksena on, että vammainen henkilö saa vahvempaa tukea toiselta henkilöltä osallisuutensa toteutumiseen, kun tavanomainen henkilökohtainen apu ei riitä ja vammainen henkilö ei itse pysty ohjaamaan avustajaa.
Tuettua päätöksentekoa voi tarvita omaa elämää koskevissa merkittävissä päätöksissä, joilla ei kuitenkaan tarkoiteta jokapäiväiseen elämään kuuluvia päätöksiä. Palveluista ja niiden sisällöistä voi lukea tarkemmin THL:n vammaispalvelujen käsikirjasta.
Vammaiset henkilöt maksavat sosiaali- ja terveydenhuollon yleispalveluista samoin kuin muutkin. Asiakasmaksun alentamisella tai maksusta vapauttamisella voidaan tarvittaessa varmistaa, ettei maksu muodostu esteeksi palvelun käytölle.
Vammaispalvelulain perusteella saatu varsinainen palvelu, apu tai tuki on maksutonta. Vammainen henkilö maksaa kuitenkin esimerkiksi asumispalvelustaan vuokran lisäksi ateriamaksun, ylläpitomaksun ja kuljetuspalvelusta omavastuuosuuden.
Kuka voi saada vammaispalveluja?
Vammaispalvelulain mukaisia palveluja voi saada, jos on pitkäaikainen vamma tai sairaus, joka aiheuttaa fyysisen, kognitiivisen, psyykkisen, sosiaalisen tai aisteihin liittyvän toimintarajoitteen ja tarvitsee välttämätöntä apua arjessa selviytymiseen. Tuen tarvetta arvioidaan aina vammaisen henkilön yksilöllisen elämäntilanteen mukaan.
Vammaispalvelujen asiakasohjauksen sosiaalityöntekijä tai sosiaaliohjaaja arvioi asiakkaan palvelutarvetta ja pyytää tarvittaessa hakemuksen lisäksi kirjallisia lisäselvityksiä. Näitä voivat olla esimerkiksi terveydenhuollon tai muun ammattihenkilön selvitys vamman aiheuttamasta toimintarajoitteesta. Kaikkiin hakemuksiin annetaan aina kirjallinen päätös muutoksenhakuohjeineen.
Asiakkaan ei tarvitse tehdä uutta palveluhakemusta, jos hänellä on voimassa oleva päätös vammaispalvelusta. Kaikki vanhat, toistaiseksi voimassa olevat päätökset päivitetään uuden lainsäädännön mukaisiksi kolmen vuoden siirtymäajalla, ja hyvinvointialueen työntekijä on yhteydessä asiakkaaseen palvelutarpeen tarkistamiseksi. Siirtymäaikana asiakkaalla voi olla käytössään sekä vanhan että uuden lain mukaisia palveluja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkko Valtanentulosaluejohtaja, vammaispalvelut
Puh:044 440 6522pirkko.valtanen@paijatha.fiPäijät-Hämeen hyvinvointialue
Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueeseen kuuluvat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Huolehdimme yli 200 000 asukkaan terveydestä ja turvallisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Hyvinvointialue vastaa lapsiperheiden palvelutarpeen kasvuun kehitys- ja yhteistyöllä9.4.2025 10:01:30 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen hyvinvointialueella on tarkasteltu lapsiperhepalvelujen tuottamisen rakenteita vuoden 2024 aikana ja niihin on tehty muutoksia, jotta palvelut ovat asiakkaille entistä vaikuttavampia, oikea-aikaisempia ja joustavampia.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Lahti ja hyvinvointialue etsivät keinoja pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseen4.4.2025 13:25:58 EEST | Tiedote
Hyvinvointialue ja Lahden kaupunki tähtäävät seuraavina vuosina ennaltaehkäisemään asunnottomuutta uudessa hankkeessa.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Riskiryhmään kuuluvat voivat varata ajan maksuttomaan lintuinfluenssarokotukseen Lahden sote-keskukseen2.4.2025 11:52:04 EEST | Tiedote
Lintuinfluenssarokotteen saavat keskitetysti Lahden sote-keskuksesta maksutta ne 18 vuotta täyttäneet, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Hyvinvointialue kehitti alue- ja kuntavaalijumpan2.4.2025 08:46:31 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen hyvinvointialue on kehittänyt erityisen vaalijumpan alue- ja kuntavaaleihin.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Uusi Hyvinvointiopas tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia1.4.2025 10:36:09 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen Hyvinvointiopas on julkaistu. Se on on digitaalinen palvelutarjotin, joka kokoaa yhteen kuntien, seurakuntien, yhdistysten, järjestöjen sekä hyvinvointialueen hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme